Ahojte, môžete mi prosím poradiť? Zmluvu mám na dobu určitú, pracovný pomer končí príchodom zamestnankyne z RD. Môže ma prepustiť zamestnávateľ prepustiť skôr? V pracovnej zmluve sa píše, že v prípade porušenia prac.discipliny a tak podobne, ale môže ma prepustiť len tak? A nahradiť ma niekým iným? Veľa ľudí prichádza o prácu vo firme, ktorým končia zmluvy, ale neviem ako to je v mojom prípade. Ďakujem za odpovede 🙂
@brugina môže sa aj zastupovaná zamestnankyňa vrátiť skôr z RD
@daniela1911 no ona sa ešte nechystá vrátiť
@brugina ja som robila 9. Rokov na zástup pocas materskej. Prešla som mnohými organizačnými zmenami , kedy môžu legálne zrušiť pracovné miesto z dôvodu nadbytocnosti ale nikdy sa nezrušilo pracovné miesto na zástup, lebo to by museli dať vypoved mamičke na materskej, a pokiaľ viem nie je také jednoduché dať výpoveď mamičke na materskej
@mirka17 jednou z organizačných zmien je aj eliminácia miest, pobočiek podniku s pod. a v týchto časoch... je aj to možné. A mamičke doma nie je problém poslať výpoveď. Napr. keď zanikne zamestnávateľ ? Bežne dostane výpoveď aj po pár dňoch na materskej...
Tak ak máš na dobu určitú, nemusia ti zmluvu predĺžiť.
@daniela1911 ale tu nezanika pracovné miesto mám pocit že ho chcú dať niekomu inemu
@daniela1911 no firma sa zbavuje ľudí, ktorí majú zmluvy na dobu určitú. Firma určite nezanikne akurát sa zbavujú ľudí, s ktorými to majú najjednoduchšie
@brugina Ak sa zruší miesto, dostaneš výpoveď ty ako zástup aj mamička.
@brugina ak sú s tvojou prácou spokojní a máš miesto bez ktorého chod spoločnosti nejde, nedostaneš výpoveď. Ak si napríkad 3. asistent tak môže sa miesto zrušiť s vami oboma
@daniela1911 no miesto je dôležité pre firmu, nemôže sa zrušiť ak by sa zrušilo nemôže byť obnovené po dobu 3 mesiacov ci ako?
@daniela1911 no skôr mi ide o to ako je to právne lebo v zmluve mam že pracovný pomer skončí príchodom zamestnankyne, žiadny dátum. Chápem, že ľuďom ktorým končia zmluvy nepredlzia len ako sa postupuje v takomto prípade? Lebo len tak skončiť nadbytočnostou v tom prípade by bolo zrušené miesto co nie je jednoduché a co s mamičkou na RD
@mirka17 presne tak
@brugina keď je miesto dôležité a ty si tam ako by “len” zástup, nemusíš sa vôbec báť, to som tak nemyslela. Len hovorím, že veľa firiem sa teraz rozhoduje, čo a ako, a je možné vypovedať zmluvu aj mamičke doma. Nie je to nemožné alebo protizákonne (keď je to v súlade so zákonníkom prace) len to som chcela povedať. Že sa netreba spoliehať s argumentom - nevyhodia má, lebo by museli vyhodiť mamičku na RD a to je nejde.
Určite ťa nevyhodia v tom zmysle že ťa prepustia a za 3 mes po corone ta zamestnajú - to určite nie, lebo museli by zrušiť celé miesto.
@daniela1911 hej chápem, že je to možné, dať výpoveď aj mamičke, čo tiež nie je jednoduché, ale, ide o to, že by museli zrušiť to miesto iný dôvod asi neexistuje aby ma mohli prepustiť, aj, keď som len zástup.
@brugina len pri zrušení miesta. Potom sú už len okamžite výpovede z dôvodu porušenia disciplíny - alkohol, súdne rozhodnutie o výkone trestu, 3 absencie ale musia byt písomne od zamestnávateľa... a pod
Môže.
Napr. z organizačných dôvodov