Zastupovanie počas materskej dovolenky

24. okt 2022

Dobrý deň, chcem poprosiť o radu v súvislosti so zastupovaním počas materskej dovolenky.

Pracujem v externej účtovníckej firme nieco cez dva roky ako mzdový účtovník (40 firiem, do 280 výplat mesačne). Postupne som začala robiť aj podvojné účtovníctvo, pretože kolegyna toho mala vela a chcela som jej aj pomôcť aj rozvíjať svoje účtovne znalosti. Moja prax nabrala na obrátkach práve v tejto spoločnosti a predtým sa to nedá velmi za prax počítať. Kolegyňa bola a teda ešte aj je hlavnou ekonomkou a ja ako jej “podriadená”, nikto iný na našom oddeleni nie je, takže sme na to obrovské množstvo firiem nestačili a robili sme len aktuálne potrebne veci (dph, fakturácie, mzdy atd) a ostatne odkladali na potom (odklady daňových priznani a účtovných závierok z minulých rokov). Prosili sme zamestnávateľa aby sa pokúsil nájsť ďalšiu účtovníčku do tímu, no žiaľ neúspešne, ponuky síce boli zverejnené ale neboli dostatočne ohodnotené aby sa niekto prihlásil. Kolegyňa oznámila v apríli, že je tehotná a nastúpi na materskú v novembri. Zamestnávateľ sa “snažil” za ten čas nájsť za ňu adekvátnu náhradu, čo sa nestalo a uskromnil sa s myšlienkou, že to všetko vlastne môžu hodiť ma mňa. Ja som s tým od začiatku nesúhlasila, pretože nemám dostatočnú prax na to aby som plnohodnotne zastúpila svoju kolegyňu a robila ekonómku takemu množstvu firiem, preto sa najprv snažili nájsť za ňu náhradu. Zaplatili mi dve školenia a považujú to za hotovú vec.

Je to z právneho hľadiska normálne priradiť druhému zamestnancovi kompletnú účtovnú agendu tehotnej zamestnankyne, ktorá je fakt že rozsiahla a nie je dokončená, ak už ja mám toho vela a nie je šanca také množstvo firiem zvládnuť? Celá ta situácia je ako domček z karát a mám pocit že sa zosype rovno nadomnou.

Ďakujem za vaše rady.

evica17
24. okt 2022

Čiže akože budeš robiť robotu za dvoch a plat bude iba jeden ? Podaj výpoveď a bude hľadať rovno dve ženy ? Trošku ho postras. A popytaj aj zároveň pridanie platu.

lalilla
24. okt 2022

Z mojej skusenosti je to realne nvm ci to je dako zakonom chranene ale moja ex veduca bola hlavna mzdarka, ja som nikdy mzdy nerobila, dala vypoved a sef za mnou prisiel ze vsetko prejde na mna, kukala som nanho ze ale ja netusom vobec o com to je on ze sak sa naucis….dala som povedz lebo tiez by som mala na starosti 450 vyplat a ako som pisala nikdy som to neriesila takze nehrozi ze by som sa to zaucíla mimochodom za 2 tyzdne bola jeho predstava 😀
Normalne mu to povedz alebo naznac ze odides pripadne sa daj na pnku na chvilu.
Ono ak mas nato psychiku ze ta to nepolozi nech ti samozrejmne zsvohne plat a ked sa zacnu vynarat problemy a uvidi realne ze to neni len tak neboj sa hned sa zacnu obracat. Len nie kazdy zvladnd taky natlak a problemy na dennom poriadku. Ono zial vo va sime firiem je to tak ked vidia ze stihas a praca ide neriesia az ked zacnu realne problemy sa zobudia.
Druha vec mzdarok sikovnych je dost malo, mozno je na case sa posunit opat inam na lepsie miesto s normalnejsiˇ vedenim

alex49
24. okt 2022

ja som robila robotu za dvoch asi 4 mesiace, ale teda nebolo to účtovníctvo, iba bežná administratíva, a stačilo mi. Povedz šéfovi, že budeš bud dostávať dvojnásobný plat, alebo budeš robiť iba svoju robotu a dáš výpoved. Je nemyslitelné, aby si takú dôležitú robotu ako je účtovníctvo robila sama. Duplom, ak sú veci nedokončené a perfektne ich neovládaš.

marca12
24. okt 2022

Toto som zazila v byvalej robote. Robila som za troch ludi,vsetko sa na mna sypalo,prosila som o pomoc a nakoniec som tak vyhorela,ze som sa rozhodla dat vypoved. Inak by som sa z toho nedostala. Lenze u mna posledna kvapka bola z ludskeho hladiska. Mala som ist na operaciu a bolo mi to vytknute,ze ako si to predstavujem. Spisala som vypoved a odisla. Ale tie dva mesiace do odchodu bolo peklo,co so mnou robili.

@alex49 tento marazmus nevyriesi ani dvojnasobny plat. Ani za milion sa to neda zvladnut. Nejes,nespis,to si nevies predstavit takto roky tahat. Ja som to zvladla 3 roky s dozivotnymi nasledkami.

mirkaz156
24. okt 2022

Pokiaľ si ľudia vážia samú/samého seba a majú zdravú sebahodnotu tak by si to vydiskutovali a keď nie tak maj sa čau. Robotu za dvoch ľudí keď ste prosili ešte o tretieho človeka, že nestíhate robiť nebudem dovidenia. Ani za dva platy... Je ti jasné koľko ťa to bude stáť času/nadčasov nervov trpezlivosti? Aj keby mi dal jej plný plat tak by som to nerobila ... Vážim si samú seba, svoje zdravie a svoju rodinu. Bodka. O tomto diskutovať nebudem 🤷. Vybavené. Buď pochopí a nájde ludí alebo bude stále kkt 🤷...

54tinka54
24. okt 2022

Myslím že z právneho hľadiska to nie je nijak ošetrené. Ja by som si na tvojom mieste hľadala inú prácu, lebo ak tam zostaneš, vyhoríš. Lebo toto proste nevyrieši ani dvojnásobný plat.

slavkadi
24. okt 2022

Však ale na rozšírenie pracovných činností ti musí dať podpísať dodatok k zmluve, v pracovnej zmluve máš čo uvedené? Aku náplň/charakteristiku prace? Ak s tým nebudeš súhlasiť, nepodpíšes.

autor
24. okt 2022

@slavkadi v zmluve mám úplne niečo iné kvôli projektu na ktorý som bola zamestnaná, u nás sa nerobí to čo je v zmluve 🤦‍♀️ po roku ma prehodili na druhu firmu a dodatok o predĺžení mi ešte ani nedali podpísať, podpísal ho len zamestnávateľ a dal to kolegyni nech mi ho odovzdá podpísané ich stranou ..doteraz som ho nevidela

autor
24. okt 2022

@marca12 ako reagovali na tvoju výpoveď?

nelca0510
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
24. okt 2022

@marca12 toto je úplná bezočivost z ich strany a len to presne ukazuje za čo majú niektorí zamestnávatelia svojich zamestnancov..

autor
24. okt 2022

@nelca0510 nie ešte som sa to nepýtala nikde… čo tam písali právnici ?

marca12
24. okt 2022

Velky sok a potom hnev az dokonca.
Nas nemali za nic,takze pre nich by bolo ponizujuce ponuknut zvysenie platu. No ani tak by som neostala. Ziadne peniaze nestoja za ten stres a obrovsku zodpovednost.

luccija
24. okt 2022

Ukazala si, ze si sikovna😆hraju mrtveho chrobaka a ty budes tahat kde ste 2 nestihali a tretiu nezohnali a koniec roka za rohom.Normalne by som isla za sefom, ze ako to bude, lebo sama to robit nebudes a nedaj sa uchlacholit nejakou odmenou ci chabym zvysenim platu.

autor
24. okt 2022

@marca12 predpokladám že potom hneď vedeli nájsť niekoho namiesto teba ci ako to dopadlo, nechala si proste všetko len tak? 🙂

autor
24. okt 2022

@luccija No toto si vystihla ale že úplne do bodky 👌

Ďakujem vám všetkým baby 🙂

mogaa
25. okt 2022

za mňa tiež ísť za šéfom a porozprávať sa o tom....nech vezme za kolegyňu náhradu počas zastupovania RD, že nebudeš robiť robotu za dve....a ak nepomôže rozhovor, na rovinu povedať že si ideš hľadať novú prácu....samostatnú účtovníčku môžeš robiť v ktorejkoľvek firme a budeš mať len 1firmu, možno tam bude aj ekonóm....ide koniec roka, prácu si nájdeš v akejkoľvek účtovníckej firme(kde vás bude viac).....šéfovi môžeš argumentovať tým že ak ochorieš, zlomíš si ruku/nohu, niečo sa stane v rodine - ide koniec roka čo bude robiť keď vypadneš na 2-3týždne? už len taký covid, budeš chodiť do práce a robiť HO aj keď ti bude zle? v horúčke?

som_realistka
25. okt 2022

ahoj, choď za šéfom a porozprávaj sa s ním, bez ohľadu na to, že stále hodnotíš, že nemáš dosť skúseností, nemôžeš robiť prácu, ktorú ste nestíhali dve, a samozrejme pri prístupe o akom píšeš, neviem, a zamysli sa nad tým, ako by riešili problém, ak by si sa pomýlila pri niektorom daňovom priznaní? nepíšeš odkiaľ si, ale minimálne podľa "profesie" je teraz dopyt po účtovníkoch a mzdároch, takže by som na Tvojom mieste možno zvážila aj zmenu miesta

marca12
25. okt 2022

Ano,nasli hned. Babu som zaucila aspon take zakladne veci a programy ovladat. Min.rok potrebuje,aby sa aspon ako tak naucila. Ale chuda nevedela do coho ide.