Započítava sa čas evidovaný na ÚP ako odpracovaný?

darusik7
22. jan 2011

baby,zachvilu mi konci RD..maly pojde do skolky od septembra..nedavno som sa dozvedela,ze ako slobodna mamicky by som dostavala podporu okolo 100€..kym bysom bola na urade prace,tak to sa zapocitava do odpracovanych rokov?neviete mi niektora poradit?

bibione
23. jan 2011

@darusik7 ale kdeze ...ked budes evidovana na urade prace ako nezamestnana,tak ako ti to mozu ratat ako odpracovane?? to by sme sa vsteci hodili na urad 😝

aleka
24. jan 2011

keď budeš evidovaná ako nezamestnaná tak sa ti to nemôže rátať do odpracovaných rokov. 😉 bu´d pracuješ alebo nepracuješ 😉

gapa
24. jan 2011

@darusik7
o nejakom príspevku som nič nepočula.
neviem o aké započíítanie sa ti jedná:
1. ak na nárok na zvýšenú dovolenku, tak tam sa zarátava
- obdobie starostlivosti (píše sa tam trvalej, no nikde nie je vysvetlené o čo ide) o dieťa do 3rokov veku dieťaťa (nie už do 6!!!, a to ani v prípade, keby išlo o dieťa s dlhodobo nepr. zdr. stavom)
2. obdobie evidovania v evidencii uchádzačov o zamestnanie
vid § 103 ods.5 písm. c +j Zákonníka práce

či do obdobia dôchodkového poistenia pre nárok na dôchodok.
tam sa osoby, ktoré sa zaevidujú do evidenc. uchádzačov o zamestnanie nemajú z toho titulu nárok na dôch. poistenie štátom
Môžeš byť ale dôch.poistená štátom napr. ak
- si osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov a = t.č. to znamená, že sa staráš o dieťa osobne alebo si zabezpečila starostlivosť o dieťa inou plnoletou fyzickou (druhý rodič, babka, opatrovatelka, živnostníčka) alebo právnickou osobou (jasle, škôlka ...) a
- nemáš iné povinné dôch.poistenie (napr. netrvá ti povinne dôch.poistenie ako szčo, nepracuješ na prac.pomer ani nečerpeš v zamestnaní riadnu dovolenku alebo pn ... ) a
- nie si poberatelom starob. alebo invalid. dôchodku a
- trvalý pobyt poistenca aj dieťaťa na území SR
(to sú také základné podmienky)
a ak máš podanú prihlášku na soc.poistovni.

gapa
24. jan 2011

K PRíSPEVKU VYššIE,
ma to už nepustí opraviť, tak uvediem tu, lebo takto je to dosť nejednozančné:
pri bode 2. mala byť len odrážka -
a tá dvojka mala byť až za volným riadkom
😉 😉

227majka
24. jan 2011

ahojte viete mi poradit co mam robit? mne tak isto v marci konci RD a koncom juna cakame druhe mimi. pracovna zmluva mi skoncila v juny 2008 ale este som poberala matesrku no a potom od septembra 2008 som poberala rodicak z CZ lebo manzel pracuje v CZ. no a teraz neviem co mam robit pracu nemam ani ma nikto nezamestna ked som v tehu. tak asi sa pojdem evidovat na urad.ja neviem co mam robit ci ist na marodku alebo si predlzit neplatenu RD na tie 4 mesiace neviete ci sa to bude ratat do odpracovanych rokov?

jazminn
9. mar 2011

Prosím poraďte mi: 6.2. mi skončil rodičovský príspevok, počas ktorého som sa stala nezamestnanou z dôvodu ukončenia zmluvy na dobu určitú. Bola som sa prihlásiť na úrade práce. O týždeň som si prišla pre rozhodnutia a išla som sa ešte prihlásiť na Zdravotnú poisťovňu. A neviem čo so Sociálnou poisťovňou? netreba tam ísť? /štát bude za mňa platiť len zdravotné a keď nebudem platiť sociálne nebudem tam mať dlh?/

zobaka
9. mar 2011

@jazminn

nebudes mat ziadny dlh v SP, ved nie si podnikatelka, dochodkove poistenie pokial nepracujes nie je povinne odvadzat, povinne je iba do ZP, co za Teba bude robit stat, kým si evidovaná na UP