Má zamestnávateľ právo pýtať sa na môj zdravotný stav? Stala sa taká situácia, že šef sa ma pýtal či nemám nejaké zdravotné problémy a ja na to, že to nie je jeho starosť. Neviem presne ako to chodí, ale mám za to, že zdravotnú spôsobilosť zhodnocuje lekár, nie nadriadený. Prišlo mi to veľmi nevhodné a neseriózne od neho. Myslíte že som urobila dobre?
Všeobecne nie. Záleží však akú prácu vykonávaš, to nepíšeš a je to veľmi podstatné pre správnu odpoveď. Pri niektorých pozíciách, kde je zvýšená bezpečnosť práce, má zamestnanec povinnosť informovať zamestnávateľa, ak by došlo k zmenám, ktoré môžu mať vplyv na bezpečnosť práce. Pretože povinnosť zo zákona o BOZP vyplývajú aj zamestnancom, nielen zamestnávateľom.
@januska12323 Práveže vôbec. Netušim čo tym sleduje
môže sa pýtať ak máš nejaké viditeľné zdravotné problémy, ktoré by mohli ovplyvniť tvoju bezpečnosť - napríklad závraty a ty by si pracovala vo výške... inak nie
@melanta pracujem ako čašníčka v reštaurácii, takže toto asi nebude môj prípad.
Záleží aj akú prácu vykonáva, co mate v kolektívnej zmluve. Napr my máme ze si povinná informovať zamestnávateľa ak ti lekár predpise lieky ktoré môžu znížiť tvoju pozornosť, rovnako v prípade dlhodobej alebo opakovanej pn ta môžu. poslať k "firemnému lekárovi" (médical Center). Takisto výplne každé 3 roky taky dotazník ohľadom zdravia ale je to všetko v zmluve
A máš zdravotné problémy resp je možné, že sa pýta preto, že je zjavné, že niečo sa deje? Ak nie, tvoja odpoveď bola v poriadku a viac nerieš.
čašníčka v reštaurácii roznáša ľuďom jedlo... mala by byť zdravá... tu si myslím, že je otázka na mieste, nie?
Po prve to bola velmi drza odpoved a po takomto spravani by som ja osobne hladala cim skor nahradu za teba. Za druhe, stretavas sa s ludmi, roznasas jedlo alebo napoje, mozes roznasat choroby. Ak kychas, kasles, soplis, vyzeras cudne mozno na horucku, leskle oci atd., ma urcite pravo sa ta to opytat.
Tak ja viem o jednej, co robila v skolskej jedalni a tajila, ze ma svrab, takze ano, je na mieste, ze sa ta na to zamestnavatel pyta, ak sa mu nieco nezda.
Ahoj, zamestnavatel ti moze nariadit absolvovanie lekárskej mimoriadnej prehliadky u lekára pracovnej zdravotnej služby. Zamestnávatel nemoze vediet aky mas problem, na to je lekar co to posudi a vydá/ nevyda obmedzenie na pracu.
Niektorý sa na zdravotný stav pýtajú len ak sa ideš informovať o miesto a predtým než ideš do zamestnania máš absolvovať lekársku prehliadku. Tak tam TI všetko lekárka napíše.
Veď, to je normálna otázka, pri práci v gastronómii, v potravinárstve, dokonca na vykonávanie takejto práce by si mala mať zdravotný preukaz.
Prečo sa to pýtal? Chodíš často na PN?