Ahojte,
chcem sa opýtať, vždy treba odovzdať započťák (potvrdenie o zamestnaní) z predošlej práce, keď mením prácu?
Alebo záleží od zamestnavateľa a nie je to podmienkou? Ide tam najmä o zdravotné poistenie.
Mám s tým skúsenosti, v ČR. Ale dlhšie som nepracovala, kvôli osobným problémom, tak si hladám teraz novu prácu a zisťujem, či mi to bude treba, pretože to nemám.
Vďaka za radu.
co ja viem, ja osobne som ho odovzdala uplne zakazdym, ked som nastupovala do inej prace. ani neviem, ze by to fungovalo niekedy inak. rozhodne to potrebujes, ale to ti vedia velmi jednoducho a rychlo vystavit v pripade potreby.
Zápočtový list od posledného zamestnávateľa si určite vyžiadaj. Nemôže byť pre neho problém vystaviť ti nový. Aby ti to potom nechýbalo do odpracovaných rokov a o niekoľko desiatok rokov to už ťažko získaš. Vždy si urob kópiu a starostlivo odlož.
ty si ziadaj a odkladaj vsetky zapoctove listy, nikomu nedavaj ten svoj original, nikdy nevies kto to strati a nebudes mat... Ja osobne zapoctovy list od zamestnancov neziadam, nearchivujem, neriesim, vystavujem ZL iba za obdobie ako su u nas zamestnani. Ak by to v praci mzdarka chcela tak sa treba s nou dohodonut, a dodas... nemusis.
@hvolkovamirka no, v dnesnej dobe to nevedia rychlo vystavit, zamestanvatel moze zmiznut zo dna na den, a proste nebude toho cloveka, kt. by to vystavil. Ak sa napr. o rok dva spamatas, ze nemas, budes to hladat.. a mozes len dufat, ze v socialke je vsetko spravne evidovane, nahlasene.
Pocujte toto je vec? Ja mam 28 a nevedela som ze si to mam pxtat od zamestnavatela.
Inak ked tak, treba si kontrolovat aj stav v socialke, sem-tam, viem ze vystavuju nejaky doklad od kedy do kedy u koho si pracovala atd... ak by nejake obdobie chybalo, lepsie teraz zhanat doklad ako o 30rokov.
Zápočtový list je hlavne pre účely odpracovaných rokov započítaných pre dôchodkové účely. Nie zdravotné poistenie.
Ak ho neodovzdáš, zamestnávateľ ti pri ukončení vystaví zápočták len za obdobie, ktoré si odpracovala u neho.