Pekný deň,idem si po radu,keďže som pred tým pracovala v gastre a teraz robim vo firme,kde mám nárok na dovolenku. Medzi sviatkami zamestnavatel oznamil,ze sa pracuje,vcera som si chcela napísat dovolenku medzi sviatkami a bolo mi povedane,ze mame zakaz cerpat dovolenku v tie dni. Dovolenku som si setrila na sviatky a medzi nimi a teraz si ju nemozem vycerpat? Nie su na to zakony? Zvlast ked mam dvojrocne dieta a jasle sa nam otvaraju 7.1.? Dakujem za radu a info. 😉
Ja mám podobný problém...
Mám dve malé deti a tiež mi nechcú dať dovolenku medzi sviatkami keď majú deti škôlku zatvorenu :(
Som rozhodnutá to riešiť OCR alebo PN ...
@lukovacka bohužiaľ sú firmy kde sa musí robiť aj medzi sviatkami....sviatky sú 24-26.12. to sa nikde nerobí, s ostatnou dovolenkou musí súhlasiť zamestnávateľ a musí ti ju schváliť.....ďalšia možnosť je ostať pred sviatkami na OČR s dieťaťom, ale je otázne ako sa zachová zamestnávateľ nakoľko bude vedieť že je to účelové.....
@angi07 nie, zamestnávateľ má právo určiť čerpanie celej dovolenky, ale s tým, že aspoň jedna časť dovolenky musí byť v trvaní dvoch týždňov - čiže 10 pracovných dní. Preto si ľudia myslia, že môže určiť len 10 dní. No vždy sa dá dohodnúť. Ono ak chceš čerpať dovolenku inokedy ako je určená - myslím napr. ten zvyšok treba o to požiadať písomne najmenej 14 dní vopred a pokiaľ tomu nebránia prevádzkové dôvody zamestnávateľ by nemal mať problém ju podpísať. @lukovacka vo Vašom prípade si kľudne môžete pýtať OČR. Týka sa to len rodičov detí do 10 rokov ak
škôlka (škola) či jasle sú cez prázdniny zavreté (aj z dôvodu čerpania dovolenky) a nie je možnosť využívať náhradné zariadenie. Detská dr. vypíše klasika tlačivo na OČR, akurát nevypíše časť A, ale časť B a zaškrtne tam " z dôvodu zavretia predškolského zariadenia"
@angi07 nie, volakedy to tak bolo, ale táto prosociálna vláda to zmenila pred pár rokmi a zamestnávateľ môže disponovať celou dovolenkou. V každom prípade, ak aj zamestnáveteľ neurčí, kedy si máš čerpať dovolenku, ak ti čerpanie neschváli, tak proste dovolenku si nemôžeš zobrať. Mám tiež deti a tiež s tým bojujem a čarujeme s prázdninami ☹
žiaľ neplatí ani to, čo píše @alenah31, počas prázdnin, ktoré sú vopred dané zákonom, nemáš právo na OČR, iba v prípade, ak sa vyhlásia prázdniny napr. chrípkové, t.j. mimo pôvodných oficiálnych dní prázdnin.
@mimimoje Pod prázdniny, ktoré určuje MŠ SR spadajú ZŠ a SŠ, dokonca ani VŠ nie. Predškolské zariadenia - škôlky a jasle nie. Preto napr. SŠ a ZŠ majú jarné prázdniny, ale škôlky a jasle fungujú normálne. V tomto prípade "voľno" nariaďuje zriaďovateľ - čiže mesto alebo obec. Osobná skúsenosť - sa nám kopili takéto očr tak sme oslovili priamo soc. poisťovňu.
@lukovacka no oni ti mozu zakazat alebo teda ti nepodpisat dovolenku. Aj u mojho muza v praci to tak robia ked potrebuje dovolenku ale napriklad je vela ludi na pnke a nema kto robit tak mu ju nepodpisu. Bohuzial
V muzovej robote zas sa snazia akoze motivovat ze bez pn ci ocr daju 400eur kazdeho pol roka.jeden rok ze jul a august 250eur.no nepomaha im to aj ked to zdvihnu na 500eur.rodicia to bohuzial vzdy budu takto riesit a hlavne cez prazdniny ked nemaju na vyber.taka to je dnesna doba.
To je niekedy riadne nefer, ze zamestnavatelia mozu stanovit kedy si zamestnanci mozu zobrat dovolenku a kedy nie. Som rada, ze s mojim sefom sa viem dohodnut a nerobi mi problemy ked potrebujem dovolenku.
Ďakujem žienky,skúsim sa ešte opýtať nadriadeného. Príde mi to nefér,ani raz som nebola PN ani na OČR,prišla som vždy,keď bolo treba a keď treba dva dni mne tak sa začína normálne štvrtá svetová 😅 Veď nejde o nás,ale naše deti,tak mi to príde scestné,ale v tomto štáte ma to neprekvapuje 🤦♀️
@lukovacka no pokiaľ sa ti to tak nepáči, zmeň zamestnávateľa......veľa profesií musí fungovať aj medzi sviatkami(pekári, predavačky,banky)dokonca lekári a sestričky či policajti aj cez sviatky...a títo ľudia majú tiež deti a svoje rodiny....mne by prišlo naopak scestné keby mám cez Vianoce úraz a nemá ma kto ošetriť alebo potrebujem medzi sviatkami niečo uhradiť a banky nefungujú....
@angelinja no mne sa to teda scestné nezdá....platí ťa zamestnávateľ, je to jeho firma a on sa musí rozhodnúť či je treba aby fungovala aj medzi sviatkami ale bude povinná dovolenka...ja už mám zopár rokov odrobených (cez 20) a robila som u viacerých zamestnávateľov(aj menšie firmy) - nikdy sme nemali problém sa dohodnúť s kolegyńami čo sa týka dovolenky....vždy sme akceptovali že firma musí fungovať aj cez sviatky, jednoducho bud budeš akceptovať aké podmienky určí majiteľ alebo si nájdi druhú prácu....neviem ako by sa ti páčilo keby od Vianoc do nového roka nebolo pečivo lebo pekári majú dovolenku(tiež to môže byť pekáreň kde je cca 10ľudí)
Veru aj ja to poznam.mamka robila na stanici a tam veru v tej dobe ked sa vsetko prepravovalo nakladnymi voznami neexistovalo sviatky ako jej sichta vysla musela ist do roboty aj na stedry vecer.sme veceru mali skor aj na silvestra veru.aj novy rok.a tahali veru tiez 12stky.
moja mamina pracuje na poste vyse 30 rokov a tam su vianoce a velka noc najvytazenejsie obdobia, cize dovolenky sa v tomto období nepripustaju, skor sa pridavaju nadcasy, kazdy to vie a proste sa tomu musia ludia prisposobit, tak to bohuzial je ... ak ti nevyhovujú pracovné podmienky, nájdi si inú prácu
@lukovacka normalne sa skus dohodnut so zamestnavatelom ak ti nevyhovie povedz mu jasle su zatvorene a t.j. mas legalny narok na OCR ...
u nas kto ma male deti tak mava dovolenku medzi sviatkami a ostatní potiahneme alebo si dame pracu z domu ...
Ja pracujem v zdravotnictve, cize aj priamo cez sviatocne dni. U nas sa lukrativne datumy 23,27 na dovolenku prerozdelovali a musis si nejak poradit co s detmi. Nastatie Vianoce je vacsina ludi doma, takze strazenie nie je problem. Alebo ti zostava OCR.
@mogaa vies mna doslova fascinue ako sa zamestnanci davaju do pozicie zamestnavatelov...ja hovoirm za zameestnanca..lebo ja som neni ZAMESTNAVATEL.. a mna do zamestnavatela velkeeeee vies co..ano KEBY SOM ALE SOM NENI CIZE ROZMYSLAM AKO ZAMESTNANEC..CO MNA PO ZAMESTNAVATELOVI???? a taktize nechapem co VAS TU PO ZAMESTNAVATELOVI..a rozmyslate ze keby ste vy zametnavateel a podobne ale ste NENI !!! tak asi by ste mali drzat so zamestnancami nie???uz je cele vsetko na hlavu na tomto svete...
vies toto mi uz tu pripada ako ked mi svagrina povedala ze /teda hovoirla osm ze ja ako m matka sa citim diskriminovana tym ze moja sestranica ktora ma 28 rokov stale studuje phd a o nikoho sa nestara ma rovnako dovolenky ako ja ked mam dieta..a ona sa somnou hadala ze ale to nieee to by bola diskriminacia..kks a to ze rodicia s detmi maju rovnako dovolenky ako nejaki s prepacenim za..ni ktori vysli zo skoly to NENI DISKRIMINACIA??? a presne taktiez to iste aj s dovolenkami ale predstav si ze by si bola zamestnavatel..ALE CO MNA PO ZAMESTNAVATELOVI?? nechapem toto zmyslanie asi som fakt cudna alebo uz n eivem asi som malo empaticka k ZAMESTNAVATELOVI:DD..co uz mam nato povedat..a JEHO ZAUMJIMA CO JA AKO ZAMESTNANEC??? to je len na zamyslenie ze ludia uz sa spamätajte a myslite ZA SEBA a nie PROTI SEBE.@mogaa
a to iste samozrejme s navstevmi lekarov 7+7 / je jedno ci mas dve deti tri deti alebo si sam / furt je 7+7.
@angelinja ak by to bolo tak ako si predstavujes tak su proste matky s viacerymi detmi nezamestnatelne a teda sa to obrati proti nim
@angelinja Ale zamestnávateľ je ten čo ťa platí a ten čo určuje podmienky.....ty nie si v pozícii aby si si povedala a zoberiem si dovolenku aj ked mi ju zamestnávateľ nechce schváliť alebo chcem viac dovolenky....je to veľmi jednoduché - pokiaľ sa ti niečo nepáči u konkrétneho zamestnávateľa, treba ho zmeniť.... žiadne zamestnanie nie je ideálne a treba si zvážiť všetky plusy a mínusy.....dnes nie je problém zohnať si druhú prácu, ale je problém zohnať si "dobrú"práca.....a tá dobrá práca znamená u každého niečo iné - u jedného je to flexibilná prac.doba, u iného plat a u daľšieho benefity ktoré niektorí zamestnávatelia poskytujú - napr.dovolenka naviac.....
Žiaľ zo zákona vyplýva, že zamestnávateľ môže určiť čas, kedy si môžeš čerpať dovolenku. Ak ti ostane dovolenka z tohto roka, tak sa prenesie do budúceho roka.