Zástup počas MD/RD a možná výpoveď

brugina
15. apr 2020

Ahojte, môžete mi prosím poradiť? Zmluvu mám na dobu určitú, pracovný pomer končí príchodom zamestnankyne z RD. Môže ma prepustiť zamestnávateľ prepustiť skôr? V pracovnej zmluve sa píše, že v prípade porušenia prac.discipliny a tak podobne, ale môže ma prepustiť len tak? A nahradiť ma niekým iným? Veľa ľudí prichádza o prácu vo firme, ktorým končia zmluvy, ale neviem ako to je v mojom prípade. Ďakujem za odpovede 🙂

pribinak
15. apr 2020

Môže.
Napr. z organizačných dôvodov

mirka17
15. apr 2020

@brugina nemoze, ani z organizačných dôvodov.

brugina
autor
15. apr 2020

@mirka17 môžeš mi k tomu prosím napísať viac?

daniela1911
15. apr 2020

@brugina môže sa aj zastupovaná zamestnankyňa vrátiť skôr z RD

brugina
autor
15. apr 2020

@daniela1911 no ona sa ešte nechystá vrátiť

mirka17
15. apr 2020

@brugina ja som robila 9. Rokov na zástup pocas materskej. Prešla som mnohými organizačnými zmenami , kedy môžu legálne zrušiť pracovné miesto z dôvodu nadbytocnosti ale nikdy sa nezrušilo pracovné miesto na zástup, lebo to by museli dať vypoved mamičke na materskej, a pokiaľ viem nie je také jednoduché dať výpoveď mamičke na materskej

daniela1911
15. apr 2020

@mirka17 jednou z organizačných zmien je aj eliminácia miest, pobočiek podniku s pod. a v týchto časoch... je aj to možné. A mamičke doma nie je problém poslať výpoveď. Napr. keď zanikne zamestnávateľ ? Bežne dostane výpoveď aj po pár dňoch na materskej...

brugina
autor
15. apr 2020

@mirka17 aha tak ak to dobre chápem, keby mňa prepustili z dôvodu nadbytočnosti resp. organizačných dôvodov, museli by prepustiť aj mamičku spolu so mnou? A to zo zákona nie je možné.

jeanne14
15. apr 2020

Tak ak máš na dobu určitú, nemusia ti zmluvu predĺžiť.

mirka17
15. apr 2020

@daniela1911 ale tu nezanika pracovné miesto mám pocit že ho chcú dať niekomu inemu

brugina
autor
15. apr 2020

@daniela1911 no firma sa zbavuje ľudí, ktorí majú zmluvy na dobu určitú. Firma určite nezanikne akurát sa zbavujú ľudí, s ktorými to majú najjednoduchšie

daniela1911
15. apr 2020

@brugina Ak sa zruší miesto, dostaneš výpoveď ty ako zástup aj mamička.

brugina
autor
15. apr 2020

@jeanne14 dobu určitú mam ale nemám žiadny vymedzený dátum iba, že končí príchodom zamestnankyne

mirka17
15. apr 2020

@brugina áno, ak zanikne pracovné miesto,tak logicky sa už nemá kde vrátiť ani pôvodný zamestnanec, a

jeanne14
15. apr 2020

@brugina aha tak. Lebo ja som mala presný dátum.

daniela1911
15. apr 2020

@brugina ak sú s tvojou prácou spokojní a máš miesto bez ktorého chod spoločnosti nejde, nedostaneš výpoveď. Ak si napríkad 3. asistent tak môže sa miesto zrušiť s vami oboma

brugina
autor
15. apr 2020

@daniela1911 no miesto je dôležité pre firmu, nemôže sa zrušiť ak by sa zrušilo nemôže byť obnovené po dobu 3 mesiacov ci ako?

mirka17
15. apr 2020

@brugina ale ty robíš síce na zástup ale na mieste ktoré nie je na dobu určitú, predpokladám že mamička to ma na dobu neurčitú, takže ak rušia miesta na dobu určitú nemálo by sa ta to tykat

brugina
autor
15. apr 2020

@daniela1911 no skôr mi ide o to ako je to právne lebo v zmluve mam že pracovný pomer skončí príchodom zamestnankyne, žiadny dátum. Chápem, že ľuďom ktorým končia zmluvy nepredlzia len ako sa postupuje v takomto prípade? Lebo len tak skončiť nadbytočnostou v tom prípade by bolo zrušené miesto co nie je jednoduché a co s mamičkou na RD
@mirka17 presne tak

brugina
autor
15. apr 2020

@mirka17 mne to príde ako keby som bola,, tou zamestnankynou'' na RD

mirka17
15. apr 2020

@brugina presne, ty si ako keby tou mamickou na rodičovskej, robíš na jej pracovnom mieste,

brugina
autor
15. apr 2020

@mirka17 pripadne sa môžem potom súdiť?

daniela1911
15. apr 2020

@brugina keď je miesto dôležité a ty si tam ako by “len” zástup, nemusíš sa vôbec báť, to som tak nemyslela. Len hovorím, že veľa firiem sa teraz rozhoduje, čo a ako, a je možné vypovedať zmluvu aj mamičke doma. Nie je to nemožné alebo protizákonne (keď je to v súlade so zákonníkom prace) len to som chcela povedať. Že sa netreba spoliehať s argumentom - nevyhodia má, lebo by museli vyhodiť mamičku na RD a to je nejde.
Určite ťa nevyhodia v tom zmysle že ťa prepustia a za 3 mes po corone ta zamestnajú - to určite nie, lebo museli by zrušiť celé miesto.

mirka17
15. apr 2020

@brugina súdiť sa môžeš vždy, na to nie sú pravidlá,

brugina
autor
15. apr 2020

@daniela1911 hej chápem, že je to možné, dať výpoveď aj mamičke, čo tiež nie je jednoduché, ale, ide o to, že by museli zrušiť to miesto iný dôvod asi neexistuje aby ma mohli prepustiť, aj, keď som len zástup.

daniela1911
15. apr 2020

@brugina len pri zrušení miesta. Potom sú už len okamžite výpovede z dôvodu porušenia disciplíny - alkohol, súdne rozhodnutie o výkone trestu, 3 absencie ale musia byt písomne od zamestnávateľa... a pod