Caute, hned na zaciatok poviem, ze ide o pracu v zahranici. Takze, ja som bola zvyknuta, ze sa chlapom prva nepozdravim, a iba ich akceptujem pohladom a pockam si na pozdrav. Tu to nefunguje 🤪. Tak mi bolo vysvetlene, ze v praci sa moze aj zena prva pozdravit. Tak som to praktizovala zopar mesiacov, ale uz nebudem, lebo mi to je trapne. Ale zase mi trapne aj ked sa nepozdravime vobec, lebo je tam napatie, niekedy, hlavne podla mna, lebo ved preco sa mi spolupracovnik nepozdravi? Co by ste robili vy?
Čo ti ja viem.. na Slovensku, ani na stáži v zahraničí som to nikdy nejak neriešila, nečakala, nevyzývala pohľadom, je úplne jedno či žena alebo muž, proste sa rovno zdravím, rovnako aj druhá strana a väčšinou sa proste pozdravíme naraz 😅 ale s mnohými, hlavne s takými, s ktorými som sa nikdy nezoznamovala sa na seba väčšinou len usmejeme.. to že sa ti kolega nepozdraví je rovnako zvláštne (ak to budeme považovať za zvláštne) ako to, že ty sa nepozdravíš jemu, nevidím v tom rozdiel...
Tak takúto vec som nikdy nepočula, ten čo príde sa pozdraví... hocikto hocikomu. Co ti je trápne na pozdrave? 🙂 otvorím dvere na firme, dobre ráno, zavriem a idem k stolu... koho stretneme zdravíme.. idem okolo kolegov do kancľu cestou, strčim tam hlavu, pozdravím a idem, stretnem niekoho po ceste pzodravi prvy ten ktoremu sa podari... keď som ja v praci skôr prídu pozdravia, zakričia do zadu. Odkricim späť.. :D a nikde v žiadnej firme kde som bola to nefungovalo inak. Cize ani tu to co opisuje nefunguje...:D a som na Slovensku
Mate pravdu, ale ja som myslela, ze ked sa ja nepozdravim prva, oni sa mi nepozdravia vobec (niektori), ale ked sa pozdravim, odzdravia sa s usmevom. Tak sa mi to zda, ze kto z koho, ale vravim, len niektori a ti asi maju nejaky problem...
Zdravím hneď ako niekoho uvidím, neriešim či je to muž žena, starší mladší, nadriadený podriadený
Proste vidím človeka, tak zdravím. To absolútny základ slušnosti
@atasina
robila som na SK, kancelarie 500 ludi. Pozdravila som hocikoho prva, neriesila som. Ani manager co mal pod sebou dalsich 200 ludi v De firme ne
al problem a pozdravit prvy aj upratovacku ci nas. Ani by ma nenapadlo v tomto hrat sa rolu zeny muza a podobne vtakoviny. Kto neidzdravi je asi zamysleny. Teraz v at mam kolegynu, pozdravim ju priamo ahoj Klara a na ma v pazi, pravidelne ma neodzdravi 🤣 Neriesim, pozdravim ju vzdy, asi ma nejaky mindtak. To robime kazda navinej smene. Zdravim ju tam, jed nesiem pn, idem sa tam najest alebo za sefkou.
Jednoducho pozdrav prva, bez krcov a neries- hocikde, na SK ci v zahranici.
Nezdravila by som len niekoho, kto je ku mne sprosty a zazera.
@simca06022011 cize, ked kolega pride do prace, ja sedim a on prechadza okolo mna, pozrie sa na mna ale nepozdravi, neusmeje sa to je dost neslusne. A druhy kolega si bral nieco z chladnicky popri mne a tiez nic a to sme sa spolu uz 2x zoznamovali 🙈. Ale toto su vlastne take dva extremy, co mi lezu na nervy.
Baby, ale ste zlate 🙂. Ja som si az teraz spomenula, ze ja sa od mala nerada zdravim, a raz ma mama sfukla, ze co zdravim starych ujkov (na dedine) prva.
@atasina myslím,že elementárna slušnosť platí všade na svete. Čiže mi nepríde,že je problém v tebe,keď sa prichádzajúci kolega nepozdravi.
Vždy predsa zdraví ten,čo vchádza,či odchádza.
Ostatné situácie sú neutrálne,jedno kto pozdraví ako prvý. Neviem,ale mne sa páči,že u nás a viem,že aj v zahraničí platí ešte stále u mnohých istý bontónu,kde muž sa k žene správa úctivo napr. Teraz sú všelijaké "meetoo" a emancipácie a kadejaké -izmi,kde sa všetci v nadnárodných firmách ideme tváriť ,že sme na rovnakej úrovni,rodina a najlepší kamaráti. Vraj by to malo pomôcť vzťahom.
V skutočnosti je to hlúposť,dobré vzťahy fungujú na iných princípoch.
@atasina ja nerozumiem, preco by sa mal chlap prvy pozdravit? 🤷🏼♀️ fakt by som nemala mentalnu kapacitu v praci riesit este aj taketo banalne veci, prpste sa nam stretne pohlad, pozdravim a neriesim ci je to chlap/zena, upratovacka alebo manazerka a kto zdravi prvy.
Plus teda pri prichode/odchode z kancelarie by mal zdravit ten co odchadza/prichadza prvy, ale teda bez ohladu na pohlavie.
Žijem v zahraničí a toto som ešte nepočula. Chlapom sa teda sama prvá určite zdraviť nebudem.vynimka keď vchádzam do miestnosti a oni už sú tam. Mam tiež par mumakov, co idú oproti tebe na chodbe a ani mu ani be, len otrasný pohľad ale o tých vieme aj s par kolegami svoje. Prvá sa im nezdravim, je to po moju úroveň.
@atasina tak jasne tie dva extrémy sú odveci, ale tak co...
Nemyslím si, že v tomto by bol vo svete rozdiel oproti Slovensku. Prvý zdraví ten, kto vchádza do miestnosti, bez ohľadu na to, kto to je. Ja nejako neriešim, kto by mal pozdraviť prvý, keď ideme napríklad oproti sebe po chodbe. Proste pozdravím a vôbec sa necítim trápne. Iba že by dotyčný neodzdravil, ale to už je potom jeho hanba.
Je rok 2023. Naozaj este niekto riesi taketo veci? Kedze som vyrastla na dedine som poriadne dostala, ak som sa barskomu nepozdravila.
Ano, vsade sa najdu teliatka, ktore sa nepozdravila. Samozrejme, ze sa stane, ze je clovek zamysleny, ma sluchadla alebo tak. Ak ale vidim, ze sa mi niekto zamerne neodzdravi, tak mam vo zvyku povedat nieco, aby sa clovek citil neprijemne 😁
Zeny ziadna z nas nieje princezna. To co je za nemyslel, ze sa muz musi 1. pozdravit. Predsa sa pozdravi ten, kto ma ako 1. moznost.
Ja ti napisem takto, ze podla bontonu by mal zdravit prvy muz, neplati to ale v pripade, ak je muz tvoj nadriadeny. Mna moj nadriadeny zdravy ako prvy, lebo je slusne vychovani. Ale mam kolegynu, ktora nezdravi nikoho, nikde a nikdy. Ja ju pozdravim, lebo si myslim, ze je to slusne. Detto ak idem do vytahu a su v nom ludia, tak pozdravim (bohuzial toto je v business centre ojedinely jav), Z principu zdravim aj SBSkara na vratnici, aj ked on sa bud neunuva ani ma pozdravit alebo caka, kym pana velkomozneho pozdravim ja. Odmietam ale zdravit nevychovane deti (skolaci) v panelaku kde byvam, lebo to povazujem za ich psiu povinnost ma pozdravit.
Ono sa musíš prispôsobiť. Vieš ako sa hovorí? "Iný kraj iný mrav" (alebo tak nejako)
ked si vonku mnohym veciam sa treba prisposobit, ale teda moja skusenost je taka, ze zdravim sa komukolvek, kdekolvek a absolutne neriesim kto by sa mal nemal zdravit prvy, ked ma aj niekto neodzdravi je to jeho vizitka, nie moja 🙂
@atasina zdravim hned ako sa nam stretnu oci. a ked ma clovek nevidi, pozdravim ho hlasnejsie. ked niekam vojdem, tiez sa pozdravim, neriesim, ci tam niekto je alebo nie je a kto to je.
prepáč, ale neberiem logiku, že ty nemôžeš prvá pozdraviť chlapa? :D je to úplne jedno, keď chcem niekoho pozdraviť, ako takto v práci tak nečakám, kým mna niekto pozdravý ale pozdravým prvá :D
zdravím aj mužov v práci, najmä pri príchode, alebo spontánne, rovnako na chodbách v práci, niekedy cez pohľad a potom pozdrav, niekedy oni mňa, niekedy naopak a rovnako aj so susedmi mužmi, nečakáme, spontánne sa pozravíme
@atasina Ak chces s vlkmi zit, musis s vlkmi vyt.
Ak chces byt stastna a uspesna v zahranici, musis sa prisposobit miestnej kulture.
Ved to je take oslobodzujuce ze nemusis riesit kraviny ako kto koho zdravi prvy. Uzivaj si to a zabudni na to co si zila doteraz. Ak nemozes, vrat sa na Slovensko.