zatiaľ len úvaha - žena 50 rokov, vo vyštudovanom odbore nepracuje, rozmýšľa čo ďalej keďže do dôchodku ešte ďaleko - dá sa v tomto veku napr. externe vyštudovať na zdravotnej škole? nie je to obmedzené vekom? predsa len sestričky a opatrovateľky bude treba vždy (áno o opatrovateľských kurzoch vie), nie je podstatné čo robila doteraz, aj vzhľadom na situáciu ktorú v Európe máme sa rozhoduje čo ďalej
Vek na štúdium nie je obmedzený. ALE - ak by aj ihneď začala od najbližšieho školského roka, kým skončí, bude mať 54 rokov. Pokiaľ viem, nedá sa študovať externe, čiže denné štúdium a naozaj veľa veľa praxe. Takže nech veľmi neráta, že bude pri škole aj pracovať. V takom veku sa učiť nové veci z medicíny, ak pred tým nepracovala v obore je dosť náročné.
A druhá vec je, akú predstavu o práci má po ukončení? Je to dosť fyzicky náročná práca, na smeny, aj sestry ktoré takto robili celý život si už v takom veku hľadajú niečo iné, napr. na ambulancii, kde však býva problém sa dostať a je tam oveľa nižší plat.
Sestier je stále nedostatok, ale tie "lepšie" miesta bývajú obsadené, neviem ako by sa zamestnávateľ pozeral na ženu po 50 - 55tke, ktorá nemá žiadnu prax a práve skončila školu.
Ak by ukončila len praktickú sestru, má nižší plat a namáhavejšiu (menej odbornú) prácu, často je aj horšie sa zamestnať
Ano...jasne...doba sa posunala.....medicina dnes je hlavne o technike.....a nech ide do toho...clovek moze zmenit plan v hocijakom veku...kazdy sa menime a prisposobujeme dobe...kto sa dnes zivi tym co vystudoval? Castokrat je to o praxi a kam cloveka zavedie pracovna skusenost....kazdy clovek ma co ponuknut v hocijakom veku......a dovzdelavame sa dnes uz uplne inak....a hlavne praca je vsetko co robime kazdy z nas.....urcite ju nejaky zamestnavatel oceni....pretoze kazdy vek prinasa aj kvalitu prace....drzim palce
študovať sa dá, ale úprimne si neviem predstaviť lekára/nemocnicu ktorá ťa zamestná vo veku 54-55rokov s tým že si sestru nikdy nerobila......takže na sestru by som sa už vykašlala a išla robiť do DSS opatrovateľku.....dokonca teraz som našla aj ponuku kde hľadajú sociálne sestry a vzdelanie si tam môžeš navýšiť počas práce
Denné štúdium praktická sestra trvá 4 roky, a tie mladučké ktoré dokončia štúdium na tých stredných školách , nie veľmi sa hrnú na túto prácu. Oveľa svedomitejšie sú tie, ktoré dokončia túto školu externe popri práci,a majú aj prax lebo väčšinou už robia v zdravotníctve.
@tomika je to normalne aj veku....to je aj tym...nemajme im to za zle
Ahoj, za mna chod.
Ja som sestricka, ale ja mam vystudovanu aj strednu zdrav. Skolu a aj diplomovanu, plus 2 specializacie , plus ucim osetrovatelstvo. Ja ale byvam v Londyne UK.
Tu je uplne bezne studovat osetrovatelstvo na university aj v 40 a aj v 50. Je to dennou formou, 3 roky.
Robotu si vzdy najdes.
Mna za par tyzdnov, mesiacov Bude tiez cakat karierny zlom a pravdepodobne idem zo svojej specializacie, ale tak ja mam ine dovody, plus moja nemocnica by mi mala umoznit zmenu.
Takze za mna, chod do toho. Zivot je velmi kratky, a to do slova.
autorka - neviem či si išla študovať ale tento rok som maturovala na zdravotnej - externe PS. Mám pred 50kou a mala som spolužiačky aj po 50ke. Zamestnali sa bez problémov v nemocnici. Časom, keď naberú prax, niektoré chcú ísť do ambulancie. Niektoré tam aj pracujú - napr. na urologii, očnej, u zubára. Takže dá sa to. Za mňa to bolo jedno z najlepších rozhodnutí v živote. Veľa mi to dalo.
@mogaa moje spolužiačky, ktoré končili tento rok sa bez problémov zamestnali
Áno, môže ísť na strednú zdravotnú školu študovať 2 roky externe (popri práci) , a končí ako praktická sestra.