Zbierka na pohreb kolegyne

dajana40
21. máj 2017

Ahojte, som v zahraničí a bývalá vedúca zomrela. Mala som s nou konflikty a šikanovala ma v práci. Preto som koli nej dala výpoved. Po 2ch rokoch som sa vrátila naspet na to miesto, kedže ona ochorela a direktor hotela ma prosil, aby som sa vrátila. V stredu vedúca zomrela a my sa jej m,áme zbierat na pohreb. Dali by ste peniaze?

lilyianka
21. máj 2017

@dajana40 vysvetlila by som svoju situaciu a neprispela....preco by si mala ak si nemala s nou dobry vztah

dajana40
autor
21. máj 2017

aj moj manzel si to myslí ale dufam že namna nebudu ukazovat v hoteli...

janinah
21. máj 2017

Ja by som dala a snažila by som sa odpustiť....nejde o to čo ľudia povedia,ide o tvoj vnútorný pocit sa s tým človekom slušne rozlúčiť a urobiť bodku /ona sa nesťahuje do inej krajiny,ona odchádza z tohto sveta/

tova
21. máj 2017

@dajana40 take zbierky su dobrovolne. Nie, nedala by som a nikomu nemusis nic vysvetlovat. Akoby sa ta to ani netykalo. Ked uz chces vysvetlovat povedz ze teraz nemas peniaze navyse.

dajana40
autor
21. máj 2017

Ok skusim sato zajtra vysvetlit... Navyse tie peniaze idu jej dcere, ktora bola este horsia. A koniec koncov uz aj tak tie peniaze nikomu nepomozu

janinah
21. máj 2017

peniaze by mali ísť na smútočný veniec,prečo dcére?

dajana40
autor
21. máj 2017

Lebotu jeto zvykom, ze sa posielaju pribuznym, kedze pohreb jetu drahy a hej dcera je bez akejkolvek rodiny

janinah
21. máj 2017

@dajana40 tým skôr by som dala,ak je tá dcéra sama

glorikarebeka
21. máj 2017

@dajana40 ono zas aby ta to potom nezralo,ze si nedala a tak

lija22
21. máj 2017

nie nedala

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
abbey1
21. máj 2017

@zltyslonik Osobne na karmu neverím, ale ty keď sa ňou oháňaš, nebojíš sa jej? Minimálne by si sa mala hanbiť za svoje slová.

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
moni73
21. máj 2017

Ja by som určite dala. Nezmyslom sa nad tým ako pomenovať pocity, ale keď by som mala, tak pre mňa je to skôr prejavom sily a veľkosti.

katka2602
21. máj 2017

Skladať na pohreb? Skladať na veniec pochopím, ale pohreb? Pohreb nech uhradí dedič. Osobne by som kúpila asi kyticu,ak by som vôbec na pohreb šla, asi skôr nie, ako áno. A ak sa skladajú dala by som max 20€ a viac nemám. Jedna vec je vo vnútri odpustiť a druhá vynakladať na cloveka, ktorý má šikanoval nejaké výdaje.

namornicka
22. máj 2017

@abbey1 Karma je v preklade "Božie mlyny melú pomaly ale iste", alebo "Ako sa do hory volá tak sa z hory ozýva". Ja verím (aj keď mňa si sa nepýtala), že aj dobré aj zlé sa človeku vráti.

namornicka
22. máj 2017

Pohreb zvykne platiť rodina, kolegovia a známi sa skladajú na kyticu alebo veniec, to je normálna prax. Čiže na pohreb by som neprispela, to som ešte v živote nepočula že by to platila firma. Na veniec by som symbolickú sumu dala, tam je väčšinou príspevok dobrovoľný, čiže 5eur napríklad a máš vybavené. Ale nie slečne dcérenke.

alaguema
22. máj 2017

pozerám, že polovica príspevkov je asi od hotentotov. Pani žije mimo SR. Tam kde je, je taký zvyk, že známi prispievajú na pohreb pozostalým. Neviem, čo je na tom také zložité na pochopenie.
@dajana40 čo by urobil niekto iný, nie je podstatné. Rozhodni sa podľa toho, ako to cítiš. Nie preto, že sa "to patrí", ale ak si schopná a ochotná, prejav tým, že prispeješ to, že si odpustila od srdca všetko, čo sa medzi vami stalo.

moonlight1210
22. máj 2017

@dajana40 ak to citis, ako svoje dalsie ponizenie od nej a jej vitazstvo nad tebou, tak nedaj nic. ak sa mas preto citit zle, nema to zmysel. budes mat pocit, ze mala na teba dosah este aj zo zahrobia (cez spolocensky tlak). ze si jej nedokazala vzdorovat ani po jej smrti.

ak uz to za ten cas z teba vyprchalo a ide uz iba o princip, ze bola k tebe hnusna a ty jej teraz mas dat peniaze na pohreb, tak by som tie peniaze dala. nieco symbolicke, par eur. toto je zase vec, co ta casom bude aj mrziet, ze si sa nechala jej "vplyvom" ovplyvnovat az za jej hrob, hoci si uz bola slobodna. a ze si sa preto zachovala v podstate na rovnakej urovni. ze si nedokazala odpustit a malicherne trvala na akejsi forme virtualnej odplaty.

ale hovorim, ak je to pre teba este stale zive a spomienky na nu ta mataju a ovplyvnuju, nedaj nic. to by ti iba teraz ublizilo.
ak to uz mas za sebou, nieco symbolicke na jej pohreb daj. neries princip.

agathachristie
22. máj 2017

Urob to čo cítiš a chceš. Nie to čo od teba očakávajú iní.

meusicka
22. máj 2017

@dajana40 mozes sa na to pozerat roznych uhlov.

uvediem iny priklad.....
dcerka nastupila do skoly, triedna otehotnela a nestihla s nimi dokoncit ani 1.roc. odisla na matersku. v triede mali chlapceka, ktory prestupil na inu skolu, kedze ovladal cele ucivo 1. triedy ona sa vyjadrila, ze nema medzi prvacikmi co hladat, treba ho prelozit o triedu vyssie. a ked ucka odchadzala na matersku, tak sa ozvali chlapcekovej mame, ze sa jej skladaju na darcek. jasne ze nedala, ved v case odchodu na matersku, on uz nebol jej ziakom.

takze, v case odchodu z roboty kvoli chorobe, si bola jej koleginou, alebo si sa vratila do prace az ked tam uz ona neposobila?

ber to, ze si kvoli nej odisla z prace ako uzavretu kapitolu. je to za vami. a toto je zase ina kapitola. kebyze ti nevolaju a nevratis sa, tak by ti ani nenapadlo, jej priplacat na pohreb. ale takto mas nejake moralne nutkanie. ja sa pytam preco?
ked uz, tak na veniec od kolegov, ale urcite by som nedavala peniaze na pohreb. na znak odpustenia by som na pohreb sla, kedze si ju poznala.

0silvia0
22. máj 2017

@dajana40 možno v dimenzii, kde sa táto osoba nachádza, už 100x oľutovala svoje správanie a 100x ti povedala prepáč. Hovorí sa, že o mŕtvych sa má hovoriť len v dobrom.
Ja osobne by som minulosť a konflikty už neriešila, uzatvorila to a išla ďalej. To, či prispeješ je voči tomuto uvedomeniu si celej situácie úplná banalita. Dáš, dáš, nedáš nedáš. Hlavné je to, čo máš v srdci, peniaze na tom nič nemenia.

jabadaba
22. máj 2017

Zvláštny zvyk skladať sa niekomu cudziemu na funus, ale ok, iný kraj iný mrav. No tu je iný aspekt - nebohá sa za živa nesprávala slušne k zakladateľke témy. Ja som toho názoru, že ľudia sa majú k sebe správať dobre za života a neubližovať si. Každý kto šikanuje z pozície šéfa je hlupák a nekompetentný zastávať riadiacu pozíciu. Je to znak blba na nesprávnom mieste! Dôsledky šikany bývajú nepríjemné - od vynútenej výpovede až po zdravotné problémy zo stresov. To ale ten čo šikanuje akosi nerieši. Svet gombička, nehľadíme na to komu a ako ubližujeme. No na pohreboch sme zrazu plní otrepaných klišé ako o mŕtvych len dobre, odpustime, zabudnime....bohovské! Je to pokrytectvo a nič viac! Správajme sa k sebe tak ako sa patrí kým žijeme a nemusíme následne odpúšťať!

dajana40
autor
22. máj 2017

Citim to takze prvy moment bol ze dam ale jabysom dala 2 eura nie 10 napr. Oni sa chcu skladat 10 eur ale teraz ked som si spomenula ze kolko tringeldiv mi spred nosa vzala nam chut nedat nic

moonlight1210
22. máj 2017

@dajana40 a o tom vasom konflikte s nou tam v hoteli vedia?

rybka16
22. máj 2017

Určite sa neriaď tým, čo sa akože "patrí." Ak ti tá žena ublížila, nesieš si to v sebe doteraz a nemali ste sa navzájom rady, tak ja by som na pohreb neprispela. Ani neviem, či by som naň vôbec išla. Takéto pretvárky neznášam. To, že niekto zomrel, z neho nerobí automaticky dobrého človeka. Heslom "o mŕtvych len dobre" sa neriadim. Prečo aj? Tomu človeku to už aj tak môže byť jedno. A ja sa nebudem pretvarovať, že mi na niekom záležalo/záleží, keď to tak nie je.

ave17
22. máj 2017

To sú ľudia fakt az tak lakomi??Pracujes v zahraničí a je ti zavela dať 10 eur?, ved by mi bolo trápne.Je jedno,že ti ublížila,zomrela,prežili ste spolu nejaké situácie,aj keď viac zle ako dobre,ale patrí sa roZlúčiť,a keď s Jedná o 10 eur,tak nie je o čom.

dajana40
autor
22. máj 2017

@meusicka wratila som sa uz ked tam ona nebola

dajana40
autor
22. máj 2017

@moonlight1210 o konflikte vedlei v hoteli a stali na mojej strane ...a ave.. neide o trapnsot ale prečo by mi malo byt trapne nedat peniaze nikomu skym som takmee dwa roky nebola w kontakte nawyse o rozlučke peniazmi som ešte nepočula

moonlight1210
22. máj 2017

@dajana40 tak je to jednoduché. Jasne povedz, že tie veci, čo ti robila, sú pre teba stále živé a neprispejes. Pochopia to. A ti, čo nechcú pochopiť, nepochopia. S tým nič nenarobíš.