Zápočtové doby na invalidný dôchodok

marion30
1. júl 2022

Dobrý deň.je tu prosím niekto,kto mi vie povedať čo všetko sa započítava do doby potrebného veku na invalidný dôchodok?Maminka ma 53r,žila v čechách aj na slovensku .ďakujem

kacena4
1. júl 2022

od strednej skoly najdi si zakon o zapocte rokov do ID mas to tam presne specifikovane

marlenka222
1. júl 2022

@marion30 a invalidný dôchodok je v rámci zdravotného stavu posudzovaný zdravotnou poisťovňou, ak poistenec nemá možnosť pracovať, neumožňuje mu ju zdravotný stav. Nie je na to potrebný vek iba doba choroby. To ako myslíš, že mamina sa rozhodne, že ide na invalidný, druhý deň jej ho priznajú, zdokladuje koľko robila, kde, čo, výšku zárobku a dostane invalidný dochod? No to tak nechodí. Toto je potrebné pri starobnom dôchodku, aby mal nárok za podrobené roky. Pri invalidnom je percento invalidity + samozrejme vymeriavací základ (podobne ako pri PN). Poznám prípad, keď invalidný dôchodok po ťažkej práci činil 270€. Lebo percento invalidity aj keď so zníženou schopnosťou pohybu a možnosti práce.

marion30
autor
1. júl 2022

@marlenka222 ďakujem a nie niesom naivná,mama má ťažkú diagnózu,marodí dlho .viem čo je id,podstata bola vediet čo vše sa na potrebný počet (v tomto prípade 15rokov počíta) nenam 12 rokov...nemusíš ma školit ale díky👏

vulka
1. júl 2022

@marion30 Nič sa nezapočítava. Ak to je so zdravím nanič, tak ho dostaneš aj vtedy, keď nikdy nepracuješ.

adka13
1. júl 2022

@vulka treba mať podľa veku odpracovaný určitý počet rokov

@marion30 držím mamine palce

aculy
1. júl 2022

@marion30 pisem ti IP 🙂

marlenka222
1. júl 2022

@vulka to by potom spoluobčania nedostali noc, zvlášť ti,ktorí majú diagnózy od narodenia a pokračujú v dospelosti

marlenka222
1. júl 2022

@marion30 a nemylíš si náhodou invalidný s predčasným?

loginexistuje
1. júl 2022

@marion30 v takychto komplikovanych pripadoch ak robila aj v cechach a pod napiste mail na soc poist tak ti daju info ono sa roky daju za iste obdobie doplatit zapocitava sa i za deti obdobie na md rd treba cim skor podat ziadost na soc poist

loginexistuje
1. júl 2022

@marlenka222 asi tomu neroumies ID sa vypocita ako hodnota starobneho dochodku (odpracovane resp zapocitane obdobia plus doba co ostava do riadneho dochodku) a prenasobi sa % invalidity a vyska zavisi od prijmov (obdobia starostlivosti o deti ho riadne znizuju)

marion30
autor
2. júl 2022

@adka13 ano viem že jej treba 15,ona ma roky v čechách aj na slovensku lebo v čr žila celý život,na sk len zo 6 rokov s ocom.preto zhanam všetky potrebné dokumenty,za posudkovou sme boli už.ďakujem 🥰

marion30
autor
2. júl 2022

@loginexistuje ano,tak je to..ja viem .

marion30
autor
2. júl 2022

@marlenka222 nie,nabuduce komentuj temy ktorým rozumieš prosim 🤗 logika nepustí