Zdravotné sestry v Rakúsku

nikusska111
24. mar 2020

Ahojte, nájde sa tu nejaká zdravotná sestra - DGKP kt. je práve rovnako ako ja v karanténa na SK a zároveň je zamestnaná vo Wiedni alebo hocikde v AT??? Chcela by som sa opýtať aké máte INFO. ohľadom cestovania do práce - Rakúska? Ďakujem

1975renca
24. mar 2020

@nikusska111 zdravím, prečo ste v karanténe ked mame vynimku?

nikusska111
autor
24. mar 2020

zdravím, akú výnimku myslíte?

ivkazba
24. mar 2020

@1975renca ale zdravotné sestry ako také nemajú výnimku. Výnimku majú iba tí, čo bývajú v SR a DENNE dochádzajú do Rakúska za prácou alebo žijú v Rakúsku a denne dochádzajú na SR pracovať.

ivkazba
24. mar 2020

Ešte doplním k vyššie uvedenému, že ak pracuješ aj žiješ v Rakúsku, tak ak prídeš na SR, si povinná byť v karanténe 14 dní. Vtedy táto výnimka na teba neplatí.

nikusska111
autor
24. mar 2020

teda ako to je keď som momentálne v BA a potrebujem ísť do Viedne? Viedeň nie je pohraničná oblasť - teda do 30 km

1975renca
24. mar 2020

@ivkazba ved ja...

1975renca
24. mar 2020

@nikusska111 mate milne informácie,zavolajte si na urad a overte si to, včera som to zisťovala znovu, byvam na sk, pendlujem do Viedne do práce, mam potvrdenie od zamestnavatela ze tam pracujem, nakolko tu nie je vyspecifikovane, ak cesujes z sk do at do akej vzdialenosti... Je to len opačne, Viedeň sa berie ako pohranicna oblasť, mam to viackrát overené, zdravotnícky personal ma výnimku, nikto z mojich kolegyn nebol doteraz v karanténe

1975renca
24. mar 2020

@nikusska111 len ak ides do Viedne do prace ako dgkp a ides naspäť s potvrdením od zamestnavatela, ak si ides len nieco vybavit a nie do roboty, pojdes do karantény

nikusska111
autor
24. mar 2020

ja som nasla na stranke z ministerstva info že pohraničná oblasť sa berie do 30 km
https://www.mzv.sk/cestovanie_a_konzularne_info...

nikusska111
autor
24. mar 2020

Výnimky pri dochádzaní za prácou:

1. Za prácou môžu cestovať občania SR s trvalým alebo prechodným pobytom v prihraničných oblastiach Rakúska (vo vzdialenosti 30 km od SR hraníc), ktorí majú pracovný vzťah v Slovenskej republike.

2. Občania SR, ktorí majú trvalý alebo prechodný pobyt v Slovenskej republike a majú uzatvorený pracovnoprávny vzťah v oblasti zdravotníctva alebo ošetrovateľstva a vykonávajú prácu v prihraničných oblastiach Slovenskej republiky, teda na území Rakúska.

nikusska111
autor
24. mar 2020

už som obvolala kopec úradov a nikto mi nevedel žial presne povedať ako to cele s cestovanim naozaj je. Inak to by bolo super kebyže pricestujem naspäť z Wien a nemusim ist do karanteny.

1975renca
24. mar 2020

@nikusska111 ano ale prihranicna oblast tu nie je dana v km v bode 2 co sa tyka Vas, odporúčam zavolať na HYGIENU a potvrdia čo hovorim, ja to riesim denno denne a vzdy mi povedia, ze sa to nezmenilo a do prace do Viedne aki DGKS a z práce aj pendlujem nemam povinnosť byt v karanténe

nikusska111
autor
24. mar 2020

mohla by ste mi prosím poslať číslo príp.link?

1975renca
24. mar 2020

@nikusska111 krajský ustav hygieny a epidemiologie, najdite si číslo a zavolajte, ja volavam na okresný... 0904 346 064

nikusska111
autor
24. mar 2020

Ďakujem veľmi pekne 🙂

nikusska111
autor
24. mar 2020

inak ja sa aj tam v podstate nemám ako dostať do Vien nakoľko autobusy,vlaky a ani taxíky nejazdia..no neviem ako to mám celé teraz riešiť, a čo na to môj zamestnávateľ. Čo myslíte?

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nikusska111
autor
24. mar 2020

DGKP pracujúce v AT.... nie každý má auto k dispozícií. Ide o to,čo môže reálne nastať ked neprídem napr. z takéhoto dôvodu do práce..

1975renca
24. mar 2020

@nikusska111 to sa opytajte zamestnavatela, myslim ze toto akceptovat nebude, ale skúste

janinah
24. mar 2020

Ešte starý premier sa vyjadril,že teraz nás nemôžu zaujímať rakuski dúchodcovia a opatrovatelky tam nepustil,myslím,že so sestrami je to podobné,dokonca ešte viac ich teraz bude treba doma.Na tvojom mieste si toto zistím u nás na uradoch a potom volám zamestnávateľovi,hlavne si zisti,či sa na teba vzťahuje núdzový stav,ak si zdravotník s trvalým pobytom na SK.Ja myslím,že asi aj áno.

nikusska111
autor
24. mar 2020

je to naozaj veľmi komplikovaná situácia.. volala som so šéfkou kt. mi povedala že som dospelá a že sa mam nejako dostať do Wiedne- hocijako a ostať tam pracovať. Vo Wiedni mám byt v kt. by som bola úplne sama nakoľko všetci odišli, priateľ býva v Ba a nemôže vycestovať nakoľko v Rakúsku nepracuje a musel by tak ísť hneď po návrate do karantény, pre mňa je to tiež náročné bez auta a bez skúsenosti so šoférovaním. Teraz neviem čo robiť.. či si v Ba niekde rýchlo kupiť nejaké auto..alebo neprísť a dostať výpoveď. Len čo bude ďalej...?? či budem mať vôbec právo na nejaké dávky v nezamestnanosti?... Viem že aj naši pacienti/občania nás tu potrebujú..práve preto zvažujem čo a ako ďalej

sovica
24. mar 2020

A vo Viedni nemáte kamošky zdravotné sestričky, ktoré s Vami pracujú? Na hranice Vás môže doviesť priateľ a z hraníc Vás môže vziať kamoška - sestrička. Snáď by len pre Vás niekto prišiel? Veď to nie je až tak ďaleko...

sovica
24. mar 2020

Výnimky pri dochádzaní za prácou - Rakúsko:
1. Za prácou môžu cestovať občania SR s trvalým alebo prechodným pobytom v prihraničných oblastiach Rakúska (vo vzdialenosti 30 km od SR hraníc), ktorí majú pracovný vzťah v Slovenskej republike.

2. Občania SR, ktorí majú trvalý alebo prechodný pobyt v Slovenskej republike a majú uzatvorený pracovnoprávny vzťah v oblasti zdravotníctva alebo ošetrovateľstva a vykonávajú prácuv prihraničných oblastiach Slovenskej republiky, teda na území Rakúska.

Tu je celý link - mrknite Rakúsko:
https://www.mzv.sk/cestovanie/covid19/obmedzeni...

yanni
24. mar 2020

@nikusska111 Uplne jednoduche, po hranice ta zavezie priatel a na hranice si dopredu objednaj AT taxi, ktory ta zavezie po prvu vlakovu stanicu a dalej vlakom do Viedne.

nikusska111
autor
24. mar 2020

ano to by šlo ..len čo ďalej .. ked budem potom cestovať po metre,vlakoch a s taxíkmi... celé je to nebezpečne.

katinka71
24. mar 2020

ja tiez pracujem v rakusku DGKP do roboty jazdim vlakom a MHD natiahnem si jednorazove rukavice,rusko na tvar budem za mimomzemstana lebo ruska sa tu nenosia ako na sk ale nevadi,a to mam este skolopovinne dieta Doma,s ktorym sa musime ucit 4 h denne ,zajtra zacinam o 6,45h moj mm je v nocnej pride domov o 7,30 syn sa musi postarat par hodin sam,corona ci nekorona ,do prace sa musi sama som si na vine ze sa bojim soferovat vo velkom meste ale pride NATO tiez ze prekonam strach,na slovensko sme sa chystali ale odkladame cestu na neurcito

sovica
24. mar 2020

@nikusska111 Aj Rakúšania sa majú už zdržovať doma, takže predpokladám, že vo vlakoch, či v metre nebude plno ľudí. Dajte si rúško, udržujte čo najväčší odstup od ľudí a smelo do toho. Ste zdravotná sestra a máte až takýto strach? A čo potom v nemocnici?

luccija
24. mar 2020

@nikusska111 ako je možné, že niekto pracuje v Rakúsku na zmluvu a nevie či má nárok na podporu?Priateľ teraz pracuje?mohol ísť s tebou do AT a byť tam s tebou v byte.Nenechaj si ujsť takú prácu kvôli doprave.

katinka71
24. mar 2020

@sovica linky premavaju ako v nedelu ci sviatok,tak predsa nie kazdy je iba Doma ten napor cestujucich je,kedze linky premavaju pomenej

kiki68
24. mar 2020

@luccija lebo ti co pracuju v at, ale nemaju tam trvaly pobyt musia cerpat podporu v nezamestnanosti na sk a je na to nejaky formular. Ale nie je to easy to vybavit. Podmienka pre podporu z at je suvisle odpracovaneho polroka. Ale ci ju dostane cez ten formular celu to neviem. Je to trosku zlozite. Aj tam trvaly pobyt na ( teda pani tam je v byte asi prihlasena) Tak uz spada pod at urad prace a bude to cerpat odtial. Lenze to zase bude komunikovat s nimi dalej ohladom prace. Ja byt nou idem do at do toho bytu. Taka zla situacia ako sa to na sk opisuje tu vobec nie je. Zijem vo Viedni a teda viem to posudit. V mhd chodi minimum ludi.