Mate klienta ktory ma diabetes II. stupna berie inzulin R,O,V a o 21:00. Klient je imobilny priputany na lozko ale rodina sa rozhodne ho umiestnit do DD. Problem je, ze klient nahle zisti, ze moze porusovat dietu. Inzulin sa mu dava ako ma ale pribuzny nerespektuju nariadenie stanicnej ani vrchnej, ze mu nemozu nosit sladke cukriky, kolace, ovocie, sladke vody, zmrzlinu atd. Samozrejme cukor mu lieta raz hore raz dole. Doktorka nam pernamentne nadava, ze ako je mozne, ze ma zle vysledky. A ja mam teraz dilemu.
1.) Bud.pribuznym kontrolovat tasky a co nemoze im zakazat? ( lenze tym porusujem jeho prava)
2.) Jedlo jednoducho zhabat ( tiez nemozem)
3.) Vysvetlit im, ze.ho.tim vedome.zabijaju ( myknu plecami lebo on to.chce)
4.) Klientovi ukazat spravu od lekarky a vysvetlit mu situaciu? (Posledny pokus koncil vulgarnym a agresivnym spravanim)
5.) Vykaslat sa na vysetrenia a dat podpisat papier, ze.nerespektuje danu liecu?
6.) Vysvetlit Doktorke, ze nedodrziava dietu?
Ja fakt neviem co mam robit? Ako sa mam kryt ja ked sa mu nieco stane? Ked mu volame zachranku musime to jedlo schovavat inak by ho nezobrali. Unavuje ma sa s nim hadat. Klient je totalny hulvat...nadava na nas, sexualne nas ako.sestry obtazuje ( nastastie mna nie. Raz to skusil a dostal facku) , ma sproste narazky, je agresivny. Zena ho vyhodilaku nam.
Poradte mi kolegynky co robit
@bolarazjedna ja viem lenze ja som za neho zodpovedna. Ja mam ist do basy ked sa mu nieco stane? Neviem ako sa mam kryt.
On imobilny je tak ze nechodi ale sam sa vie presunut z lozka na vozik
Ako sa kryt - ak vediete dokumentáciu, zakaždym, keď vidíš, že režim porušuje, napísať do dokumentácie :klient porušuje lekárom ordinovanu diétu (zjedol cukríky), opakovane poučený o rizikách a následkoch správania, vždy uveď dátum a presný čas. Ak to bude 5x denne, tak zápise 5x denne. Taktiež ak poucis príbuzných, zapíš to.
Tým budeš krytá, no a tebe nič neostáva, len tu záchranku zavolať, pokiaľ bude potrebné, to zas neverím, že pri glykemii 40 by ho nezobrali do nemocnice... A ak je to stav, ktorý sa dá riešiť iba výjazdom rzp bez nutnosti prevozu do nemocnice, tak je správne, že to po riešia na mieste.
@bolarazjedna vsak jasne.ze.ked ma taky cukor vezmu ho ale.jedlo musime schovat pretoze by sa.ma pytali a co chcete riesit ked nedodrziava dietu ale dakujem za typ spravime to tak a nech si doktorka robi s nim poriadky sama. Dakujem
Alebo ešte môžeš s príbuznými spolu prebrať tašku a nevhodné ihneď vrátiť, že to ani nemusíte nosiť....ale asi nie si tam nonstop a kolegyne to robiť nemusia.... A potom sa k tomu aj tak dostane.
Inak ak by si mu tie sladkosti nedala, myslíš, že ťa zažaluje?? Ak áno, myslím si, že každý sudca so zdravým rozumom ti dá za pravdu, že si to nerobila "proti nemu", ale práve v prospech jeho zdravia.
Ak je klient svojpravny, tam vela nezmozes. Treba sa dohodnut s lekarkou a zavolat si rodinu. A samozrejme, vsetko pis do dokumentacie. Ine spravit nemozes.
5 a 6
Keď sa dá podpísať reverz, alebo odmietnuť nejaká liečba, keby ti podpísal, že odmieta dodržiavať dietu?
Nechce takto spáchať eutanáziu, alebo príbuzným je už dlho čakať na dedičstvo keď ho tým zásobujú a nerešpektujú nariadenie?
Možno hrubé, ale začať pred ním a príbuznými priamo hovoriť o jeho smrti?
Už máte hrobové mesto? A čo budete mať kremáciu? Ktorému príbuznému máte odovzdať šperky/hotovosť a osobné veci? Ak má nadváhu lametovať ako keď umrie v noci ho preložíte/preveziete do márnice/chladničky, keď je vás tam málo. Keď o niečom hovorí plány do budúcnosti, tak schladiť ho, to vám už netreba riešiť toho sa nedožijete.
Aby si proste uvedomil, že takýmto spôsobom fungovania už očakávate jeho skoré úmrtie.
Lekárke ste mali už dávno povedať, že nedodržiava dietu a rodina mu nosí sladkosti. Lekárka má riešiť s rodinou zdr.stav pacienta. Sladkosti by som pred záchranármi neschovávala, tým pádom napíšu do lek.správy , že pacient porušuju liečbu a budete aj papierovo krytí. Ty sa staráš o pacienta a máš lekárku informovať o jeho stave. Keď jej povieš, že liečbu nedodržiava je ona na rade riešiť to s rodinou. Ty si svoju povinnosť splníš a či oni budú nariadenia lekárky dodržiavať alebo nie už nieje tvoj problém.
A ty si opatrovatelka ci kto?
5 a 6. Lekarka ma byt o tom informovana zakazdym a pacient ma mat v sprave zapisane kazde porusenie liecebneho rezimu. Dalsia vec. Treba spravit poucenie ohladom liecebneho rezimu a jeho dodrziavania s vedomim si, ze ak bude tento rezim zo strany pacienta vedome poruseny, berie sa to ako vlastna zodpovednost (s hlavickou vaseho zariadenia a peciatkou), vytlacit 3x, dat podpisat rodine, pacientovi - obom nechat nimi a vami podpisane kopie a jednu podpisanu zalozit do karty.
poslat pribuznych za dr.
u nas diabetici bezne porusuju dietu, je to ich rozhodnutie, diabetolog si to uvedomuje a nam rozhodne nenadava. chyba je na strane klienta, pribuznych a tiez v spravani dr. ty s tym anozaj nic nemas.
a mate osetrovatelske zaznamy (OZ) ? my mame celkom dost papierov. urobit opakovane zaznam pri porusovani diety, dokladne zaznamenavat vsetko ohladom klienta.
do osetr. standardu zapisujeme bezne vykony, ktore robime, vratane podania inzulinu.
v pripade nejakej zmeny zdravotneho stavu zapiseme aj toto do osetrovatelskeho dekurzu - popis zdravotneho stavu a co sme urobili - napr odmerana glykemia,a ka hodnota, ci bol pod inzulin a pod. pripadne ci bol kontaktovany lekar.
inak ja by som z toho vedu nerobila. ved toto je uplne bezne u cukrovkarov, ze nie kazdy dodrzuje dietu.
a ano, ak pacient nesuhlasi s liecbou, urobime zaznam a podpise nam to.
pripadne moze podpisat poucenie.
a s tymi pribuznymi, kontrolovat tasky im nemozes. no poucit o diete ich mozes, len neviem ci to bude mat efekt. nie kazdy to respektuje
@majamat OZ nemame. Nikdy sa to u nas nepisalo lebo sefka prijma PS ktore vysli zo skoly a nerobili to odvtedy lebo im moze dat nizsii plat a oni toto neovladaju. Vrchna to robila ale teraz je dlhodobo PN a stanicna je na materskej
Treba do záznamov zapisovať , že rodina mu vtedy a vtedy priniesla sladkosti a ak mu ich nedáte, vulgárne vám nadáva....tým budete vy ako sestry a aj opatrovateľky "kryté"....toto by mala riešiť vrchná sestra s riaditeľkou...ale čo sa týka toho že následne by z toho mohol vzniknúť problém treba chrániť seba a toto zapisovať.....to že si klient vedome škodí, je už jeho problém.... on o spôsobe stravovaia bol poučený a má prispôsobenú stavu v zariadení pre diabetika....ale ak mu rodina nosí sladkosti napriek upozorneniam a on ich napriek upozorneniam je, je to jeho problém....ale treba to stále za, že rodina mu napriek upozorneniam nosí sladkosti a on ak ich nedostane je vulgárny...
u nas su zdravotnici, co studovali davno a OZ sa predtym neucili. no piseme. je fakt, ez to chcelo vedenie, ale je to sposob, ako si urobit zaznam na svoju vlastnu ochranu., nikto si po dlhej dobe nepamata, co sa v dany den udialo a ako to prebiehalo. preto je dobre mat zaznamy.
keby aj neboli na vysokej osetrovatelskej urovni, ale aspon akysi popis toho, co sa s klientom dialo. mohli by sa pisat len keby nastala nejaka zmena.
no pride mi to, neviem ake slovo pouzit.
my piseme neskutocne vela papierov. na kazdu blbost mame ine tlacivo. vsetko sa zaznamenava. socialny usek ma dlasie tlaciva. samozrejem su aj tlaciva pre lekara, co si organizuje lekar, pripadne sestra v ambulancii. len nasich OZ a tlaciv raz kolegyna naratala okolo 30 ak ich nie je aj viac. no musim povedat, ze niektore mi pridu naozaj zbytocne, pripadne by sa dal zaznam urobit do dekurzu.
5.) Vykaslat sa na vysetrenia a dat podpisat papier, ze.nerespektuje danu liecu?
6.) Vysvetlit Doktorke, ze nedodrziava dietu?
Nie som zdravotnik, ale predpokladam, ze vase zariadenie ma aj nejake pravidla spravania sa klientov. Na co sa mate starat o niekoho, kto vas nerespektuje, je k vam agresivny a sam sa ohrozuje na zivote? Riesila by som:
1. s lekarkou, ze nerespektuje dietu -> kludne odfotit na mobil jedlo, kt. ma k dispozicii od rodiny + kazde jedno porusenie diety zapisat do spravy, nech je jasne, preco mu lieta cukor. Bude to tiez dobra evidencia toho, ako casto ma pristup k jedlu, ku kt. pristup mat nema.
2. s vedenim domova, ze je agresivny a sexualne vas obtazuje. Popripade aj pisomne, nech mate evidenciu. Predpokladam, ze tymto spravanim porusuje niekolko internych predpisov pre klientov a ak nema psychiatricku diagnozu, nie je pre jeho spravanie ospravedlnenie a nemoze sa tak chovat.
V sucacnosti, ked je tolko ludi cakajucich na domov si nemyslim, ze by bol problem ho nahradit. Okrem toho, ak ma vase zariadenie psychologa, poslat ho za klientom a zistit, preco je agresivny a nedodrziava dietu. Mozno je tam aj nejaka diagnoza (napr. bol zavisly od alkoholu, teraz k nemu nema pristup, tak je agresivny a kompenzuje si to cukrom)?
Treba príbuzným povedat, že keď nebudú rešpektovať interný poriadok, že im ho dáte domov. Velmi rychlo by sa skonsolidovali. Presne kvôli takýmto ľuďom by sa mala spoplatniť určitá zdravotná starostlivosť, platíme to my všetci a verte, že sú to veľké peniaze. To sú potom presne tie peniaze, ktoré chýbajú na choré deti a ťažkých pacientov. A oni idú na ignorantov, ktorí vedome porušujú liečbu. Inak myslím, že poisťovňa vie zakročiť proti pacientom, ktorí si vedome spôsobujú zdravotné ťažkosti. Poisťovňa nie je dojná krava.
@stanulienkat je to nanic, ale je dost problem identifikovat, kto moze za svoj zhorseny stav. je tazke urcit hranicu.
ide o to, ze diabetik moze mat problem aj koli stresu. tiez ak ma vyssi vek, psychicky stav takemu cloveku casto nedovoluje uvedomovat si dolezitost dodrziavania liecby a pod.
bola by som rada, ak by sa takto riesili ludia, ktori si vedome zhorsili zravotny stav, ale teda toto fakt nie je jednoduche.,
je prvdepodobne, ez by sa do tejto skupiny ludi dostali aj taki, ktori za to nemozu.
mojej mame jeden dr povedal, ze si svojim stravovanim sposobila krcove zily. ako ten dr by sa mal dovzdelavat a navyse pausalizovat je nezmysel. mama ma krcove zily od 14r, ja od 12r. ako si v takom veku mozem sposobit krcove zily?
vyrastala som v dpobe bez mobilov, PC... travila som vlny cas vonku - pohybom, bola som stihle dieta. no podla toho dr by sme nemali narok na liecbu, ak by fungoval taky system.
toto vsetko je tazka tema.
agresivita, sexualne narazky mozu vypylvat zo zmeneneho spychickeho stavu, v takom pripade je to prejav dg ktoru ma. v takom pripade je moznost riesit stav so spychologom, ci psychiatrom, priapadne aj neurologom, ale v zasade zazraky sa robit nedaju. napr demencia sa casom zhorsuje, ma rozne stupne, su rozne typy a velmi velku pestrost priznakov.
@majamat veľké percento týchto ludi si spôsobuje zdravotné ťažkosti same bez toho, aby mali psychické ochorenia. Ci už cukrovkári ktorí sú obézni a nedodrzujú diétne opatrenia, alebo onkologickí pacienti, ktorí naďalej fajčia a majú zlý zivotný štýl a tak ďalej a tak ďalej... V dnešnej dobe je populárne skrývať všetko za stres a za psychické ochorenie, ale tito ľudia nie sú zbaveni svojprávnosti. Ľudia by mali byť za seba zodpovedni. Len sú zvyknutí stále, že sa o nich postará štát a niekto druhý...
@stanulienkat ved ano, ale keby sme isli do hlbky, tka by nemal narok an osetrenie kazdy duhy clovek, lebo nejaky podiel viny na svojom zdravotnom stave ma mnoho ludi.
pri infektoch DC, ak sa niekto nelieci a chodi do prace.
ludia, ktori si daju nejake jedlo, ktore zhorsi ich travenie.
ludia, co su nepozorni, lebo telefonuju a spadnua zlomia si nohu. prakticky mnohe nehody su sposobene nejakym druhom nepozornosti, ci neopatrnosti.
a takto by sa dalo pokracovat clekom dlho.
Myslím si, že poučiť ho o životospráve má v prvom rade lekar, nie ty. Lekárke môžeš vysvetliť, že príbuzní stále nosia sladké, to je príčiny rozhadzanych hodnôt, ona by to mala tiež zapísať do správy, že non-compliance v liečbe.
Myslím si, že tento klient nedodržiaval režim ani doma. Ak rodine je to jedno, a klientovi tiež, veľa toho nemôžeš... Chápem, že robíš starosti, chceš mu dobre, ale nie je to tvoja starosť.
V nemocnici by mu tie sladkosti nedali (pokiaľ je imobilný, zobrať si ich sám nevie), odložili by a vrátili by rodine pri odchode domov.