Zamestnávateľ zmenil názov firmy a už ma nepotrebuje

lucy123456789
2. jan 2025

Ahojte žienky chcem sa vás spýtať či mi neviete poradiť čo mám robiť v mojej terajšej situácii. Som zamestnaná u vietnamcov na 4hodinovú zmluvu na dobu neurčitú ale zostala som pred tromi rokmi tehotná tak som teraz na rodičovskom príspevku. Nakoľko my končí už rodičovský príspevok 17teho januára to je v piatok tak nástup mám 20teho v pondelok. Lenže môj zamestnávateľ povedal že ma už nechce v práci ale povedal že mi nedá ani výpoveď nakoľko sa pred rokom menil názov firmy a aj IČO a povedal že ja tam už zmluvu nemám. Ale za ten čas som nebola podpísať žiadnu výpoveď a ani žiaden dodatok ku zmluve a neviem čo v takomto prípade robiť viem že ma nemôžu prepustiť pokial mam ešte rodičovský príspevok ale vôbec neviem na koho sa v tomto prípade mám obrátiť. Ďakujem za rady

slavkadi
2. jan 2025

@lucy123456789 ak si mala zmluvu na dobu neurčitú a PP stále trvá, informuj sa na inšpektoráte prace, určite radi zamestnávateľovi poradia.

zuzanaete
2. jan 2025

Mozu ta prepustit aj pocas RD, ak firma zanika. Ak ta prepustili, tak to mali s tebou riesit. Ale teda hlavna otazka je, co sa dialo so vsetkymi zamestnancami. Nova firma ich preberala? Alebo sa so vsetkymi rozlucili aj s odstupnyn a nova firma si prijala svojich ludi? Mala som rovnaku situaciu, ze pocas mojej RD vznikla nova firma, ale u nas vsetci zamestnanci pokracovali pod novou firmou. Mne len domov prislo domov oznamenie o zmene.

maranco
2. jan 2025

@lucy123456789 * pred rokom menil názov firmy a aj IČO *
Pozri si na https://www.orsr.sk/ podľa IČO v akom stave ja tá firma s ktorou máš uzavretú zmluvu

lucy123456789
autor
2. jan 2025

@zuzanaete všetci zamestnanci dostali zmluvu ale mne nič neposlali

sashka22
2. jan 2025

@lucy123456789 Vy výpoveď nepodpisujete, je to jednostranný úkon od zamestnávateľa. Podľa toho čo píšete to ale skôr znie tak, že tam už od zmeny celej sro ani nepracujete oficiálne alebo starú ponechal, kde ste vedená aj Vy. Skúste si zavolať bud do zdravotnej alebo sociálnej a spýtať sa, či Vás tam zamestnávateľ eviduje.

tiika
3. jan 2025

@lucy123456789 treba trvať na ďalšom pokračovaní prac.pomeru a vyjadriť nesúhlas s jeho ukončením, najlepšie cez pravnika, inak sa to rieši súdnou cestou a pozor na lehoty. Určite sa poraď na IP, v právnej poradni či inde
Tebe sa tým pádom nezapočítavajú odprac.roky, môžeš mat problém s podporou a aj nemocenským, ak by si chcela ísť na PN. Firma to musí všetko opraviť (neplatila by nič), a riadne ukončiť PP výpoveďou s odstupným a preplatením nevycerpanej dovolenky. Zároveň existuje aj povinnosť ponuknut iné prac.miesto. Ak ale nešlo o prechod práv a povinnosti, tak ti nemusia dať novu zmluvu resp. jej pokračovanie.

e1h
4. jan 2025

Treba sa pozrieť, že v akom stave je firma s ktorou je uzatvorená pracovná zmluva a ďalej riešiť podľa toho. Ak firma stále existuje, zmluva je platná.