Zástup za materskú

smirnoftka
23. sep 2023

Ahojte. Pracujem ako zastup za matersku na 3r, v skutočnosti 2r 3mes, kedze nahradu nehladali hneď po jej odchode. Znamená to, že dotyčná môže ostat na materskej max 3r od jej odchodu a teda 2r a 3mes. od mojho nastupu? Ak po roku isla na druhu matersku, znamena to, že mne sa cas predlžuje o ďalšie 3r, alebo ona moze ostat na materskej o ďalšie 3 roky, ale mna sa jej druha materska uz netyka a zmluva sa tykala len prvej materskej a musim skoncit, kedze nove pracovné miesto nie je?

lilianka28
23. sep 2023

@smirnoftka Pokiaľ máš v zmluve vyslovene napísané, že je to zástup MD, RD a meno koho zastupujes, tak áno, zmluva ti trvá. Takže pokiaľ reťazovo pôjde na ďalšiu MD ( druhú, tretiu...), tak zmluva ti trvá aj počas týchto jej ďalších materských.

uriva
23. sep 2023

A k odpovedi predo mnou, s ktorou súhlasím, by som doplnila, že koľko budeš na zástupe: napr. ilustračne ak šla v roku 2000 na MD a v 2002 v máji mala druhé dieťa, tak od 2002+3 roky, takže robíš do mája 2005 (nie 2006, lebo 3+3 to nebolo, druhú materskú mala začatú počas tej prvej, tak to sa znulovalo ďalším dieťaťom a ideš od začiatku).

beata_k
23. sep 2023

@smirnoftka Teoreticky o dalsie 3 roky sa predlzuje. Ale prakticky sa moze vratit kedykolvek.

mogaa
23. sep 2023

@smirnoftka ak máš zástup počas RD, je to zástup max.do 3rokov dieťaťa, ale s tým že mamička sa do práce môže vrátiť aj skôr, teda aj po roku či dvoch......ak ide o reťazovú materskú, teda žena by mala ďaľšie dieťa do 3rokov prvého dieťaťa - tam záleží čo máš uvedené v zmluve - či len zástup počas RD za XY(meno) alebo tam máš aj uvedený dátum, teda max.do kedy zastupuješ

smirnoftka
autor
23. sep 2023

@mogaa mam tam uvedené na dobu určitú ako zastup za matersku za osobu xy a končí jej navratom. Len ide o to, že ona sa uz vratila, ibaže nerobí na 40h/týždenne a tak robi na dohodu, aby som ja nemusela skončiť. Ibaže dohodu ma len do konca roka, kedy mala pôvodne končiť 1.materska, preto sa pytam, ked ešte nenastupi, či môžem aj ja zatiaľ ostať.. teraz to boli ešte len 2r co som zamestnaná

lilianka28
23. sep 2023

@smirnoftka Dohoda je niečo iné ako "riadny" pracovný pomer. Takže v tomto prípade ti zmluva na zástup MD TRVÁ.
Sama píšeš, že už na dohodu robí. Tak predsa, keby to bolo tak, ako si myslíš, už by si robiť nemohla.

eeffka
23. sep 2023

@smirnoftka a co bude robit 1 1.24? Asi nasttupi do prace a s tebou ukoncia pomer. Ved chod za nadriadenymi a normalne sa porozpravajte, ved aj ty si potrwbujes hladat novu pracu,ak s tebou dalej nepocitaju.

smirnoftka
autor
23. sep 2023

@lilianka28 ale ona sa rozhoduje ci od januara 2024 uz nastupi na trvaly prac pomer, alebo nie. Ak by nenastupila, tak jej tu dohodu predlzia?? Ja len nerozumiem, prečo jej dali dohodu len do konca roka a nie do konca 2.rodicovskej s tym že ak sa rozhodne, že uz chce TPP dohodu ukoncia.

@eeffka na konci roka sa ma asi rozhodnúť len pôjdem si teda zistiť či budem moct ostať, ak by sa rozhodla, že ešte nenastupi...

lilianka28
24. sep 2023

@smirnoftka Ak nastúpi od nového roka na svoj TPP, tak tebe PP končí.

To či jej dohodu predĺžia, ti tu nikto nepovie. Takže určite je najlepšie opýtať sa zamestnávateľa, čo ďalej plánuje.
Dohoda sa môže uzatvárať najviac na obdobie 1 roka. Preto by aj tak s ňou dohodu nemohli uzatvoriť na celú dobu RD.

smirnoftka
autor
24. sep 2023

@lilianka28 ano to viem, skor mi ide o to, ze ak nenastupi, ci sa dohoda môže predĺžiť.
S tou dohodou spravili vynimku zatiaľ len pri mne.
Ďakujem za odpovede 🙂