Zdravotnou sestrou po 50tke

27. feb 2022

zatiaľ len úvaha - žena 50 rokov, vo vyštudovanom odbore nepracuje, rozmýšľa čo ďalej keďže do dôchodku ešte ďaleko - dá sa v tomto veku napr. externe vyštudovať na zdravotnej škole? nie je to obmedzené vekom? predsa len sestričky a opatrovateľky bude treba vždy (áno o opatrovateľských kurzoch vie), nie je podstatné čo robila doteraz, aj vzhľadom na situáciu ktorú v Európe máme sa rozhoduje čo ďalej

tomika
27. feb 2022

Áno, môže ísť na strednú zdravotnú školu študovať 2 roky externe (popri práci) , a končí ako praktická sestra.

lenja123
27. feb 2022

Vek na štúdium nie je obmedzený. ALE - ak by aj ihneď začala od najbližšieho školského roka, kým skončí, bude mať 54 rokov. Pokiaľ viem, nedá sa študovať externe, čiže denné štúdium a naozaj veľa veľa praxe. Takže nech veľmi neráta, že bude pri škole aj pracovať. V takom veku sa učiť nové veci z medicíny, ak pred tým nepracovala v obore je dosť náročné.
A druhá vec je, akú predstavu o práci má po ukončení? Je to dosť fyzicky náročná práca, na smeny, aj sestry ktoré takto robili celý život si už v takom veku hľadajú niečo iné, napr. na ambulancii, kde však býva problém sa dostať a je tam oveľa nižší plat.
Sestier je stále nedostatok, ale tie "lepšie" miesta bývajú obsadené, neviem ako by sa zamestnávateľ pozeral na ženu po 50 - 55tke, ktorá nemá žiadnu prax a práve skončila školu.
Ak by ukončila len praktickú sestru, má nižší plat a namáhavejšiu (menej odbornú) prácu, často je aj horšie sa zamestnať

pieksamaki
27. feb 2022

Ano...jasne...doba sa posunala.....medicina dnes je hlavne o technike.....a nech ide do toho...clovek moze zmenit plan v hocijakom veku...kazdy sa menime a prisposobujeme dobe...kto sa dnes zivi tym co vystudoval? Castokrat je to o praxi a kam cloveka zavedie pracovna skusenost....kazdy clovek ma co ponuknut v hocijakom veku......a dovzdelavame sa dnes uz uplne inak....a hlavne praca je vsetko co robime kazdy z nas.....urcite ju nejaky zamestnavatel oceni....pretoze kazdy vek prinasa aj kvalitu prace....drzim palce

ibrunova
27. feb 2022

@lenja123 nedá sa študovať externe?

tomika
27. feb 2022

@ibrunova za zdravotnú sestru môže študovať externe ten, kto má strednú školu ukončenú v odbore praktická sestra, a je aj zamestnaná ako praktická sestra. Vtedy na vysokej škole sú 4 roky ošetrovateľstvo. A končí ako Bc zdravotná sestra.

pribinak
27. feb 2022

@ibrunova chcela by si aby ta mal v nemocnici v
Starostlivosti niekto kto študoval až 2 roky a exeterne? No asi nie

mogaa
27. feb 2022

študovať sa dá, ale úprimne si neviem predstaviť lekára/nemocnicu ktorá ťa zamestná vo veku 54-55rokov s tým že si sestru nikdy nerobila......takže na sestru by som sa už vykašlala a išla robiť do DSS opatrovateľku.....dokonca teraz som našla aj ponuku kde hľadajú sociálne sestry a vzdelanie si tam môžeš navýšiť počas práce

tomika
27. feb 2022

@pribinak ale bežne je to tak 😄.

ibrunova
27. feb 2022

Lebo pozerám, u nás sa dá študovať externe praktická sestra, či by to autorke stačilo, neviem.
@tomika

tomika
27. feb 2022

Denné štúdium praktická sestra trvá 4 roky, a tie mladučké ktoré dokončia štúdium na tých stredných školách , nie veľmi sa hrnú na túto prácu. Oveľa svedomitejšie sú tie, ktoré dokončia túto školu externe popri práci,a majú aj prax lebo väčšinou už robia v zdravotníctve.

pribinak
27. feb 2022

@tomika žiaľ 😔

pieksamaki
27. feb 2022

@tomika je to normalne aj veku....to je aj tym...nemajme im to za zle

oslo1
27. feb 2022

Ahoj, za mna chod.
Ja som sestricka, ale ja mam vystudovanu aj strednu zdrav. Skolu a aj diplomovanu, plus 2 specializacie , plus ucim osetrovatelstvo. Ja ale byvam v Londyne UK.
Tu je uplne bezne studovat osetrovatelstvo na university aj v 40 a aj v 50. Je to dennou formou, 3 roky.
Robotu si vzdy najdes.
Mna za par tyzdnov, mesiacov Bude tiez cakat karierny zlom a pravdepodobne idem zo svojej specializacie, ale tak ja mam ine dovody, plus moja nemocnica by mi mala umoznit zmenu.
Takze za mna, chod do toho. Zivot je velmi kratky, a to do slova.

kvetinka75
21. nov 2022

autorka - neviem či si išla študovať ale tento rok som maturovala na zdravotnej - externe PS. Mám pred 50kou a mala som spolužiačky aj po 50ke. Zamestnali sa bez problémov v nemocnici. Časom, keď naberú prax, niektoré chcú ísť do ambulancie. Niektoré tam aj pracujú - napr. na urologii, očnej, u zubára. Takže dá sa to. Za mňa to bolo jedno z najlepších rozhodnutí v živote. Veľa mi to dalo.

kvetinka75
21. nov 2022

@mogaa moje spolužiačky, ktoré končili tento rok sa bez problémov zamestnali