Ahojte, ako vyplýva z názvu, nastúpila som od septembra do novej práce. Je to veľký kolektív prevažne ženy. Ja som ťažký introvert a z tohto dôvodu je pre mňa extrémne náročné začleniť sa. V predošlej práci sme boli 3 kolegyne, čo mi vyhovovalo. Ale tu sú podskupiny, robia spolu roky. Nevyzerá to veľmi, že by mi to chceli uľahčiť. V kancelárii sme 4, z toho 2 nové. Jedna z tých, čo sú tam dlho sa upla na tú druhú novú. Chodia spolu na obedy, sepkaju si. Ja som prirodzene s tou čo zostala. Z ostatných kancelárii sa maximálne pozdravíme. Začínam čoraz viac ľutovať, že som odišla z bývalej prace kde ma mali kolegyne rady a stretávali sme sa aj vo voľnom čase. Táto práca je oveľa lepšie platená ale cítim sa priehľadná akoby som bola zo skla.
@pure621 ďakujem za povzbudenie, si milá. Ja radšej s ľuďmi hovorím individuálne ako keď nás je tam 30 spolu. Myslím si, že niektorí ma považujú za divnu. Švagriná sa kamarati s jednou babou firmy kde robím a pýtala sa jej na mňa a ona jej povedala, že som tichucka. Ach jaj, čo by som dala za byť extrovertom 😌
V minulosti som si tiež veľa krát vravela, že chcem byť extrovert. Teraz to tak vôbec nemám. Som spokojná s tým, aká som. Vôbec neplatí, že ľudia majú radšej extrovertov, mne niektorí u nás v robote lezú na nervy 😄 a nie len mne. Príjmy to , aká si. Jednoducho si tichšia, nepotrebuješ aby ťa bolo všade počuť. Ja som u nás jedna z najtichsich a nemám pocit, že by ma nemali radi. Zameraj sa teraz na prácu, na to, aby si sa rýchlo naučila nové veci, aby si ich robila správne. A potom si povedia, to je tá tichšia ale je fakt šikovná 😊 a to je podstatné . Horšia kombinácia je nešikovny extrovert
@pure621 Čo sa týka práce, snažím sa čo najrýchlejšie do toho dostať. Ja mám kamarátky v súkromí, viem byť aj vtipná ale pri nových ľuďoch a hlavne keď ich je veľa som tichá a nudná...
Ja som presne taká istá. Neboj sa, ono sa to zlepší, teraz si tam nová. Určite máte aj nejaké spoločné témy, časom sa aj ty osmelis a budeš sa skôr vedieť zapojiť.
v živote som nemala pocit źe chcem byť extrovert… zvykneš si rovnako ako kolegyne si zvyknú … možno to nebude také vrúcne ako v starej v práci, ale pokiaľ kolegyne nebudú vyslovené kravy tak si cestu k sebe najdete, aspoň s niektorými…
Tiež som strašne ťažký introvert, celý život sa snažím zapadnúť😄 ale už som to vzdala, nasilu sa vnucovať nebudem a vôbec to predsa nie som ja. Som sama sebou a buď ma tak berú alebo nie. Ale áno asi som aj ja za divnú v práci ale už neriešim...proste do práce chodím pracovať.
V pomerne veľkom kolektíve už pracujem roky a sme tam aj extroverti aj introverti. Vôbec nie je pravda, že extrovertov majú ľudia radšej. Oni len pútajú na seba viac pozornosti. Každý o nich rozpráva a musí na nich myslieť aj chce na nich myslieť. Ohovárajú ich oveľa častejšie. Tichých si nevšímajú. Spomínam ako mi na môjho pracovníka hundral riaditeľ, že veď on je taký nevýrazný. Kde ho postavím tam bude stáť. Hovorí nevýrazný riaditeľ ktorý stojí tam kde ho postavia. Asi tak. Už ani nie je riaditeľom. Nie preto že bol nevýrazný, ale preto že podceňoval všetkých vrátane seba. Myslel si, že stratil dôveru nadriadených ale on stratil najprv dôveru podriadených. Áno nájdeš ľudí ktorí na teba budú pozerať s dešpektom ale väčšina bude hodnotiť prácu. Na školeniach pre manažérov alebo personalistov nikdy nebolo povedané, že by sa introvert nehodil na prácu. Akurát ťa nepošlú prezentovať úspechy firmy zákazníkovi. Ale ten čo pôjde bude potrebovať aby si ho na to pripravila. Rešpekt introverta v dobrom kolektíve existuje a introvert sa úspešne vie začleniť do kolektívu. To je ten tichý, ktorého mame radi aj keď o ňom nehovoríme. Aj keď s ním často nehovoríme. Platí to aj pre deti v školských kolektívoch. Tvoje sebahodnotenie by nemalo byť závislé od počtu oslovení a od porovnávania sa s inými. Prijmi svoju povahu a maj ju rada.
Tiez mam radsej tichsich, kultivovanych ludi. Neboj, chce to lem cas..
Ja neverím tým rečiam, že to chce len čas. Pravda je taká, že ak s tým nebudeš nič robiť, časom sa to len zhorší a môže to vyústiť v šikanu.
Musíš spraviť tieto veci:
- Na začiatok si nájdi 1 osobu s ktorou vieš prehodiť aspoň pár viet. Choď s ňou na obed. Ak chodí na obed s niekým ďalším, spýtaj sa jej či môžeš ísť s nimi. Zisti o nej viac, spýtaj sa jej čo rada robí vo voľnom čase, možno nájdete spoločné záujmy. Ak si aj budeš myslieť, že spoločné záujmy nemáte, nevzdávaj to. Pýtaj sa viac o jej záujmoch, ako ich vykonáva, prečo ju to baví... Rovnako ty jej povedz o svojich. Získaš tým sebavedomie a niekoho s kým si na začiatok budeš vedieť prehodiť pár viet.
- Zlepši svoje komunikačné schopnosti. Trénuj pred zrkadlom, nájdi si témy o ktorých sa ty dokážeš baviť, kľudne si zapíš čo chceš povedať. Vygoogli si viac o záľubách, ktoré si si zistila o kolegyňiach. Nájdeš si tak niečo čo aj ty k tomu budeš vedieť povedať. Vždy maj pripravenú tému, ktorú vieš otvoriť, pretože najhoršie je keď sa stretnú dvaja introverti a nemá kto začať konverzáciu.
- Neboj sa rozprávať a začleniť do konverzácie. Keď sa nejaká skupinka o niečom baví, pridaj sa. Postav sa/sadni si vedľa osoby s ktorou sa už poznáš, budeš sa tak cítiť komfortnejšie. Pridaj sa do konverzácie, povedz svoj názor alebo osobnú skúsenosť na danú tému. No neskáč nikomu do reči a nemeň prebiehajúcu tému. Nechceš im úplne zmeniť konverzáciu, to by ťa mohli odignorovať. Toto chce tiež tréning a zvýšiť sebavedomie.
- Neboj sa výjsť z komfortnej zóny. Musíš nabrať sebavedomie a nebáť sa rozprávať, otvoriť nejakú tému alebo povedať svoj názor. Trénuj pred zrkadlom.
Tiež som veľký introvert ale dospela som do bodu, že som prestala takéto veci riešiť. Proste som taká a hotovo. Buď sama sebou, nevnucuj sa niekomu len preto, aby si zapadla. Ja som v práci tichšia, väčšina je u nás extrovertov ale nemám pocit že by som nezapadla. Ja radšej s ľuďmi komunikujem individuálne, alebo v menšej skupine. Vychádzam tu s každým. Ale začiatky boli pre mňa ťažké. Možno ma aj brali za divnu. No už si zvykli, že nepotrebujem veľa rozprávať.
Chce to čas. Neboj, bude dobre 😊