Zastupovanie na materskej dovolenke

frca
28. aug 2014

Ahojte baby, potrebujem poradiť, od niekoho, kto sa v tom vyzná. Nedávno som zistila že som tehotná,ešte chvíľu chcem počkať, kým to oznámim zamestnávateľovi.Ide o to, pracujem už vyše roka v jednej firme, zmluvu už mám na dobu neurčitú, ale s tým, že zastupujem kolegyňu ktorá je na materskej dovolenke, je to tak aj v zmluve napísané. Keby sa ona vrátila, tak by ma kľudne mohli prepustiť, ale môžu ma prepustiť, ak by sa náhodou vrátila, teraz keď som tehotná a som chranený zamestnanec?? 😕 Ďakujem 😉

katka.gzd
28. aug 2014

zmluvu mozes mat bud na dobu neurcitu alebo na zastup materskej, nie oboje naraz, to je nezmysel....ak uz mas na dobu neurcitu ako vravis tak jej navrat na teba nema ziaden vply.........

daniela.ho
28. aug 2014

Mohla tam pracovať na inom mieste a potom podpisala dohodu o zmene zmluvy a isla na zastupovanie do určitej doby (do doby navratu kolegyne z MD)
@katka.gzd

daniela.ho
28. aug 2014

@frca ak to je tak ako som písala vyššie tak mas narok sa vrátit po RD na tvoju pôvodnu poziciu - ta z ktorej si odchádzala zastupovať kolegyňu

frca
autor
28. aug 2014

ano je to presne tak, ako pise @daniela.ho,mala som zmluvu na dobu urcitu, v decembri mi končila a potom mi dali zmluvu so zastupovaním

daniela.ho
28. aug 2014

Mala si na dobu určitú? A potom ti nasledne dali na zastupovanie? Tak potom mas len zastupovanie do doby vrátenia sa kolegyne. To neni na dobu neurčitú. Co mas presne v zmluve?

zuzmor002
28. aug 2014

ak máš len na zastupovanie, tak tam ti nepomôže, že si tehotná, keď sa ona vráti, teba môžu prepustiť

daniela.ho
28. aug 2014

@zuzmor002 presne tak

frca
autor
28. aug 2014

dakujem baby, no ja som si to aj myslela ze je to tak, sa bojim, ze ked to oficialne oznamim, tak ju budu tahat uz do roboty, nema uz male babo 😒

katy2
28. aug 2014

ja som to presne tak mala a ked sa narodila dcera a ja som bola este na MD, tak mi skoncila zmluva a bodka....

katarinamarkova
28. aug 2014

@frca jedine co som pochopila,ze predtym si mala zmluvu na dobu urcitu.....tu ste menili na zastupovanie pocas MD.....a kde je ta doba neurcita???? tak zastupujes? alebo mas na dobu nerucitu???
ako tehotnu ta nemozu prepustit, ale zamestnavatel to musi mat od teba papierovo, nielen ustne....ostatne zavisi od toho aku mas zmluvu - ci na zastupovanie pocas MD, alebo na dobu neurcitu - aj aj 🙂 to je nezmysel, aku mas teda teraz aktualne zmluvu?

eeffka
28. aug 2014

@frca presne tak to bude... povedia jej aby sa zariadila čím skôr a teba prepustia,bola si naivná keď si vymenila dobu neurčitú za zástup. Tehotenstvo ti v tomto prípade nepomôže,len pritazi.

frca
autor
28. aug 2014

tak este raz, mala som zmluvu na dobu urcitu , do 31.12.2013, a od 1.1.2014 a to nasledovne: pismeno ddoba trvania pracovneho pomeru §48 ods. 4 ZP, zastupovanie p. ................, pocas materskej a rodicovskej dovolenky.
A je to dodatok k zmluve, ked som nastupila, 11.2.2013. @katarinamarkova, no tak potom to vlastne nie je na dobu neurcitu,,cize mohli by ma prepustit, keby sa vratila do roboty, bez ohladu nato, ci som tehotna, vsak?

katarinamarkova
28. aug 2014

@frca nie som si uplne ista ale malo by to byt tak, ze termin ukoncenia zmluvy je nastupom danej pani naspat do prace....malo by to byt v podstate ako pri zmluve na dobu urcitu - len s tym rozdielom ze presny koniec prac. pomeru nemas oznaceny datumom ale slovne.....
uplne idealne by bolo normalne ludsky sa porozpravat s p. riaditelom kedy a ci vobec sa planuje dana pani vratit, ak este nevie ze si tehotna, zatial mu to nehovor.....mozno sa ani vratit neplanuje...., tak si vydupkaj zmluvu na dobu neurcitu - potom mu to oznam - asi jedine normalne riesenie
neviem ako dlho uz zastupujes, ci to je par mes. al. par r. ale skoda ze si zmluvu na dobu nerucitu neriesila skor

frca
autor
29. aug 2014

@katarinamarkova, dakujem, no u nas vo firme je to tazko,nechcu davat zmluvy na doby neurcite dako, takze to si urcite nevydupem, ale tak aspon budem dufat ze sa nevrati skor ako pojdem na matersku ja a ak hej tak PN to isti. Dakujem 😉

lucy125
29. aug 2014

@frca ahoj,u mna je to tak isto len v opačnom garde,ja som mala zmluvu na neurčito-robila som tam 7,5r (ešte stale som tam zamestnana) otehotnela som išla som na pn,rizikove tehu v 8tt.dali miesto mna jednu ženu len na zastupovanie materskej a rodičovskej,ta o roku odo mna otehotnela,odišla na MD a za nu zase dali pani na zatupovanie materskej a rodičovskej,čiže ja nastupim v juni na spat a oni obe dostanu vypoved,lebo obe su len na zastupovanie,kedže ja jedina mam zmluvu na neurčito.

dena10
29. aug 2014

Zmluva je na zastupovanie - na dobu určitú. Pani sa vráti, ty končíš ☹
Ja som mala zmluvu na dobu určitú (do konca šk. roka). Otehotnela som a išla na rizikové (apríl) a posledného júna som končila - prišiel mi poštou papier... takže tehotná a chránený zamestnanec - nič také - to by si musela mať zmluvu na dobu neurčitú!

frca
autor
29. aug 2014

@lucy125 @dena10, ahojte, ale ked mi aj vypoved daju, normalne sa hodim na rizikove a narok na normalnu matersku budem mat, kedze som zamestnana od 11.2. 2013?

lucy125
29. aug 2014

@frca jasne ak si odrobila 270dni,máš právo na plnu matersku.

frca
autor
29. aug 2014

@lucy125, no aspon ze tak, a este ma napadlo. ked dostanem vypoved a nepodpisem ju, ale hodim sa na PN, prepustia ma aj pocas PN?

lucy125
29. aug 2014

@frca áno,lebo nie si chráneny zamestnanec,ked si len na zastupovanie,chráneny zamestnanec počas tehu budeš,ked budeš mat na neurčito zmluvu.

dena10
29. aug 2014

Ja som chcela robiť do konca šk.roka (nástup na materskú mi vychádzal v auguste) - len Dr. ma vypísal v apríli. Od apríla som bola doma (do konca šk. roka ako zamestnanec na PN), potom mesiac a pol na rizikovom. Takže som bola 1,5 mesiaca nezamestnaná. Materská som mala normálne - v tej dobe som mala aj sociálne pripoistenie (to som si platila od svadby - ale oplatilo sa).
Ale každú chvíľu niečo menia, tak neviem poradiť na 100% len to, že robotu mať nebudeš, keď si na zastupovanie ☹

sunshineka
29. aug 2014

@frca moja kolegyna oznamila v 5.mesiaci.byt tebou skor to ani neoznamujem.do 3.mesiaca sa moze cokolvek stat a moze sa stat,ze pojdes aj na rizikove tehotenstvo...takze nie si povinna hned oznamovat

katarinamarkova
29. aug 2014

@frca este raz: mas zmluvu na zatupovanie pocas materskej - to je vypoved ti nikto nemusi davat - tvoja zmluva KONCI dnom nastupu do prace danej pani - ci budes na materskej alebo PN- tvoja zmluva danym dnom konci - nikto ti vypoved nedava, takze ani PN ani materska ti nepomoze.
oni od teba ziadny podpis potrebovat nebudu 🙂 ten si im dala na zmluvu - ze ide o zastupovanie danej pani po dobu ako bude na MD ci RD do jej navratu do prace.....takze ty si im to uz vlastne podpisala.

boba82
12. aug 2016

Ahojte dievčatá,

vedeli by ste mi poradiť, moja situácia je nasledovná:
som tehotná a vo firme robim 4 roky, zmluvu mám na dobu neurčitú. V januári nastupujem na MD a zaujímalo by ma, ako je to so zastupovanim pocas MD. Pravdepodobne na zastupovanie by nastupila kolegyna, ktorá ma zmluvu na dobu neurcitu, pracuje na inom oddeleni . Moze zamestnavatel s nou uzavriet zmluvu, ze moju pracu bude vykonavat pocas zastupovania na MD/RD, s tym, ze ak by som sa vratila po RD, mala by som narok na svoje povodne miesto. Potrebovala, by som vediet, ci ak je vytvorena zmluva s inym zamestnancom na zastupovanie a ona ma zmluvu na dobu neurcitu, ci je mozne vytvorit, nejaku takyto dodatok k zmluve o zastupovani, a v tom pripade, ci by som mala narok na svoje pracovne miesto aj po navrate z RD. Umoznuje nieco taketo ZP? Neviem sa presne dopatrat k tejto info, urcite to budem riesit aj u nas na personalnom, len predtym by som bola rada, keby som mala nejake info....
Dakujem za odpovede