Ahojte.
Idem sa sem poradiť. Tak v skratke:
Nastúpila som na moje miesto pred takmer troma rokmi, šéfova manželka (predtým v práci reálne nepracovala, iba papierovo a poberala dvojnásobok platu ako ja teraz) bola na materskej/ rodičovskej a teraz sa vracia do práce. Chce moju pozíciu, aby sa, citujem "zorientovala vo firme" a tým ja stratím svoju pozíciu a budem robiť ktovie čo. Sme malá firma, svoju prácu milujem, no nie som v poriadku s tým že zo dňa na deň musím zaučiť šéfovu ženu a ja budem možno riešiť firemnú akciu, ktorá sa blíži a po tejto akcii ma predpokladám prepustia. A nie, v zmluve ani na pohovore nebolo spomenuté že som náhrada kým sa ona vráti. Čo by ste robili? V našom kraji moc práce v mojom odvetví nie je, doma byť nechcem lebo zošaliem. Premýšľam že tu ostanem, kým si niečo iné nenájdem. No s takou nechuťou sa mi bude zle chodiť do práce. V pondelok budeme riešiť na spoločnom firemnom mítingu, verím že sa nahnevaná ozvem. :(
vydrz.. mozno sefova ten job vezme len na apr mesiacov kym jej zas nenajdu lepsiu poziciu a teba vratia tam kde si bola .. hlavne si to nepokasli tym,ze zbytocne do nej ci ineho budes skakat ... nic nieje tak zle ako to vyzera a mpzno si este polepsis.. skamaratis sa so sefovou - nikdy nevies.. najst si novu pracu mozes aj popri starej
Si v ťažkej situácii. Ja by som si najprv vypočula, akú prácu ti pridelia potom ako zaučíš séfovu manželku. Keď nebudú vedieť a vyhýbať sa otázke tak vieš že ťa po zaučení asi vyhodia. Podľa toho sa zariaď a hľadaj novú prácu.
slusne asertivne sa opytaj ake su plany s tebou kedze ma prebrat tvoju poziciu a podla odpovedw ci spravania sa zariad
ak sa ta chcu zbavit tak by som im saska nerobila a sustred sa radsej na hladanie novej prace a akciu nech si robi pani manzelka
teraz je prace plno uviids mozno budes este prijemne prekvapena co si najdes
a hlavne nepodpisuj dohodu ak tam exaktne nie je uvedene odstupne
Isla by som za majiteľom firmy a normalne sa porozpravala, ze co a ako so mnou plánujú. Ak ti chcu dat vypoved, nech ti to povedia dopredu aby si sa vedela pripravit. Neviem ako si dlho ale samozrejme, ze v niektorych pripadoch mas narok na odstupne. Potom by som sa nahlasila na urad prace, budes poberať asi 8 mesiacov nejake percento z platu + odstupne, to si potom novu pracu najdes za ten cas ale budes vediet tych 8 mesiacov fungovat s penazi co dostanes. Musis akceptovat, ze proste rodinny príslušník dostane prednost, tak to proste je.
@betulinka1 robi tam tri roky a ma narok na dvojmesacne odstupne a podpora je na polroka (nie osem mesiacov)
@betulinka1 tretí rok mi ubehne niekedy v apríli, takže nejaké odstupné by mi malo patriť.
A čo že chce tvoju pozíciu? Pokial máš zmluvu na neurčito a nemáš v zmluve že si za niekoho náhrada, tak ako ta chce prepustiť? Musí mat na to padny dôvod, buď porušenie prac. Disciplíny alebo iné padne dôvody nie že on si tam chce niekoho dosadiť. To by som sa ohradila. Pekne si to s ním vydiskutuj a najlepšie urobíš ak aj s ňou a opýtaš sa ako si to predstavujú, že či to bolo myslene tak že budete spolu na jednej pozícii alebo že ako tomu máš rozumieť. Určite sa na porade ozvi, toto nie je padny dôvod na prepustenie, že príde sefova zena. A ak áno nech ti pekne vyplatí odstupné. Inak ak sa to stane ja by som ho normálne nahlásila
Mám doma manžela ktorý zarobí veľmi dobre, ani nejde o poberanie podpory, skôr o to že ja tú prácu ľúbim a nezniesla by som byť doma napr. 3 mesiace kým sa niečo nové nájde... Ono v práci spomínali že by som riešila zahraničie keďže viem jazyky a teda by som bola niečo ako obchodná zástupkyňa len z kancelárie.. Neviem si to ani predstaviť, robiť niečo takéto za minimálnu mzdu keď inde "obchodáci" majú aj 1000 Eur v čistom, teda v našom kraji.
chce to trošku asertivity a otvorený rozhovor s majiteľom (šéfom). Pokiaľ nikde v PZ nemáš uvedené, že pracuješ ako zástup inej osoby a tvoj PP končí jej návratom - môže ťa zákonne prepustiť len ak sa ruší konkrétne prac. miesto resp. prevádzka a nemá ťa kam preradiť. Dostaneš výpoveď s odstupným podľa rokov odpracovaných vo firme resp. Dohodu s odstupným. Táto pozícia potom nesmie byť obsadená 6 mesiacov po jej zrušení. Na tvoje preradenie potrebujú tvoj súhlas a tvoja mzda musí zostať zachovaná a náplň práce rovnaká alebo obdobná tej pôvodnej.
Ja predpokladám, že bude postupovať zákonne - v takom prípade ťa prepustia z dôvodu uvedenom v Zákonníku práce, ona nastúpi a prac. pozícia bude pomenovaná iným názvom + prac. podmienky a náplň pozmenené - toto sa robí bežne. S týmto bojovať nevieš. Že ona "pracuje" len na papieri s vysokou mzdou budeš zbytočne riešiť - robia tak kvôli odvodom a s tým spojenými nárokmi na dávky a robí sa to úplne bežne. Pokiaľ bola jej mzda reálne vyplatené a odvody a daň odvedené - nikto to riešiť nebude. @mamina7070 pri výpovedi má nárok na jedno odstupné - robí tam menej ako 5 rokov, len pri Dohode má nárok na 2 mesačné odstupné. Predpokladám ,že sa dohadovať nebude - výpoveď jej dá tak, aby jej akurát skončila výpovedná doba v čase nástupu jej manželky + vyplatí jej odstupné za 1 mesiac.
ty robis za minimalku?
@alenah31 Manželka nastupuje už v pondelok. Mala prísť zajtra ale žiaľ deti sú choré tak ostala doma. Pritom táto moja práca zahŕňa aby bola v práci každý deň mimo víkendov a nie keď jej deti ochorejú tak aby som ju ja zastúpila. Predpokladám že toto bude aj jedna z mojich prác, že ak ona nebude prítomná na pracovisku, zastúpim ju ja.
@mamina7070 áno minimum z druhého stupňa, tj. 860eur v hrubom
@mamina7070 pardon, 816 Eur v hrubom + strava
no ako sefova zena, ti poviem, ze je dost mozne ze sa tam dlho neohreje... alebo je v tom nieco ine.. napr. to ze potrebuju realne zacat setrit a ano. nazoaj chcu nahradit. Podla mna bude doma viac ako v praci a budete ot iste robit dve..
zamesntanca nou. ALE na tvojom mieste idem za sefom, a spytam sa, co mam teraz ocakavat. preco ju mas ucit a co budes vlastne ty potom robit. Lebo tvoja zmluva je presne dana. Vyhodit ta len tak nevedia. Ak ti chcu dat inu pracu (obchodny zastupca, ano.. zarobi viac, alebo zarobi minimalku a percenta z predaja, ale jeho pracovna napln je aktivne hladat klientov, samostatne)
je úplne jedno či tam musí alebo nemusí byť každý deň. Ty buď budeš súhlasiť s novými podmienkami a prac. náplňou čím tam ostaneš a budeš robiť "ťažnú kravu" alebo odídeš dobrovoľne či si nájdu zákonný dôvod a hotovo. Tu veľa neporiešiš. A za taký plat ako máš - by mi bolo jedno, že tú prácu milujem, šla by som inde - podobnú prácu a jej náplň vieš nájsť aj inde a budeš ohodnotená ako sa patrí. Robíš pod cenu - im to vyhovuje a nakoľko vidia, že o prácu stojíš nič na tom meniť nebudú - však ty si ideálny zamestnanec - platia ti minimum a robíš maximum.
@alenah31 a ako sa patri ohodnotit tuto jej pracu?
Podstatné informácie - máš na pracovnej zmluve napísanú pozíciu a máš buď priamo v nej alebo ako prílohu k nej aj náplň práce? Ak áno, toto budeš robiť aj naďalej. Pretože tak hovorí zmluva. Ak chcú, aby si robila niečo iné, musia ti dať dodatok k pracovnej zmluve, v ktorom ti zmenia pozíciu aj náplň práce. Dodatok nie je jednostranný úkon, s ním musíš súhlasiť. POkiaľ nebudeš, robíš aj naďalej svoju pozíciu. Ak s tým majú problém, majú dosť zviazané ruky, pretože nemôžu ti dať výpoveď pre nadbytočnosť. V takom prípade by museli zrušiť tú pozíciu a teda by ju nemohli dať šéfovej žene. Pozíciu by museli zrušiť a 2 mesiace po tvojom skončení by ju nemohli znovu otvoriť. Ani pozíciu, ktorú nazvú inak ale bude zrejmé, že ide o tú istú. Všetko je to iba o tom, ako asertívna si. Toto čo píšem žiadaj, ak k tomu budú mať pripomienky, nasmeruj ich, aby si overili uvedené na Inšpektoráte práce, pokiaľ oni zákon neovládajú.
@simca06022011 v jej výkone práce a prac. zaradení je minimálna mzda pre 2024 866€. Toto dám absolventke po ukončení SŠ a nie žene s praxou, ktorá potrebuje k výkonu práce cudzí jazyk, komunikuje zo zahraničím. Minimálne toto sú dôvody pre to, aby som si aj sama od seba po min. roku pýtala vyššiu mzdu pokiaľ sú s mojou prácou spokojní. Ona sama musí vedieť a tak aj píše, že si zaslúži viac. Tam kde sa cítim podhodnotená - tam pracujem kým si nenájdem niečo iné.
@melanta tak Ti poviem, mas 100 % pravdu, ale, je to sefova zena. Robit potom v takej napatej atmosfere, nic moc. Sef nepojde proti manzelke na 99%, aj ked by mali o pracovnicku prist
Bud vydrzis, kym zistia, ze manzelka bude viac na OCR, ako v praci, alebo hladaj nieco ine, ak sa nestotoznis s tym, co Ti ponuknu + samozrejme, zadara budes suplovat za manzelku cez OCR
@mk1111111111 samozrejme, ale podľa mňa v tej práci je dusno už teraz, ak sú tam takéto veci normálne, tak už teraz to nie je ideálne pracovné prostredie. A za 816 eur komunikovať so zahraničnými klientmi, tak to nie je žiadne terno. Možno je to príležitosť, aby si autorka našla niečo iné.
"pardon, 816 Eur v hrubom + strava"
Si robite srandu? Ved to je cca 650€ v cistom...
Ovladate jazyky a mate skusenosti.
Ale chce tvoju poziciu na zorientovanie sa vo firme, cize podla napisaneho bude casom chciet robit nejaku vyssiu poziciu, podla mna sa nemusis bat.
@alenah31 ja nevidim opis pracovnej naplne ani mesto kde pracuje, cize by som absolutne nevynasala sudy, len preto som sa pytala.
U nas toto zarobi administrativa uplne bezne. A dnes teda kazdy druhy mlady clovek jazyky vie, otazne je ci musi ich aj teraz pouzivat alebo nie. To pise, ze by robila, keby zobrala tu druhu pracu, tj obovlavanie zahranicnej klientely... a tu tiez je toazka kolko by tam tej prace bolo, ci bude nahanat novych, alebo vybavi telefonat a email (co u nas vybavi v cudzom jazyku aj predajca, vybavovac mailov z eshopu atd). DOkonca uctovnici samostatny zarobia minimalku, len napr. 3triedu... ak jej daju inu pracu, ma moznost si co to vyjednat, samozrjeme aj za zaucanie manzelky. Aj za jej zaskakovanie, lebo ja som si ista, ze tam vela robit nebude...
Vyzerá to, že praca ta baví, chceš vo firme nadalej pracovať a vela iných možnosti nemáš.
Ak ta chcú preradiť na inú pozíciu, potrebujú tvoj suhlas a podpísať s tebou dohodu. Dohodnite si presne podmienky, čo budeš robiť a plat (toto si príprav na poradu, zisti koľko sa v tej sfére zarába, argumentuj znalosťou jazykov atd.), tiež si dohodnite podmienky zastupovania (odmeny, príplatky, nadčasy), veď vtedy by si musela robiť svoju a ešte i druhu prácu. So zamestnávateľom si rovnocenný partner, ty tiež niečo ponúkať a na druhu stranu máš požiadavky, vystupuj sebaisto, utvrd sa v tom, čo chceš, aby si bola i ty spokojná.
Ak sa nedohodnete, môžu ti dať výpoveď ale len v rámci zákonných podmienok. No v praxi sa to často porušuje. Prip. sa môžu chcieť dohodnúť, vždy je na tebe,či podpíšeš.
@melanta problem je len ten, ze pise, ze v okoli nie je vela prace. Ak ma mozmost, ze jej nesposobi financny problem, ak by ju prepustili, tak by som zatlacila na to, ze nechcem inu poziciu, alebo isla na cas na UP a kaslala na nich. Za take "prachy" sa minie hocikde.
Tak stale je moznost, ze to sefova zena kolosalne pokasle a proste nebude vediet robit a sama to necha tak... ono je jedno, z akehokolvek dovodu ta prepustia, bohuzial, keby islo len o to... hlavne mala firma a rodinkarcenie je tu bezna vec :(