Zárobok divadelného herca

7. nov 2023

Neviete niekto koľko môže zarobiť divadelná herečka iba za hranie v divadle? Za predpokladu, že hrá hlavné úlohy, cca každý druhý deň predstavenie. V Bratislave. Zaujímalo by ma, že keby som na jej mieste koľko by som zarábala 😄 snívam trošku 😂

viestta
7. nov 2023

z platu len za predstavenia by si nevyzila

liusa82
7. nov 2023

niekto to tuším z tých hercov aj spomínal že nič moc.Preto berú hlavne serial a film.No ja by som nechcela robiť ani jedno ani druhé😀

popoluskaxy
7. nov 2023

Tzv. rokovné je iba privilégiom SND…v iných divadlách môžu o peniazoch za každé predstavenie len snívať. Hovorím aj o spevákoch. Takže je len klasicky plat za mesiac beh ohľadu na počet odohraných predstavení… nebudem sem radšej písať plat interného zamestnanca, ktorý odohrá/odspieva napr. 10 predstavení za mesiac…myslím, že by to nikto nechcel robiť. A ešte byť cieľom kritikov, obecenstva, venovať tomu roky štúdia a hodiny, hodiny cvičenia.

popoluskaxy
7. nov 2023

Oprava: Rolovné

autor
7. nov 2023

@popoluskaxy prečo by to nikto nechcel robiť? Veď to predsa robia... Podľa mňa je to taká práca, že Ťa musí baviť.

viestta
7. nov 2023

Autorka, praca ich iste bavi, ale len z divadla by boli chudobni ako herci...

popoluskaxy
7. nov 2023

Áno, samozrejme, že to robia. Hovorím o tých, ktorí si myslia aké super jednoduché a úžasne musí byť toto povolanie (nemyslím konkrétne teba). Bežní ľudia nemaju predstavu, čo všetko to obnáša. 😉 Ale keď im dáš do ruky partituru, text vo francúzštine a povieš o dva mesiace to musíš vedieť naspamäť…mávnu rukou a idú si po svojom.

andreakotesova
7. nov 2023

Kolegynin zat hra v TT divadle. Ma popri divadlu aj inu fyzickú pracu, lebo by neuzivil rodinu.

muchotrafka298
7. nov 2023

Preto herci odchadzaju z internych stavov divadiel, aby mali cas na film, serialy, reklamy, dabing. Lebo z platu interneho divadelneho herca by proste nevyzili. A to sa netyka len tych v lokalych, ale aj v BA. Clen SND Je prestiz, ale z tej sa nikto nenaje.

vanilkovazmrzka
7. nov 2023

Kazda tolko, kolko si vyjedna.

estellas
7. nov 2023

V Bratislave neviem povedať. Videla som rozhovor s herečkou Lujzou Garajovou Schramekovou keď hovorila koľko herečky ktoré hrajú v divadle zarábajú. Herečka ktorá skončila školu zarába v bežnom divadle okolo 600 eur. Herečky ktoré hrajú dlhšie zarábajú viac. Spomína to vo videu Fakty o hercoch
Myslím že v SND zabrábaju viac.

anna_anicka83
7. nov 2023

No nie je to žiadna pálka. Tí herci často hosťujú. Ak sa neuchytí v seriáli, filme, tak z divadla do divadla. Aby sa z toho dalo žiť. Známy má angažmán v Martine a častokrát po predstavení ide na ďalšie alebo na skúšku do BA. On len jazdí a hrá.