Zaujatá šéfka

31. máj 2022

Nastúpila som do nového zamestnania pred pol rokom, kde mám 4 kolegyne. Jedna z nich je expartnerka môjho manžela. To som ale nevedela, kým som tam nenastúpila (manžel to tiež nevedel, nekomunikoval s ňou už pár rokov a vtedy pracovala v úplne inej firme). Každopádne, od začiatku na mňa kolegyne zazeraju, nezaclenuju má do spoločných aktivít. Aj keď sa spýtam, či sa môžem pridať na obed, majú vždy nejakú výhovorku, prečo to nebude vhodné. Všetko sú to baby okolo 30tky, čiže v mojom veku. Pred týždňom sme mali poradu, kde mi šéfka vytkla veľa veci (prekrútené frázy, otázky zo súkromia, veci vytrhnuté z kontextu..). Keď som si so sefkou sadla medzi 4 očami, vravela mi, že mám ešte pol roka na to, aby som si našla inú prácu, lebo jej kazím vzťahy v tíme. Pracovné som vraj šikovná a bla bla, ale ona potrebuje na pracovisku harmóniu. Som z toho zúfalá, pretože ja naozaj nemám ani priestor s dievčatami komunikovať. A to, že som sa na začiatku, keď som nastúpila, pýtala na nejaké pracovné postupy je hádam normálne. Som z regiónu, kde je práca a dobrá práca ťažko pozhanatelna. Čo by ste robili na mojom mieste? O prácu prísť nechcem.

radanna11
31. máj 2022

Nezostala by som tam, keď ti sama šéfka takto povedala , mne by bolo jedno akokoľvek je to nespravodlivé nebola by som niekde kde má nechcu robia mi naprieky aby som chodila do prace s bolesťou brucha

dzulli1980
31. máj 2022

Pre zachovanie svojho psychického zdravia by som zmenila prácu ... nech je pravda kdekoľvek, hlavou múr neprebiješ ... a tu Ťa jednoducho nechcú.

andreatytler
31. máj 2022

Ja by som isla za pravnikom ci je toto vobec legalne.... poziadat niekoho o to aby dal vypoved, lebo ho nemaju radi kolegovia. Dufam ze nie je.
Potom by som si ziadala od sefky vysoke odstupne s tym ze ak mi ho neda dam to na sud.
Ak by boli iba kolegyna zaujate, tak by som tam mozno ostala, ale ked je aj sefka, to nema buducnost.

kris_tin257
31. máj 2022

@andreatytler ak som dobre pochopila má pravdepodobne dobu určitú ktorá za pol rok končí

drzaopica
31. máj 2022

Ex ich nahuckala.Treba si nájsť inú prácu.

eri28
31. máj 2022

S mojou povahou, by som toto ja vôbec nedala expartnerku môjho manzela….Ja by som sama utekala, pre mna je kolektív veľmi dôležitý a teba tam neberú nie preto že ty si iná, ale asi pre to že tam pracuješ z ex tvojho muza. Podľa toho čo pises si šikovná a cieľavedomá, utekaj prácu podľa mna nájdeš aj v horším regióne a dúfam že tam už nebudú takéto problémy.

moonlight1210
1. jún 2022

Sefka ma pravdu. Ak ma zabehnuty tym a novacik by jej ho mal rozlozit, tak to nie je zaujatost, ale rozumny pristup. Zrejme sama vidi, ze nasilu ta do neho nezacleni a ty sama to nedavas. Neziskala si si kolegyne.
Mohla by sa za teba postavit, ale nic dobre by to najskor neprinieslo. Ani v praci, ani tebe osobne.

Niekedy sa clovek zo svojho pohladu snazi normalne, z pohladu kolegov ide na to moc nasilu a je im to neprijemne. Tazko povedat, nie sme tam.

A mozno je problem exka tvojho muza, ktora ich koniec neprekusla ani po rokoch. S kolegynami ma najskor pekny vztah. A moze byt, ze ich bud hucka, alebo jej sami od seba drzia stranu z kolegiality pred tebou.

Zacni si hladat tu inu pracu hned teraz. A uvidis. Mozno najdes nieco lepsie. Mozno za ten cas sa aj nieco stane a aspon s niektorymi kolegynami sa spriatelis.
Mozno im aj nakoniec bude luto, ze odchadzas.
Ale lepsie, ako to risknut a chodit do prace vynervovana, v strese a zarobit si na zdravotne problemy. Popripade sa zacat hadat zo stresu aj doma s muzom.

loginexistuje
1. jún 2022

hladaj si ovu pracu sefka je rozumna nebude kvoli tebe rozbijat kolektiv inK ty si bola dovodom ich rozchodu ? maju spolu deti ? ako je to divne od tej exmanzelky ale teda sefk a k tomu pristupuje rozumne

zuzks5
1. jún 2022

Ach boze co by pani sefka mala byt rada ze normalne odvadzas svoju robotu ide toto riesit. Nech ide robit sefku niekde do chramu ked potrebuje harmoniu.

jaskolka
1. jún 2022

Jednoznačne si hľadaj inú prácu. V podstate to sama povedala, že ťa tam nechce, čo ešte budeš riešiť?
Zbytočne si budeš robiť stresy. Ak máš dobu určitú, a presne vieš, kedy skončíš, už teraz si hľadaj dačo iné.
Môže byť skutočne zaujata a pravdepodobne aj je kvôli bývalému, ale nijako to nezmeníš, je tam šéfka, kolektív ju akceptuje a ona ich vie ovplyvňovať. Takže ako boli pisane vyššie, hlavou múr neprerazis.

jaskolka
1. jún 2022

@andreatytler ona jej nemusí dat (a ani nedá) dôvod výpovede, že ju nemajú radi.To pochybujem, že by urobila.
Môže napísať x iných dôvodov,alebo jednoducho len nepredlzi zmluvu, ak má dobu určitú,ked sama auturka spomenula ten polrok, tak tipujem, že proste ma zmluvu dovtedy a nepredlzia jej ju.
Tam nemusí uviesť nijake špeciálne dôvody.

moonlight1210
1. jún 2022

@zuzks5 robila ai uz niekedy sefku a mala v tyme cloveka, pre ktoreho boli napate vsetky vztahy?

Tam ti nepomozu ani benefity, ani pekna mzda. Ti najlepsi to vydrzia po nejaku hranicu, a kedze vedia, ze su dobri, sami si najdu pracu inde a tebe to len oznamia. A mas problem.

andreatytler
1. jún 2022

@jaskolka Ale ved sefka jej jasne povedala preco ju nechce. Chapem ze do vypovede by jej to takto nenapisala, ale nemala by jej to ani povedat.
Ale asi je to tak s tou dobou urcitou na dalsieho pol roka. V tom pripade je vlastne celkom dobre ze autorka vie na com je a ma dost casu sa zariadit a najst novu pracu, ale aj tak mala sefka udat dovody ine ako to ze kazi atmosferu v praci. Lebo ona zda sa ju nikako nekazi, ani nedostala sancu.

loginexistuje
1. jún 2022

@andreatytler ale ved jej sefka povedala len to co sama vidi a popisuje ze ju neprijali sefka sa zachovala ferovo povedala jej dobu urcitu jej nepredlzia a nech si hlada nieco nove

bluka2
1. jún 2022

Pol roka na nájdenie si novej práce nie je zlé, nie?.dosť času...

andreatytler
1. jún 2022

@loginexistuje Mne to nepride ferove. Pokial te novy clovek vyslovene nie je zly, tak by zamestnavatel nemal dat vypoved na zaklade toho ci ho kolegovia maju, alebo nemaju radi.

A v tomto pripade je to este duplom nefer, kedze jej ani nedali sancu zapadnut.

Jasne ze autorke by to doslo co je skutocnym dovodom prepustenia, ale zakon by nemal takyto dovod uznat.

topanocka15
1. jún 2022

Toto isté som zažila,ale odišla som z prace,ale poviem ti toľko,že určite by som sa ozvala,treba komunikovať. Opýtala by som sa narovinu,aký je problém a že ak ma nechce ,nech mi dá výpoveď ona aj s dôvodom.Oni len strašia a robia bububu v takýchto prípadoch, že sa nikde nezamestnas ak napíše dôvod a bla bla...
Taký problém som mala aj ja,len ma chceli vyštvať,povymyslali si kokotiny a pritom to pravda vôbec nebola. A poviem ti,ze by som išla na inšpektorát práce a informovala sa,ty sa môžeš opýtať čo chceš,oni sú tam na to,aby ti pomohli.Ja som aspoň mail písala,ale medzičasom som z prace odišla. A ešte by som sa opýtala šéfky,či vie co je to mobing na pracovisku. Oni sú tam všetky proti Tebe,viem ako ti je,skus zabojovať a neboj sa ich. Prečo by si sa aj mala,lebo sú proti tebe? Opýtaj sa,aký majú na to dôvod a aj tu ex by som konfrontovala hneď.Oni si myslia,že keď sú proti tebe,že nič nemôžeš,ale ver tomu,že môžeš. To je jedna strana a druha je ta,ze niekedy je lepšie odísť a s brzdami sa nehadat.

autor
2. jún 2022

Ja chápem, že šéfka potrebuje mať vzťahy na pracovisku OK. Na druhej strane, od začiatku som neprijať, nie kvôli práci, ale kvôli manželovi. Nájsť si inú, rovnako dobre platenú prácu je u nás naozaj veľký problém, aj za pol roka. Nepríde mi fér, že nemám ani šancu vychádzať s kolegyňami na profesionálnej úrovni. Ja sa s nimi nepotrebujem kamarátiť, klebetiť a chodiť na kávu po práci.

lienka.7
2. jún 2022

A nad šéfkou uz nikto nie je? Vies, pokial si svoju prácu robíš dobre, nevidím dôvod, prečo by si mala odísť. Ty rozbíjas tim? Praveze nie, rozbija ho zakomplexovana exka tvojho mm. Inak nechapem takéto potreby v praci riesit medzi kolegyňami vztahy typu pomaly BFF... su to pracovne vzťahy, mnoho ľudí si to myli. Išla by som sa popýtať na IP, co s týmto ďalej mozno. A este, rozdiel je ked ti chce dat vypoved a rozdiel je ked ti o pol roka konci zmluva a ona ti ju pre toto nechce predĺžiť.

autor
2. jún 2022

@lienka.7 jasne, viem, že je to rozdiel, ale zo zákona sa dáva zmluva najprv na dobu určitú. To je môj prípad. A naozaj mi nepríde fér,že kvôli tomuto by mi ju nemala predĺžiť. Mám vzdelanie v odbore, prácu si robím zodpovedne, dodrziavam termíny, robím aj nadprácu, lebo ma to baví. Nemalo by sa posudzovať toto?

lienka.7
2. jún 2022

Ano, chápem ta. Preto som ti písala ze ci je ešte nad nou, s kým by si sa vedela porozprávať. Majiteľ firmy?