Ahojte, mám velký problém s maminkou. Za cca týzden sa jej stav velmi zhoršil, myslím mentálne. Neviem či starecka demencia alebo Alzheimer. Ale už sama nevstane, s pomocou sa presuva po byte, potrebuje nonstop dohlad, je mimo, neudrží moc, tak celý byt smrdí mocom, plienky razantne odmieta, nikdy. Domov dochodcov - vieme, ako to chodí. Cakacky na roky. Tatínek je s nou doma, ale sám je Este starší ako ona, je na pokraji zrutenia, ja tu byt stále nemozem, bývam 500 km daleko, mám dieta autistu, nemozem sa rozkrojit. Na Mestskom úrade som sa pytala, ziadne opatrovatelky nemaju, ale že to neriesi nas problém? Neexistuje nieco ako opatrovatelka na 8 hodin? Tatínek je velmi nepraktický, ja zial tiez. Vsetko u nás riesila mama, to skončilo. Tiez som z toho hotová, bola u nás sanitka 3x, odviezt nemaju kam. Domovy dochodcov plne na roky. Tatínek to dlhodobo sam nedá a stav sa bude len zhoršovat.
est mi napadlo. su aj menstruacne nohavicky, ktore su vhodne aj pri inkontinencii mocu,a le su pratelne. mozno by skor take prijala. samozrejme nevyhoda je, ez ich treba prat, susit a je to velka investicii, nebudu vhodne pri inkontinecii stolice, ale pri mocovej inkontinecii by sa to pouzit dalo.
tu su tie jednorazove https://www.inkontinencneplienky.sk/depend-norm...
treba skontrolovat velkost, ale vseobecne plati, ez stihlejsim ludom pasuju S/M, ale tym objemnejsim radsej L/XL. neviem ako je to oficialne, ale aj co mam skusenosti s plienkami, tam je lepsie mat vecsie, nei podla oficialnych udajov. nie kazdy ma nejaku typicku postavu a ie vzdy sa to da nasadit tak,a by to netlacilo.
tu su nohavicky an inkontinenciu a po porode. su fakt hrube a dost vydrzia, tie co maju najvacsiu savost maju pre mna osobne blby strih,a le neikomu mozu sediet. https://perties.sk/kategoria/inkontinencia-a-po...
@sfet no budes musiet ist na urad a tlacit na mesto, alebo VUC aby ti pomohli s DD. Vzdy je miesto pre urgentne pripady a doba, kedy sa caka roky na miesto je uz davno prec. Niektore zariadenia ma mesto, niektore VUC a niektore su sukromne. Vsetky obvolaj, poved o svojej situacii. Tu nic uz len volat, prosit a volat a prosit. Dalsia moznost je najst si opatrovatelku sukromne. Das do skupiny mesta, ze hladas opatrovatelku a ozvú sa ti.
@sfet no uprimne? Treba vziat situaciu taku aka je. Ist na vysetrenia, podat ziadost na umiestneneie do domova, ked ty ani otec/manzel sa nezvladate postarat, tak cakas, ze vam na zaklade tohoto pride nejaka dobra dusa na 24/7 za usmev vypomahat?
Pevne nervy, je to sok z necakanej situacie pre vas vsetkych
@sfet urcite na mestskom urade nemaju opateovatelky? Treba si to overit. Moja babicka, aj dedko mali opatrovatelku z mesta (Nitra). Dokonca na 24hod. denne. Treba k tomu ale potvrdenia od lekarov, pretoze sa prideluju na zaklade diagnozi. A treba zacat riesit sucasne aj ten domov dochidcov, k tomu tiez treba doklady. Je to dost vela vybavovaciek, ale da sa to vsetko zvladnut. Detaily neviem, lebo som to nevybavovala ja a uz je to aj par rokov.
Docasne, mozno aspon na par dni by ju mohli zobrat na geriatriu.
Potom uz len sukromna opatrovatelka.
poda mna na meststkom urade opatrovatelky maju, ale zrejme obsadene, je ich malo.
a teda niektore nestoja za vela. kamoska mala viacere a hroza. nehovorim,ze su take vsetky. mamina suseda ma tiez opatrovatelku,a le v obci a ta im tak aj kosi travu a robi toho fakt vela, je velmi sikovna a asi aj mila. posobi tak, lebo osobne ju zas moc nepoznam, len co vidim vonku.
@sfet Dobrý deň, neviem zistiť z akého ste mesta...možno iba nečítam dosť pozorne
@danielakafri z mesta Holic
@sfet Rada by som pomohla, ale som ďaleko
Pekný deň
Jedine zohnať opatrovateľku a tu by platil Obecný úrad alebo Červený kríž či iná organizácia ktorá zamestnáva opatrovateľky...ale opatrovateliek je málo....ideálne si zohnať nejakú a tú platiť....napíš odkiaľ si, možno sa tu niekto na opatrovanie nájde....
To je malo info na poradu. Ty zijes sama, s muzom, dieta jedno? Nech su oni v KE a ty v BA, je problem ist k nim, pomoct tatinkovi, nech nie su mimo obaja... (Viem, ze autisti neznasaju zmeny, ale ako ktori, ako ktore, s jednym, co poznam chodia rocne k moru a to teda za zmenu povazujem a asi ju zvlada, ked stale chodia). 🌷
V Piešťanoch je súkromne centrum alzhaimer tak beru len s tou diagnozou s ničim iným.Teraz je s DD veľký problém.Sú poradovníky moja svokra mala mozgovu príhodu a obvolala som čo aj len som poznala s 38 zariadeniach v jednom mi na úprimno povedala riaditeľka bohužiaľ musí niekto zomrieť aby sme vzali vašu svokru. Katastrofa čista alarmujuca situácia.Ak bude chodiť cez deň len taka súkromna tak oni si pýtaju aj 15 eur na hodinu.To je drahe ťažke niet ich tak vedia že si môžu zapýtať a bud chce človek alebo nie na výber nema.Najsmutnejšie je ale to že ani do súkromných neberu lebo sú preplnene.A aj napriek tomu že sa platí 800 Až 1000 tak niet miesta.
@sfet moc asi neporadim. ako opatrovatelka by mohol niekto pracovat, resp. moze byt niekto na opatrovatelskom prispevku od statu. ten sa ma starat o takeho cloveka, na ktoreho si to vybavuje.
no neviem pdomienky a samozrejme nezs a to vybavi, to trva. neviem kto cudzi by toto vedel zobrat, lebo ten prispevok asi nie je moc vysoky. jedine ak by nutne potreboval pracu, pripadne ak by mal este iny prijem.
ak yb ste si chceli len zaplatit opatrovatelku, bolo by to fakt vlemi financne narocne. teda jedine ak nacierno,t o yb vyslo lacnejsie. ak oficialne, tak to obnasa aj vselijake tie pladby statu - fondy, dane a pod. cize to by bola dost velka palka a to len na klasicku pracovnu dobu. samozrejme zmluvy mozu byt rozne, uplne sa v tom neorientujem, tym vznikaju aj rozne variacie, ale stale by to bolo vela. a teda opatrovatelsiek je malo.
cize mozno ak by ste nasli niekoho, kto by to robil zatial len tak, tusim to moze robit aj ciastocne invalidny a ak by bola moznost, vybavit opatrovatelsky prispevok pre toho cloveka neskor. to by bolo asi najlepsie riesenie. tam tiez neviem podmienky, snad niekto poradi.
este k tym plienkam. skuste jej kupit a ukazat natahovacie plienky, su akoby nohavicky, su aj sede, aj ruzove, teda snad este su. v rozkroku maju hrubsiu saciu vrstvu a okolo pasa gumicku. podobne su aj detske. nevyzeraju uplne ako plienky a splni to ucel. su aj na predpis,a le mozno by bolo dobre na skusku aspon, ci by to nechcela. pripadne existuju aj inkontinencne vlozky. mozno aspon to, nalepia sa na nohavicky.