Zamestnávateľ sa vyhráža súdom

tatehotna
28. júl 2022

Dobry vecer, prosim o radu. Manzel pracuje ako vodic pre istu firmu, avsak nenastupil v jeden den na vykon prace a informoval o tom, az v case ked ho zacali zhanat, ze nenastupil. Kedze na ten den mal pridelene nakladky a vykladky, ale do prace nesiel. Nasledne sa mu zacali vo firme vyhrazat, ze ho daju za to na sud a ze bude platit nahradu skody, ktora podla nas ani nevznikla, lebo firma zabezpecila ineho sofera. Nasledne pri osobnom stretnuti priniesol potvrdenu priepustku od lekara, ze v ten den nemohol byt v praci z dovodu vysetrenia. Zamestnavatel priepustku neuznal a zahodil ju do kosa. Manzel uz viac do firmy nastupit nechce (ma uz nove zamestnanie) a preto ma zaujima ake to moze mat cele dosledky. Za kazdu vecnu odpoved budem vdacna 🙏

jana005
28. júl 2022

@tatehotna jednoznačne mal dať vedieť, že do práce nepríde.
Toto sa nerobí, firma musela narýchlo niekoho zháňať. A to nie je len tak narýchlo zohnať nejakého človeka.
To je fakt také ťažké dať vedieť, že nepríde?
Správate sa ako 15rocne decká.
Predstav si, že ty si majiteľ a tebe niekto nepríde do práce a ani nemá toľko slušnosti v sebe,aby ti to dal vedieť.
Určite by si bola nadšená

brembo
28. júl 2022

bol zamestnanec,alebo živnostník? Ked zamestnanec,tak pošlite zamestnávatela na psychiatriu.

jana005
28. júl 2022

@brembo prečo majú poslať zamestnávateľa na psychiatriu?
Ty tiež bežne nechodíš do práce a nikomu nedáš vedieť, že neprídeš?
A ešte zamestnávateľ je zlý?

bajka16
28. júl 2022

To je dosť nezodpovedné, nedať vedieť v čas. Predstav si, že lekár dá vedieť 5 minút po uspati pacienta, že sa nedostaví na operáciu. UPS. Zamestnávateľ musel na rýchlo riešiť náhradu za tvojho manžela, čo je jasné že ho nasralo, lebo to tiež nie je ľahké na rýchlo. Nabudúce treba trošku myslieť aj na toho zamestnávateľa. Za toto ľudia normálne dostávajú výpoveď, neviem čo sa čudujete. Toto sa proste nerobí. Nie je to okej ani voči zamestnávateľovi, ani voči kolegom.

natalienka12
29. júl 2022

@tatehotna Samozrejme, ze zamestnavatel pravo na nahradu skody ma, a to az do vysky štvornásobku jeho PMZ. To, ci podla vasho nazoru skoda vznikla alebo nevznikla, nie je podstatne. Podstatne je, ci zamestnavatel vie preukazat vznik skody a nie vas nazor.

janne318
29. júl 2022

Skúsme sa na to pozrieť z trochu iných a viacerých uhlov pohľadu.
Každý zamestnanec je len človek. Môže sa mu prihodiť kadečo - môže do práce zaspať, môže ho (nedajbože!!) cestou do roboty zraziť auto, môže skolabovať. Situácií, kedy človek z objektívnych dôvodov nenastúpi do práce a nie je v jeho možnostiach alebo silách informovať o tom zamestnávateľa včas, je veľa. Pokiaľ má zamestnávateľ so svojimi obchodnými partnermi uzavreté kontrakty prísne podmienené časovou presnosťou, mal by s takýmto niečím rátať a dokázať situáciu operatívne vyriešiť. Biznis zamestnávateľa predsa nemôže stáť alebo padať na jednom človeku, resp. na a jeho prípadnej absencii.
Avšak - z iného uhla pohľadu:
Isteže - zamestnancovi slušnosť káže informovať zamestnávateľa včas o tom, že nepríde do práce - pokiaľ sa jedná o dôvod absencie, o ktorom vopred vedel. Čo v prípade plánovaného vyšetrenia zrejme vedel. Pokiaľ teda na nejakom vyšetrení vôbec bol. Náhrada škody je jedna vec, morálka vec druhá. Z pohľadu zamestnávateľa - ako človeka - by som celkom pravdepodobne vysoptila rovnako, keby som mala zamestnanca, ktorý by mi namiesto čestného priznania (zaspal som, opil som sa, zabudol som) zamával pred nosom priepustkou s pečiatkou od lekára, u ktorého vlastne ani nebol, a ktorú mu ex post vybavil nejaký kamoš. Ono možno niekedy je dôvera, čestnosť a úcta viac, než legislatíva.

zuzanka.zuzu
29. júl 2022

1.zacala by som ospravedlnenim, ze je teplo a muzovi siblo

2.skuste sa dohodnut na mimosudnom financnom vyrovnani, pochybujem ze to chces ale ak to pojde na sud tak ho vyhra zamestnavatel cize si to dobre rozmysli

3.bud vdacna ze mu priepustku hodil do kosa, asi v navale emocii, ja by som k muzovi taka stedra nebola 😉 akceptovala by som ju a kontaktovala lekara... vtedy uz je maly priestor na manevrovanie pretoze ak tam bol, tak z toho bude "len" porusenie prac.disc. ze nedal vediet vopred, ale ak tam nebol a peciatku ste len splasili a pouzili, juuuuj 😎

4.skuste sa dohodnut na okamzitom skonceni prac.pomeru... rataj vsak s tym, ze toto zamestnavatel nemusi akceptovat, vtedy uz len vypoved a vypovedna doba.

presne toto su jeho moznosti. ale ako tak citam, vam urcite napadne iny skvost ako to riesit, idealne PNkou 🙈

kitycat
29. júl 2022

Co si ty myslis a nemyslis je uplnee irelevantne..
To je take tazke informovvat zamestnavatela, ze mam enjake vysettreniee a budem meskat/nepridem?

Asi nevies, co to je planovat nakladky a vykladky, zze toho je mrte, co sa tam planuje.

Dalsia vec.. On nema vypovednnu dobu ked stihol najst nove zamestnanie? Ani by som nebola prekvapena, ak bbol na vstupnej prehhliadke do noveho zzamestnania poza chrbat..

Uzvlen aby si novy sef overil "Zodpoveddnost".. Ta pokuta vam patri pravom, ak by na to doslo..

oblecenie99
29. júl 2022

Ak len tak neprišiel do práce, tak áno, zamestnávateľ môže od neho vyžadovať náhradu škody, ak mu nejaká vznikla.
Ak nedodržal tvoj muž výpovednú dobu, a má to písomne dohodnute v zmluve,tak zamestnavatel má nárok aj na peňažnú náhradu v dohodnutej výške.
Čiže pracovná zmluva hovorí čo?

syslik81
29. júl 2022

moze aj nemusi .. zalezi co a v pracovnej zmluve na kt sa tu pozabudlo pripomenut ... ma papier od dr ma.. stane sa ze clovek ochorie .. skoncit zo dna na den nemoze-ma vypovednu lehotu a moze zamestnavatel od neho ziadat nahradu za ten cas .. alebo aby bol v raci kym neuplynie .. takze doporucujem nastudovat pracovnu zmluvu ale ten den vymahat nemoze ak ma papier od dr ...

deti95060810
29. júl 2022

1. radšej sa obráť na dobrého právnika, alebo napíš do skupiny tu na Mk - právne poradenstvo
Lebo odpovedí pomerne dosť, ale nie na tvoju otázku....

2. vzhľadom k tomu akou rýchlosťou pracujú súdy na SK - je možné že tvoj partner pôjde skôr do dôchodku ako príde rozsudok.... Chce to len dobrého právnika. Iným darebákom nič nedokázali.... a hádzať ospr.od lekára do koša no neviem - neviem aký by to malo ohlas na súde...

saxana000
29. júl 2022

Ale toto je na paragraf ked vedel ze nepride mal dat vediet co najskor a nie hrat mrtveho chrobaka.Ta priepustka je velmi otazna lebo najst doktora co opeciatkuje papierik je lahke..manzel by sa mal.spravat voci zamestnavatelovi zodpovednejsie..pracivny pomer sa neukoncuje tak ze nepridem a hotovo.existuje pracovna zmluva v ktorej je nejaka vypovedna lehota..

lenkadenisa
29. júl 2022

@tatehotna koľko máte rokov? tvojho muža by som za zamestnanca veru nechcela.

sissy27
29. júl 2022

@tatehotna predpokladám, že pán manžel mal porážku, infarkt alebo upadol náhle do bezvedomia keď sa ráno chystal do práce a ty s ním, keďže ste ani jeden neboli schopní dať zamestnávateľovi vedieť, že nepríde a je na ceste k lekárovi…
A áno, zamestnávateľ má právo na náhradu škody - sankcie za nedodržanie času u zákazníkov, plat druhého zamestnanca, druhé auto… určite by sa našlo viac.
@brembo ty si ten lajdácky manžel zakladateľky, či ako?

vilma7
29. júl 2022

Ja sa zamestnávateľovi ani nečudujem. A prečo manžel neohlásil dôvod, že nepríde?
A čo bol vlastne dôvod?
Priepustku by som ani ja neuznala, keďže išlo akože o vyšetrenie, o ktorom sa samozrejme vie vopred a nie až potom.
Takže na vašom mieste uhradim škodu, a tiež vás dám na súd.
Kde by sme boli, keby sa takto správal každý zamestnanec???

iwesska
29. júl 2022

Toto sa NEROBÍ! Aj nahle zdravotne dovody sa daju odkomunikovat,ked aj hodinu vopred, nie ze nenastupim, zhanaju ma a az potom sa ozvem,hlavne ked ma rozplanovanu pracu🙈 Jasne,ze mu to mozu dat k nahrade. A co,ze zohnali ineho sofera,ale ten prave mohol mat inu pracu,ktora kvoli tvojmu muzovi stala. Vobec sa tej zahodenej priepustke necudujem,tiez by som mu neverila. Ked aj mal nejake nahle zdrav.problemy,aj keby bol v bezvedomi,mohla si ich nakontaktovat ty a vysvetlit situaciu. Uplne inak by to zobrali. A radim mu sa z toho poucit a v novej praci to neopakovat,lebo s nim vyrazia dvere skor,ako ich stihne otvorit sam.

bloger
29. júl 2022

@tatehotna Vyhrážať sa môže ale neurobí to. Myslím si, že nie. Súd sa môže dlho naťahovať. Okrem toho to stojí nemalé peniaze. Navyše by to bola zlá reklama pre firmu.

karelova
29. júl 2022

@bloger sorry ale aj zamestnanec by si zaslúžil dostať 'zlu reklamu', aby ostatní zamestnávatelia vedeli, aky je 'spolahlivy'. Toto sa totiž fakt nerobí.

viestta
29. júl 2022

Ak sa zamestnávateľ uchýlil k takémuto kroku, pan manžel toto asi nespravil prvý krát a pohár trpezlivosti pretiekol. A zrejme nebude z tých co často používajú hlavu, ak nebol schopný oznámiť, že nepríde. To, že sa viac v tej robote neukazal, ani aby právne korektne ukončil PP o ňom vypovedá viac ako dosť. Za takým zamestnancom plakať nebudú.
No a náhrada škody? Súd rozhodne na základe predložených dôkazov.

oblecenie99
29. júl 2022

@bloger nie??? No by si bol prekvapený... Súd sa absolútne nezvykne v týchto prípadoch naťahovať, najmä ak je to jednoznačné z písomných dôkazov.

melanta
29. júl 2022

Takže muž bez oznámenia nepríde do práce, teraz nechce nastúpiť, lebo má nové zamestnanie a ešte on sa cíti dotknutý? Navrhujem, aby sa na toto opýtal nového zamestnávateľa, čo si ten o tom myslí. Škoda, že firmy na celom Slovensku nie sú prepojené, aby sa zdieľali informácie. Možno potom by sa ľudia ako tvoj muž začali správať zodpovednejšie. Inak mužovi by sa ako páčilo, ak by zamestnávateľ bez oznámenia neposlal mzdu. Alebo by mužovi povedal, že už nemusíš chodiť, máme nového zamestnanca. To by sa mu nepáčilo však? Ak robí zle zamestnávateľ, je zle. Ale ak robí zle zamestnanec, tak zamestnanec sa cíti dotknutý ak sa zamestnávateľ chce riadiť zákonmi?

melanta
29. júl 2022

@bloger neviem, aké máš skúsenosti, ale ja také, že tieto súdy vedia byť celkom rýchle. To nie sú ako medializované prípady, ktoré sa ťahajú 10 rokov.

bloger
29. júl 2022

@melanta Nemám s tým osobnú skúsenosť. Viem len, že súdy sú zavalené rôznymi vecami. Nehádam sa možno máš pravdu. To je diskutabilné. Myslím si ale, že jednoduchšie by bolo prepustiť ho. Ako sa s ním súdiť nemyslíš?

oblecenie99
29. júl 2022

@bloger On aj bude prepustený, to je jedna vec. Druhá je škoda, ktorú mohol spôsobiť zamestnávateľovi svojim prístupom, na ktorú on má nárok. Tretia sú aj také prípady, kedy napr. žalujeme náhradu, ak nedodžia zamestnanci výpovednú dobu - a nezodpovedaných zamestnancov v tejto oblasti je prekvapujúcu celkom dosť.

viestta
29. júl 2022

@bloger prepustený je už dávno. Pre hrubé porušenie pracovnej disciiny, pretože už ani neracil prísť do roboty, lebo si našiel inú. Ty zrejme o Zákonníku práce, a povinnostiach, ktoré ukladá zamestnancovi a právach zamestnávateľa veľ nevieš, však? Ty možno len niečo málo tusis o svojich právach

kvetinka75
29. júl 2022

a to bol taký problém dať vedieť dopredu alebo hneď ako zistil že nepríde do práce? Kamarátkin muž má dopravnú firmu a toto rieši stále. Mladí sa zle vyspí a nedá vedieť že príde. A inde čakajú na tovar. Ja by som sa ani nečudovala, keby to na ten súd dal. Totálne nezodpovednosť. Stať sa môže z minúty na minutu neičo a keď viem že neprídem, hneď volám. Možno by nebolo zlé riešiť takéto veci cez súd. možno to niektorým dopomôže k zodpovednosti
a keď bol na vyšetrení to znamená, že to vedel do predu. To fakt nemá v sebe ani trochu ,,chochmesu,, aby to dopredu oznámil, keď vedel že má v práci povinnosti a zamestnávateľ sa na neho spolieha? Veru by som takýmto dala uhradiť vzniknutú škodu. A dúfam, že takto sa nebude chovať aj v novej práci. A potom ľudia nadávajú na zamestnávateľov. Ale že zamestnanec je nezodpovedný debil, to už nevidí nikto

zuzinka888
29. júl 2022

@brembo no neviem ak pracoval ako vodic a rozvazal potraviny do stravovacich zariadeni a mal npr. 20 prevadzok ktore sa spoliehali na tovar tak ti je pekny pruser aj pre vodiča aj pre firmu ktorej poskodil meno. Neviem si predstavit ze by nam do firmy nedosla zasielka s masom denne sa vari 300 porcii obedov co by ponukli cestoviny s grankom??? Takze pruser to je. Vobec sa nedivim zamestnavatelovi.

bloger
29. júl 2022

@viestta Prepáč neorientujem sa v zákonoch tak dobre ako ty.

melanta
29. júl 2022

@bloger tak potom sa k nim nevyjadruj

bloger
29. júl 2022

@melanta no prepáč ja som môžem vyjadrovať k čomu chcem