Zamestnávateľ od nás vyžaduje aj objednávací čas (presnú hodinu) na Covid-19 testovanie

eua
24. mar 2021

Ahojte, čo si myslíte o tom, že zamestnávateľ od zamestnanca vyžaduje vopred pred testovaním dokladovať aj presný čas , kedy je objednaný na testovanie? Čiže nielen výsledok testu, ale aj doklad , o koľkej tam bol.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zooeynka
24. mar 2021

Tak ak chodis testovat v prac.dobe tak asi ma narok. Aby to zamestnanci nezneuzivali, ze idu na testovanie a pol dna su prec

eua
autor
24. mar 2021

@viestta My sme mali nariadenie, že máme chodiť po pracovnej dobe alebo cez víkend. Nie všade sú odberové miesta, kde to ide cez objednávkovy systém a zamestnávateľovi sa nepáči, že cez pracovný týždeň chodíme bez objednavkoveho systému. Nemá nás ako odkontrolovať, keďže naša práca nieje kancelárska. Ja chodím po pracovnej dobe, a neobjednavam sa a doklad o objednaní odomna stále vyžaduje. Dnes nariadil, že máme chodiť cez víkend alebo cez objednávkovy systém. Je to podľa vás ok? Môže nám to nariadiť?
@zooeynka

dzina007
24. mar 2021

Ak ides mimo pracovnu dobu nema ti co nariadovat ze nesmies ist poobede ale csz vikend. Mozno to tak povedal vseobecne. Lebo ty sice ides v ramci volneho casu ale mozno 80% ludi naschval ide pocas pracovneho casu nech maju volno

simca06022011
24. mar 2021

@eua ak chodite pocas pracovneho casu, tak ano ma na to dovod, vediet o kolkej sa idete testovat.
SU totiz pripady, ked to vela zamestancov zneuzivalo a v podstate popri teste, si vybavovali osobne zalezitosti, pripadne poznam aj takych co chybaju aj pol dna /ak su na homeoofice tak v podstate aj cely den v klude/ :D Cez vikend mu to je jedno, preto to aj tak nariadil, a teda ak ides iny den a nejdes cez objednavku, tak ani nemas potvrdenie asi SMSkou s casom, daj si na ten papier co ti rucne vypisuju napisat cas od nich, o kolkej robili test a vybavene. Mozno ludia chodili po pracovnej dobe a zaroven cerpali Pcko? Neviem preco toto takto vyzaduje, ale fakt netreba hladat za vsetkym komplikaciu, treba si najst co najjednoduchsie riesenie🙂 nerob si vrasky... inak velmi vela zamestnavatelov ani nevie co potrebuje, co musi mat/ co nie, co robit/nerobit.. naozaj je taka chaos doba...

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
eua
autor
24. mar 2021

@simca06022011 Máme pozíciu obchodných zástupcov, takže stále v aute a premiestňovanie sa po meste po zákazníkoch. Jemu ide o to, že kolegovia, ktorí sú v kanceláriách, chodia na testovanie po pracovnej dobe a zdá sa mu to nefér, že nám sa to dá vybaviť aj cez prac.dobu. Neviem ako ostatní obch.zastupcovia, ale ja chodím po pracovnej dobe. Navyše som počula, že cez objednávkovy systém sa NEDA NAVOLIŤ konkrétny čas, ktorý si človek vyberie. To znamená, že keby som cez to išla, mohla by mi prísť sms, že čas na objednanie bude napr 10.40. Čo je cez pracovnu dobu a tento čas objednania by som musela tiež poslať, hoci testovať sa nemusím ísť na presný čas. Hlavne je, aby to bolo v ten deň, kedy som sa objednala. Lenže to by nesedelo zamestnávateľovi a myslel by si, že som bola 10.40.
@viestta

zooeynka
24. mar 2021

@eua do casu testovania, pokial chodis mimo prac.doby sa zamestnavatel nema co starat.

simca06022011
24. mar 2021

@eua a ma pravdu, u nas si obchdony zastupcovia riesia osobne zalezitosti cez pracu, ked "behaju po meste" a ostatni ludia v office si na tie iste veci musia brat dovolenky alebo paragrafy. Cize ano, ma na to pravo vyzadovat a vediet presne kedy "nepracujete, lebo ste na teste", pripadne vas poziadat to robit mimo pracovnu dobu. Ostatne su spekulacie.. ak raz ta objednavkovy system da na 10:40 a ty tento udaj das zamestanvatelovi a ides sa vtedy otestovat, tak tam budes 10:40 a ak mas vsetkych 5 po hromade, pojdes na svoj objednany cas, lebo ho mas dodrziavat v neposlednom rade preto, aby sa netvorili rady 🙂 A v podstate ti to moze byt tiez jedno, ale splnis si povinnost a oznamis cas kedy sa budes testovat.. netreba robit z komara somara. AJ z takeho sirsieho pohladu sa na to pozri, ak ty dodrzujes vsetko a chodis mimo rpacovneho casu vsade, este stale moze byt kopa tvojich kolegov, ktori to nerobia... zda sa ti to fer? 🙂

Ako som pisala, neobjednaj sa ale daj si cas napisat na papier, a mas to vybavene. Bude mat aj zamestnavatel doklad o tom, kedy si tam bola, ak to bude potrebovat. Hotovo. Nebudes mat ziadny problem. Nie je to celkom ok, vyzadovat to mimo pracovnej doby,a le ak to inak nevie ustriehnut, tak je to to najmenej...

eua
autor
24. mar 2021

@simca06022011 Ja sa preto neobjednavam ,lebo by mi systém vyplul nejaký čas, ktorý by bol v pracovnej dobe a to by som ísť vtedy nemohla. Lenže dnes nám nakázal, že chodiť cez víkend alebo cez objednávkovy systém, aby to bolo mimo prac.doby. To, že im v odber.mieste poviem nech dopíšu čas, ho napadlo, ale zamestnávateľ povedal ,že by sme to mohli oklamat.

ukulela
24. mar 2021

@eua je to deges. Ja by som sa odfotila pred momkou a poslala mu foto, že teraz sa testujem. Lebo nemôže ti prikázať využívať objednávky, ked vieš skočiť do momky, čo máš blízko.... ale teda ak prišiel akože príkaz, oficiálne odpíšem na personálne, že využívam mom bez objednávania a chodím mimo prac čas. Hotovo. U nás zabezpečuje testovanie zamestnávateľ a v prac čase.

dmk_1
24. mar 2021

@eua v zakonniku prace je osetrenie lekarom definovane, ale testovanie na covid nie je osetrenie ako take, je to nova vec a co personalista, to iny nazor, kazdy si to vyklada inak. Dolezite je, ze je to podmienka na to, aby si do tej prace mohla chodit. Ja som na tom takto trvala pri mojom zamestnavatelovi, kedze mi charakter prace umozni ciastocny home office, ale on ma radsej, ked som na pracovisku, takze na test chodim kazdy tyzden zasadne v pracovnej dobe a neodpisujem si to z dochadzky, pretoze ten test pottebujem len a len vylucne pre cestu do zamestnania. Preto si myslim, ze nutit vas na test v tvojom osobnom volne nie je od neho spravne. A radsej by som sa objednavala. Mas aj cas v SMS a cele ti to nemoze zabrat viac ako 15 minut ak necakas na papier.

janickacrazy
24. mar 2021

@eua tak keď ideš cez objednávky, tak asi si to on ľahšie overí či si tam bola, veď keď si obchodný zástupca, tak sa časovo ľahko prisposobis, si v meste za klientom, tak sa zastavíš na teste, aký problém?

euka210
24. mar 2021

Aj mojho manzela testuju v praci.
Chapem sefa, ze to nevie ustriehnut, ale presne to je na objednani blbe ze nevies na aky cas ti daju. Tak jedine chod cez vikend. Ine riesenie nevidim, teda u nas len v sobotu, nedele robi len Mom.

eua
autor
24. mar 2021

@janickacrazy Keď by som šla cez objednávku, príde mi sms s časom napr. 10.40. Na tento čas ísť nemôžem, lebo si to vie zamestnávateľ odkontrolovať na základe GPS ,ktoré je v aute zabudované, či som tam bola v tomto čase, čo máme príkaz NECHODIŤ CEZ PRAC.DOBU.

eua
autor
24. mar 2021

@euka210 Ja práve cez víkend nechcem chodiť , s mužom chodíme každý týžden od začiatku v pracovný deň, no podvečer. Nepáči sa mi, že čo mi má zamestnávateľ určovať nejaký víkend, keď mi to vtedy nevyhovuje, ja víkend chcem mať víkend a nie mať vtedy na hlave testovanie.

janickacrazy
24. mar 2021

@eua tak potom neviem o čo mu ide, to je divné, on sa asi testovať nechodí, keď nevie, ako to tam chodí, ale zase u nás vraveli, že stačí sa objednať na hocijakú hodinu, len na určitý deň a je jedno, že prídeš v inom čase, no keby ste sa ozvali viacerí, že vám to nevyhovuje?