Zamestnávateľ v Rakúsku

12. máj 2021

Ahojte, prosím Vas viete mi poradiť muž ide pracovať do. Rakúska. Teda zamestnávateľ mu bude platiť poistné v AT. Co pre neho vyplýva aká povinnosť. Viem, že musí sa tu odhlásiť z poisťovne a v AT ho asi prihlási zamestnávatel... Ako to je prosím presne. Ďakujem za všetky rady.

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
12. máj 2021

@bambulienka25 takže ma asi čakať až dokedy bude mať ecard?

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
12. máj 2021

@bambulienka25 on tam nebude bývať

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
12. máj 2021

@bambulienka25 on je kamionista tak určite to nejak pôjde...

stefi_k
13. máj 2021

Zamestnacatel ho prihlasi do socialneho systemu, on si musi vybavit v zdravornej poistovni formular e 106 a s tym ist na zdravotnu poistovnu na slovensku, tam mu vystavia papierovu zdravotnu kartičku pre slovensko. Zdravotne poisteny može byt len v jednom štate. Ked ho v rakusku prihlasia bude mu pridelene socialversiherungs numer a ecard dostane ta sa odvija od toho kde je poisteny a nie od toho kde byva aj moja dcera ma e card a zije na slovenku, chodi do školy na slovensko ale je u mna spolupoistená.

autor
13. máj 2021

@stefi_k ďakujem

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
stefi_k
13. máj 2021

@bambulienka25 ešte som to nevybavovala, lebo tie bez fotky su ešte platne. Ale čo mi kolega hovoril treba si spravit termin na krankenkasse a zobrat si fotku, ak ta naju v systeme s fotkou.

kiki68
13. máj 2021

Odhlasit zo sk poistovne sa musi sam do 8 dni od prihlasenia do at poistovne. Zamestnavatel mu vygeneruje taky papier o prihlaseni a s tym moze ist aj k lekarovi. Je tam to cislo poistenia. Ecard mu pride postou ( ecards na Foto su iba na poziadanie)a to sa robi ako obcanak v podstate na policii. Sk karticku musi vratit a nesmie ju pouzivat na sk ani v at. Iba ecard a Formular e106 myslim alebo e104 ked chce na sk k lekarom.