baby,zachvilu mi konci RD..maly pojde do skolky od septembra..nedavno som sa dozvedela,ze ako slobodna mamicky by som dostavala podporu okolo 100€..kym bysom bola na urade prace,tak to sa zapocitava do odpracovanych rokov?neviete mi niektora poradit?
keď budeš evidovaná ako nezamestnaná tak sa ti to nemôže rátať do odpracovaných rokov. 😉 bu´d pracuješ alebo nepracuješ 😉
@darusik7
o nejakom príspevku som nič nepočula.
neviem o aké započíítanie sa ti jedná:
1. ak na nárok na zvýšenú dovolenku, tak tam sa zarátava
- obdobie starostlivosti (píše sa tam trvalej, no nikde nie je vysvetlené o čo ide) o dieťa do 3rokov veku dieťaťa (nie už do 6!!!, a to ani v prípade, keby išlo o dieťa s dlhodobo nepr. zdr. stavom)
2. obdobie evidovania v evidencii uchádzačov o zamestnanie
vid § 103 ods.5 písm. c +j Zákonníka práce
či do obdobia dôchodkového poistenia pre nárok na dôchodok.
tam sa osoby, ktoré sa zaevidujú do evidenc. uchádzačov o zamestnanie nemajú z toho titulu nárok na dôch. poistenie štátom
Môžeš byť ale dôch.poistená štátom napr. ak
- si osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov a = t.č. to znamená, že sa staráš o dieťa osobne alebo si zabezpečila starostlivosť o dieťa inou plnoletou fyzickou (druhý rodič, babka, opatrovatelka, živnostníčka) alebo právnickou osobou (jasle, škôlka ...) a
- nemáš iné povinné dôch.poistenie (napr. netrvá ti povinne dôch.poistenie ako szčo, nepracuješ na prac.pomer ani nečerpeš v zamestnaní riadnu dovolenku alebo pn ... ) a
- nie si poberatelom starob. alebo invalid. dôchodku a
- trvalý pobyt poistenca aj dieťaťa na území SR
(to sú také základné podmienky)
a ak máš podanú prihlášku na soc.poistovni.
K PRíSPEVKU VYššIE,
ma to už nepustí opraviť, tak uvediem tu, lebo takto je to dosť nejednozančné:
pri bode 2. mala byť len odrážka -
a tá dvojka mala byť až za volným riadkom
😉 😉
ahojte viete mi poradit co mam robit? mne tak isto v marci konci RD a koncom juna cakame druhe mimi. pracovna zmluva mi skoncila v juny 2008 ale este som poberala matesrku no a potom od septembra 2008 som poberala rodicak z CZ lebo manzel pracuje v CZ. no a teraz neviem co mam robit pracu nemam ani ma nikto nezamestna ked som v tehu. tak asi sa pojdem evidovat na urad.ja neviem co mam robit ci ist na marodku alebo si predlzit neplatenu RD na tie 4 mesiace neviete ci sa to bude ratat do odpracovanych rokov?
Prosím poraďte mi: 6.2. mi skončil rodičovský príspevok, počas ktorého som sa stala nezamestnanou z dôvodu ukončenia zmluvy na dobu určitú. Bola som sa prihlásiť na úrade práce. O týždeň som si prišla pre rozhodnutia a išla som sa ešte prihlásiť na Zdravotnú poisťovňu. A neviem čo so Sociálnou poisťovňou? netreba tam ísť? /štát bude za mňa platiť len zdravotné a keď nebudem platiť sociálne nebudem tam mať dlh?/
@darusik7 ale kdeze ...ked budes evidovana na urade prace ako nezamestnana,tak ako ti to mozu ratat ako odpracovane?? to by sme sa vsteci hodili na urad 😝