Zamestnávateľ nerobí za mňa odvody. Ráta sa mi to do dôchodku?

slavkasj
22. dec 2014

Rok som bola nezamestnana a po roku ma z uradu práce zamestnal terajsi zamestnavatel, teda dostal nejake vyhody, kedze som bola dlhodobo nezamestnana. Moja otázka je: kedze za mna zamestnavatel neodvadza ziadne odvody, ale stat, rataju sa mi tieto mesiace ktore u mojho zamestnavatela robim do dochodku?, rataju sa k pripadnej podpore, alebo keby som isla na materskú? Za každu odpoved Vam vopred velmi pekne dakujem

regina22
22. dec 2014

asi nie

mamulienka30
22. dec 2014

Preco by zamestnavatel za teba neodvazdal ziadne odvody??? Ak to nerobi, musis to robit ty, lebo ti inak nikde ziadne naroky na dochodok ci matersku nevzniknu. Stat za teba odvadzal odvody len do dna, kedy si sa zamestnala. Narok na nieco vznika platenim si... jednoducha vec...

babika23
22. dec 2014

Rataju sa na obe, aj do dochodku aj na matersku, pre teba je to normalne zamestnanie, iba pre zamestnavatela si lacnejsia

kristinaanna
22. dec 2014

odvody za teba platí zamestnávateľ, a prepláca mu ich štát, takže zamestnanie sa ti ráta - ide ti do dôchodku, máš nárok na materské, a ak budeš pracovať min. dva roky máš nárok aj na podporu v nezamestnanosti,

liebling98
22. dec 2014

http://blog.etrend.sk/mihalblog/zamestnavanie-d...

Tu to máš vysvetlené v časti nevýhody. Na materské nárok nemáš, ani sa Ti to neráta do dôchodku.

evita68
22. dec 2014

liebling98 to je staré

sezam
23. dec 2014

Ano je to stare, ale stale to plati a tvoja mzdarka by to mala vediet, ze je to tak. Zial, je to velmi nevyhodne pre zamestnanca.

alenah31
23. dec 2014

ten link čo vložila @liebling98 je stále aktuálny. My sme teraz získali ako firma príspevok z fondov EU a jedna z podmienok na ich získanie bolo zamestnať 3 dlhodobo nezamestnané osoby, pri jednom bola ešte aj podmienka na absolventa VŠ do 28 rokov. Hoci bol veľký záujem o tieto miesta bol nakoniec veľký problém niekoho nájsť práve kvôli tomu, že sa táto doba nezapočítava do dôchodku ani nevzniká nárok na materské, či vyplácanie PN alebo OČR zo soc. poisťovne. Keďže my ako firma s tým materským ani so započítaním tej doby nevieme urobiť nič tak sme vnútorným predpisom v kolektívnej zmluve pridali dodatok, že im firma v prípade PN nahradí mzdu počas 7 dní (okrem tých 10 dní čo vyplýva zo zákona) a OČR počas 10 dní nech aspoň takto zmiernime tú blbosť čo si vo vláde vymysleli.

gapa
23. dec 2014

čo uvádza liebling98 je aktuálne, bohužial, takéto niečo vymysleli. Ak by si mala dieťa do 6rokov, tak si môžeš byť dôchodkovo poistená štátom z cca 483eur (60% priemernej mzdy dva roky do zadu), ak si podáš prihlášku, alebo ju máš podanú. Samozrejme vznikom poistenia alebo dovršením 6rokov dieťaťa treba dať do 8dní odhlášku.

matik1
23. dec 2014

Zamestnávateľ Ťa zamestnal ako zamestnanca s odvodovou úľavou? Ak si bola nezamestnaná a evidovaná na úrade práce najmenej 12 mesiacov /teda dlhodobo evidovaná), vyradená si bola s tým, že ideš pracovať na trvalý pracovný pomer k zamestnávateľovi a zárobok nepresiahne sumu 526,62 EUR mesačne, ide s najväčšou pravdepodobnosťou o odvodovú úľavu, ktorú má zamestnávateľ...to znamená, že za teba platí do SP len úrazové a garančné poistenie. Čiže neráta sa Ti to do dôchodku, ani na dávku v nezamestnanosti, ani na PN, príp. materské. Je možnosť dobrovoľného prihlásenia na tieto fondy... bližšie info Ti dajú v Sociálnej poisťovni, príp. si prečítaj , ako píšeliebling98