Ženy, ako ste si našli prácu?

5. okt 2023

Pekny deň, vychodila som strednu odbornú školu a hladam si pracu už dosť dlho, no keď prezerám portály ako Profesia, Kariera, tak tam žiadne poriadne ponuky niesu - buď su to práce pre iny odbor alebo špecializacie, alebo chcu prax niekolko rokov čo nemam samozrejme, alebo je to daleko a nechcem velmi cestovať kedže spoliehanie sa na vlaky a podobne je tu na slovensku biedne… vacsina prac.ponuk je pre mužov sko strojnik, mechanik, a podobne. Prace pre ženy moc nevidim a upratovacka alebo predavačka a podobne “podradne” prace velmi robiť nechcem no neviem kde hladat alebo čo robit. Vysoka škola si myslim ze nie je taka doležita lebo poznam x ludi čo maju taku školu a pracuju za pokladnou…. Chcela by som sa vas spytat ako ste si našli pracu a kde? Brali ste hocičo aj za zly plat alebo cestujete za lepšou pracou? ako si ma mlady clovek najst pracu? Naozaj v mojom okrese nie je skoro nič pre mňa, všetko mužske prace alebo prax alebo predavačky a podobne :/

viestta
5. okt 2023

Mam maturitu, robim predavacku a nepovazujem to za podradnu pracu. Robila som aj THP pracu a kludne by som sla robit aj do vyroby ak by to bolo nevyhnutne.

pribinak
5. okt 2023

Podradna praca? To je aká? Nemáš žiadnu a ešte si aj akože “hrdá”

Ak nevieš nájsť prácu doma, tak sa asi treba posunut ďalej

zojazoja
5. okt 2023

a aku strednu odbornu školu máš zlatko? aky odbor konkretne? 😉

autor
5. okt 2023

Nemyslim to v zlom že podradne prace, samozrejme že každa je doležita, aj upratovačka aj pokladničky a čašničky, ja len že keď ešte mam možnosti nejaké že niesu deti rodina a poodbn že by som radšej našla niečo mimo takychto prac že hladat budem

bessie12
5. okt 2023

Žiadna práca nie je podradna. Ja som začínala ako pomocná sila v kuchyni, ale tato praca mi nevyhovovala, tak som dala výpoveď a keďže potom som si nevedela nájsť prácu na Slovensku, tak som isla do zahranicia.

autor
5. okt 2023

neviem si predstavit byt cely život predavačka a tak, aj ked to nemusi byt zla praca ale chcela by som dosiahnut niečo viac… rodina ma tiež velke naroky a keby idem za predavačku mysleli by si svoje

autor
5. okt 2023

@zojazoja Grafický dizajn

stanulienkat
5. okt 2023

Neuraz sa, ale máš podradnú školu, ale podradnú robotu už zobrať nechceš. Ja robím odbornú prácu, ale celý život hovorím, že keby sa mi čokoľvek stalo a nemohla by som ju vykonávať, mám dve zdravé ruky a idem aj kopať kanály, alebo predávať, alebo čokoľvek.... Jeden zdravý človek nemá právo sedieť doma nezamestnaný.

pribinak
5. okt 2023

Chceš dosiahnuť viac …..nech sa páči …hranice sú otvorené, nemáš muža a ani deti. Nemusíš sedieť mamke pri sukni. Mize ísť von, nauč sa jazyk, uvidis svet, uvidis ako veci fungujú inak a inde, spoznas novú kultúru, …. smelo do toho

autor
5. okt 2023

Myslim si že je veľa šikovnych inteligentnych žien ktoré su v takej práci “zbytočne” - že by mohli byť niekde inde na lepsie platenych miestach, len proste nedostanu tu šancu

autor
5. okt 2023

@pribinak velmi rada by som ale lahsie sa povie ako spravi, len tak do sveta sama ja naozaj neviem ako kde a čo, bojim sa toho dost :/

zojazoja
5. okt 2023

@autor a vieš napríklad si napísať životopis a ísť po firmách v tvojom okolí co sa zaoberajú niečím takým co si vyštudovala a skúsiť sa osobne pýtať na prácu?

autor
5. okt 2023

@stanulienkat no ale aká škola nie je podradna?, jedine naozaj právické vysoke lekárstvo a možno pedagogické, ale čo ak ma to ani jednym smerom neťaha?

reanda
5. okt 2023

ak si studovala graficky dizajn, tak je to asi nieco, co ta bavi a mala si aj predstavu, ako sa tym v buducnosti budes zivit, nie? co sa stalo s tymi predstavami? mas vobec dake predstavy, co by si robit chcela, co by ta bavilo? s tym treba narabat a tam hladat moznosti.. hladat v ponukach prace, ked nemas ani sajn, co vlastne hladas, tak to moc velky uspech mat zrejme nebudes
a nie, neber prace, co robit nechces, tam aj tak dlho nevydrzis..

autor
5. okt 2023

@zojazoja ano skušala som to len už maju obsadene a nehladaju novych, vraj sa ozvu ked tak

bessie12
5. okt 2023

Ako už bolo spomenuté. Si slobodná, bez záväzkov, tak chod do zahraničia. Ale nie je to med lízať. Život za hranicami nie je ľahký. Ja som odišla sama. Moja angličtina bola biedna, začiatky velmi ťažké a vela krát som to chcela vzdať, ale nakoniec som vydržala a nelutujem. Začiatky sú vždy ťažké, ale netreba vzdávať. Netreba sa báť. Máš možnosť vrátiť sa domov, ak by sa ti v danej krajine nepáčilo.

viestta
5. okt 2023

Ked mas graficky dizajn, tak zacni robit na zivnost. Ked na to mas. Zacni obiehat potencionalnych zakaznikov, ze im budes robit reklamu, mozes si spravit dobre meno na navrhoch svadobnych oznameni a drobnych tlacovin. Budes sa zivit tym co si studovala a ked budes sikovna, tak sa uzivis dobre. Ale s grafickym dizajnom nemozes robit napriklad uctovnicku, kym si nedoplnis vzdelane. Taka strojarina je skola s dobrymi sancami na uplatneie, o strojarov sa vsade pobiju. Alebo o elektrikarov...

autor
5. okt 2023

@reanda prave ten dizajn hladam riešim, alebo aspon niečo v tom odvetvi aby ta praca mala spoločne, viem si predstavit aj inu pracu ale aku? ked nemam odbor školu a prax… potom su tu len pasovky, predavacky, upratovkacky, casnicky kde tiez uz vela krat vyberaju ludi s praxou a podobne a nevadilo by mi pracovat tam, ale nie cely život

zojazoja
5. okt 2023

Nuž, s takýmto specifickym a v podstate nijakým odborom dieru do sveta neurobíš. Bud upustiť od svojich požiadaviek alebo si hľadať prácu v lokalite kde tej prace je viac.

grandzero9
5. okt 2023

ziadna praca podla mna nie je podradna, to ma clovek len v hlave. moja mamina robi upratovacku a tuto pracu robi dobre. vazia si ju a svoju pracu ma rada. takisto som robila napriklad chyznu a aj ked nie u nas na Slovensku, bola to dobra praca. ak si k tomu vsak nenajdes vztah, robit mozes cokolvek a stastna nebudes.

melanta
5. okt 2023

1. Na portáloch nie sú ponuky pre ženy - portál ako Profesia je plný ponúk pre ženy. Až na pozície ako automechanik, strojník je väčšina pozícií "unisex". To, že nie je ponuka nazvaná v ženskom rode neznamená, že je pre mužov. Takže väčšina pozícií je aj pre ženy.

2. Máš strednú odbornú školu, čiže v podstate obyčajné všeobecné vzdelanie. Napriek tomu by si predavačku robiť nešla. Prečo? Veď podľa vzdelania kvalifikáciu na nič iné nemáš. Je potrebné byť aj realista a mať sebareflexiu. A mať voči každému povolaniu úctu, aj voči upratovačke.

3. Pracovné ponuky chcú často špecializácie. No samozrejme, každý zamestnávateľ chce niečo konkrétne. Preto ľudia študujú školy s konkrétnym odborom, robia si kurzy, vzdelávajú sa. Ak sa nechceš vzdelávať v ničom, tak s tvojim vzdelaním môžeš ísť robiť do výroby za pás alebo ako predavačka. To je proste fakt. A že kým nemáš deti a rodinu, chcela by si inú prácu ako túto? Wtf? To sú akože práce iba pre matky?

4. Niektoré ponuky sú ďaleko a musela by si cestovať. Čo znamená cestovať? Bežne matky, ktoré majú deti, cestujú denne 50 a viac kilometrov tam a potom naspäť. Kto chce, bude cestovať ak nájde job, ktorý mu vyhovuje. A aby získal prax. Alebo sa presťahuje. Ľudia to robia bežne.

5. Vysoká škola nie, lebo veď ľudia s VŠ podľa teba robia často za pokladňou. Áno, niektorí áno. Ale väčšina z nich robí prácu, kde VŠ potrebuje. Sú profesie, kde bez VŠ proste nemáš šancu.

Nepíšeš, čo vieš, aké máš zručnosti? Nepíšeš, aké máš urobené školenia, certifikáty, aké jazyky ovládaš a na akej úrovni? Takže budem vychádzať iba z toho, čo si napísala. Ja to vidím tak, že v podstate nič moc nevieš, nemáš žiadnu prax, máš veľmi všeobecné vzdelanie. Ale nebudeš robiť ani v obchode ani cestovať a ani do školy nepôjdeš. Sklamem ťa, s týmto inú prácu ako tie ktoré nechceš nenájdeš. Takže navrhujem ti toto:
- nájdi si hocijakú prácu, len aby si pracovala, mala príjem a vytvárala si pracovné návyky, takže kľudne aj tú predavačku
- zamysli sa, čo by si chcela robiť, aká práca by ťa bavila, potom si zisti, aké zručnosti k tej práci potrebuješ a pracuj na tom, aby si tie zručnosti získala, či už ako samouk alebo kurzami a školeniami, keď ich budeš mať, potom si môžeš hľadať prácu podľa tvojich predstáv
- napíš nám sem, aké máš zručnosti, jazyky a úroveň, aké programy ovládaš, atď a možno ti poradíme aj niečo bližšie.

autor
5. okt 2023

@bessie12 keby viem ako začať, sama takto len tak ist do zahraničia ked neviem ako a čo? ako si začala ,čo si robila a ako si si našla tam pracu? a aku? lebo každy že chod zahraničie ale co mam ist vlakom do nemecka a tam pozerat prace alebo co

pribinak
5. okt 2023

Jaj keď sa bojíš, tak sed doma a buď spokojná s tým čo je
Dnes je omnoho jednoduchšie ísť do zahraničia ako pred 25 rokmi, keď mobily malo 5 ľudí, internet v mobile neexistoval, boli drahé pracovne agentúry ktoré pýtali majland.
Dnes nepotrebuješ bo väčšine krajín v EU víza pracovne povolenie. Ak máš maturu tak asi vieš aspoň základy 1-2 jazykov

Je to na tebe. Buď sa prekonas, alebo buď vďačná aj za “podradnu prácu”

stanulienkat
5. okt 2023

Ešte ti napíšem skúsenosť -mám kamarátky, ktoré majú skoro všetky vysoké školy rôzneho zamerania. Robili sekretárky, recepčné, robili X rôznych zamestnaní, ktoré nesúviseli s ich povodným vyštudovanim. A to mali tie dievčatá vysokú školu. A napriek tomu sa im nehnusila práca, ktorá by mala byť podľa teba podradná a zažila som už aj pani učiteľku, ktorá robila chyžnú. Keď človek potrebuje peniaze a chce sa mu pracovať, žiadna práca nie je podradná.

bessie12
5. okt 2023

Väčšiu časť vecí som vybavovala cez pracovnú agenturu. Odhlasila som sa zo zdravotnej poisťovne, podpísala papiere v agentúre a keď som došla do Holandska, tak som tam podpísala holandskú pracovnú zmluvu, dostala som holandské poistenie, vybavila BSN číslo ( to ma kazdy kto pride zit a pracovat do Holandska) a o pár dní na to som nastúpila do prace. Bývanie a dopravu z i do prace som mala z agentúry.

milanemila
5. okt 2023

Wow takze nejake specialne vzdelanie nemas, dlho si nevies najst pracu, cestovat ochotna nie si, prax nemas a este oznacis pracu upratovacky a predavacky za podradnu a teda ty chces nieco lepsie 🤷🏼‍♀️ len si uvedom, ze nemas tomu zamestnavatelovi velmi co ponuknut.

autor
5. okt 2023

@milanemila ja tie prace neberiem za podradne to skor moja rodina, chcu zo mna mat nieco viac aj ma tlačili na vš ale boli nejake komplikacie kvoli ktorym som nešla… takze ja by som aj šla robit taketo prace , aj ked by som ich isto nechcela cely zivot, no rodina by sa mi vysmiala…

autor
5. okt 2023

@stanulienkat ved prave to že si človek spravi vš a potom robi niečo ine, nestratil tym len 3 r zivota? ked taketo prace mohol mat aj bez vš

zojazoja
5. okt 2023

@autor ešte otázka prosím ak môžem. A teraz žiješ z čoho keď nemáš prácu?

melanta
5. okt 2023

Teraz v diskusii čítam, že máš školu odbor grafický dizajn. Poznám ľudí, ktorí robia grafický dizajn, sami na seba. Majú urobené profily na rôznych sociálnych sieťach, robia si platenú reklamu a robia z domu online, často pre klientov zo zahraničia. Samozrejme, na to potrebuje mať človek ten dizajn nielen vyštudovaný, ale hlavne musí mať tú fantáziu. Vedieť robiť zaujímavé veci. Grafický dizajnér ak má fantáziu, tak nepotrebuje prácu. Urobí si job u seba doma online pre celý svet. Stačí mu k tomu počítač, zakúpiť si grafické programy, zaplatiť si propagácie na sociálnych sieťach (IG, FB, Twitter, Linkedin). Otázka je, si tento typ? Že máš v tom dizajne fantáziu, máš preto cit a zmysel?