Zamestnávateľ za mňa neodvádzal odvody

3. jan 2023

Dobrý deň zistila som, ze zamestnavatel za mna neodvadzal riadne odvody, ale ma prihlasil iba ako dohodarku. Co mam robit? Ako postupovat? Mozem ho niekde nahlasit? Nebudem mat z toho problemy? Ja hlupa som verila recickam.

brembo
3. jan 2023

Problémi môžeš mať maximálne so zamestnávateľom.

brembo
3. jan 2023

Máš nejakú pracovnú Zmluvu?

autor
3. jan 2023

@brembo podpisovala som povodne dohodu, lenze potom potreboval na plno tak mi dal podpisat a vzal ju so sebou lebo nemal pri sebe peciatku. No a on tam chodil velmi malo, ale teda nenapadlo ma ze ma viedol ako dohodarku stale. Je to len mesiac, ale neviem co robit.

jamimo
3. jan 2023

vyžiadať si opečiatkovanú zmluvu hlavne kvôli sebe. Do budúcna by ste mohli mať problémy s PN, OČR, výpoveďou atď... Ak by sa zamestnávateľ vzpieral a vyhováral, nesúhlasila by som s takýmito krokmi a podmienkami.
Má predsa účtovníčku, ktorá vedie evidenciu zamestnancov, robí mzdy, odvádza odvody, zakladá faktúry, možno robí prevody. Vaša zmluva je pre ňu záležitosť 5 minút. Ak nie, šéfkovi by som povedala, že nech sa teda na to pozrie inšpektorát práce. A samozrejme že by som dala podnet.

lienka.7
3. jan 2023

Cize nemas zmluvu, len dohodu. Takže zamestnavatel nic neporušil, keďže nevies predložiť riadnu pracovnu zmluvu. Je mi ľúto.

lenkadenisa
3. jan 2023

Akože pri podpise zmluvy si nedostala svoju kópiu? To čo je? Žiaľ, máš smolu...

moonlight1210
4. jan 2023

Ak ti dohodu nezrusili, nepodpisali ste ukoncenie dohody a nasledne pracovnu zmluvu (teda dohoda stale bezala), tak vlastne nic neporusil. On je kryty. Dohoda bezi, ty si prihlasena ako dohodarka a ako taku ta aj spravne vyplacaju.

Skus este kontaktovat mzdarku, ze bola podpisana pracovna zmluva a ci sa na to nezabudlo.
(Zmluva mala aky datum zacatia (nie podpisania)? Uz v decembri?)
Ak o nicom nevie a aj sef jej povie, ze ziadna zmluva podpisana nebola, tak ta sef proste oklamal a vyuzil.

A tam uz vela moznosti bez zmluvy v ruke nemas. Este teoreticky, v zavislosti od typu dohody a odpracovanych hodin, mozes dojst k poruseniu zakona, ze odpracujes viac hodin, ako je zo zakona na dohodu dovolene.
A to by sa dalo riesit. Ale to zavisi od kombinacie viacerych faktorov.

mogaa
4. jan 2023

ako si prišla na to, že zamestnávateľ za teba neplatí odvody? lebo pracovať na dohodu neznamená že za teba neodvádza odvody....počkaj na výplatu, tam dostaneš výplatnú pásku a tam budú uvedené aj odvody.....čo sa týka zmluvy na TPP kontaktuj vedúceho príp.majiteľa firmy, nech ti pošle zmluvu...

mogaa
4. jan 2023

@moonlight1210 aj pri dohode jej vie urobiť dochádzku podľa seba a nadčasy jej zaplatí v odmenách....