Zdravotné poistenie, nová práca a ZŤP

31. jan 2023

Ahojte, mam uznané ZTP. Bola som nezamestnana a nastupila do práce 5.12.. Kto za mna platí zdravotné poistenie za december? Stat, alebo zamestnavatel? Pomerne? A potrebujem odniesť do poistovne rozhodnutie o ZTP?
Ďakujem

lilianka28
31. jan 2023

Pomerne podľa dátumov. Rozhodnutie o ZTP treba doniesť zamestnávateľovi, aby mohol uplatniť nižšie odvody na ZP. Ale od 5.12.to už mal dávno mať.

autor
31. jan 2023

@lilianka28 ďakujem, ale treba rozhodnutie o ZTP aj do zravotnej poistovne odniest? ze nechce mzdarke podat v nizsej sume

lilianka28
31. jan 2023

Mne bolo povedané, že netreba na ZP, že oni už tú informáciu majú v rámci prepojenia úradov.
Ale pre istotu by som si aspoň zavolala na pobočku ZP. Lebo už sa mi stalo, že napr. Všeobecná to nechcela a Union pýtala. Ale to bolo pár rokov dozadu.

loginexistuje
31. jan 2023

netreba na ZP tam dostanu info z registra ale zamestnavatelovi si ho mala dat

a zdravotne plati zamestnavatel odo dna nahlasenia vzniku poistenia

autor
31. jan 2023

@loginexistuje zamestnavatel mal hned na zaciatku, ale tvrdi mi mzdarka, ze nevie mi uplatnit nizsii odvod. A mysli si preto ze som neodniesla rozhodnutie do ZP-dovera.

loginexistuje
31. jan 2023

no asi je nepusta system lebo inak by jej to uz davno hlasilo

mas to ztp platne ? kolko ti dali % ? neprepasla si prehodnotenie ? ja by som zasla na upsvar nech to opravia v systeme ak to mas stale platne

autor
31. jan 2023

@loginexistuje to mi schvalili len v lete na 50% a nemam tam nic ze mam chodit prehodnotit...

autor
31. jan 2023

@loginexistuje mzdarka hovori ze vyplna nejaky vykaz zrejmne na stranke dovera a ze tam nemoze odskrtnut na moje meno znizeny odvod. Je mozne ze to UPSVAR nedal do systemu a ZP to nevidí?

loginexistuje
31. jan 2023

ano je to mozne preto reklamuj na upsvar oni to vratia spatne potom mysm ZP

autor
31. jan 2023

@loginexistuje ďakujem, skusim zajtra

ttonicum
31. jan 2023

Na prehodnotenie sa da ist len ked nesuhlasite s vysledkom posudenie. Socialna poistovna si sama raz za par rokov predvolava ludi so ztp.

loginexistuje
31. jan 2023

@ttonicum ztp vydava upsvar 😉

ttonicum
31. jan 2023

@loginexistuje Ztp preukaz a Ztp preukaz - parkovaciu kartu vydava Upsvar. Inak posudok o tom, ci je niekto ztp vydava Socialna poistovna.

loginexistuje
31. jan 2023

@ttonicum mas to pomylene

Socialna poistovna posudzuje ID a prehodnocuje aj onkologickych pacientov ja mam ID
UPSVAR posudzuje TZP a TZP S (ten mam ja) a aj kompenzacie a parkovaci preukaz mozu prehodnocovat ci vzhladom na stav prijmy atd mne kompenzacie nedali kvoli prijmu
Socialna poistovna TZP nepredvolava a ani nerozhoduje su to oddelene konania

ttonicum
31. jan 2023

@loginexistuje Ano, mas pravdu, ospravedlnujem sa. ID posudzuje Socialna poistovna, tzp a s tym suvisiace veci posudzuje Upsvar. Sama som bola aj tam aj tam.