Ahojte, chcela by som sa spýtať na skúsenosť zdravotníkov ktorí odišli za prácou do zahraničia. Kam ísť? Kde sa vám páči/lo? Som ZS ovládam angličtinu na C1, základ nemčiny a základy španielčiny. 🙂
ja som pracovala v Nórsku a akceptujú diplom z VŠ na Slovensku, len treba vybaviť všetky dokumenty. Úroveň jazyka som mala B2, robila som si certifikáty.
@ina2405 stačila angličtina alebo treba vedieť aj nórsky?
Potrebujes uznat to, ze si zdravotnik cez ministerstvo zdravotnictva na SK, podas tam ziadost a jazyk v akom to chces ( aj/ nj) a potom este cez nich vypis, ze si zdrav pracovnik v poslednych 3 mes a myslim, ze Toto je treba aj z komory sestrier, staci to dat ako ziadost na skapa a zaplatit. Potom uradne prelozis zvysok diplomov a pod. A ides tam, kde chces. Tam na ministerstve zelanej krajiny sa to cele poda a rozhodnu co dalej. Viem, ze pre Nemecko a Rakusko nebudes mat problem. Iba tam zaplatis 250 eur za vybavenie ziadosti. Tieto krajiny maju one step uznavanie. Ine krajiny treba mrknut. Ale made sestry s vysokou skolou su velmi ziadane
@kiki68 ďakujem 🙂
Nórčina bola potrebná na získanie práce, anglicky vedia pasívne všetci, ale starší ľudia aktívne veľmi nerozprávajú.
Mozes to pozriet pre jednotlive krajiny, ja som to cele vybavovala kamoske ( tak preto viem )
ZS, čiže zdravotná sestra, čiže vysoká škola. Zrejme ako prvé by som na tvojom mieste riešila zoznam krajín, kde ti akceptujú vzdelanie. Pretože v niektorých krajinách slovenské vzdelanie neakceptujú. Napríklad @oslo1 je ak sa nemýlim sestra v UK, môže ti napísať, ako je to s uznaním slovenského vzdelania v UK.