Zamestnávateľ nechce akceptovať výpoveď

vero_nika28
3. okt 2024

Dobrý deň, bola by som veľmi rada ak by mi vedel niekto poradiť.
Dňa 20.09.2024 som podala písomnú výpoveď. Výpovednú dobu mám podľa pracovnej zmluvy 1 mesiac , nakoľko som u daného zamestnávateľa pracovala kratšie ako jeden rok (od apríla 2024).
Od 1.11.2024 nastupujem do iného zamestnania a súčasný zamestnávateľ ma nechce "pustiť". Ako dôvod som udala zdravotné problémy, pre ktoré nemôžem danú prácu vykonávať. Výpoveď mi nepodpísal, iba na podateľni mi dali pečiatku a dátum, že je táto výpoveď zaevidovaná. Je moja výpoveď platná? Zamestnávateľ ma chodí stále presviedčať aby som ostala ďalej u neho pracovať a vybavuje mi prednostné termíny u kardiológa a endokrinológa, aby zistil môj zdravotný stav či je naozaj taký vážny aby som tu mohla ostať pracovať. K zmene zamestnania ma viedli aj iné veci ako len zdrav.stav. Ako mám postupovať? Nepresvedčí ma aby som ostala, mám už v novej práci vybavený nástup aj zarezervovany nájomný byt v inom meste. Ďakujem za kazdu normálnu radu.

selenka7
3. okt 2024

https://ficek.sk/dorucenie-vypovede-a-neprevzat... nemusi Ti nic podpisat. Mas potvrdene, ze si ju podala, v tom pripade plati: Podľa ustanovenia § 62 ods. 7 Zákonníka práce začína plynúť výpovedná doba od prvého kalendárneho dňa nasledujúceho mesiaca po doručení výpovede.

buberova
3. okt 2024

Áno, je platná a je to jednostranný úkon, bez ohľadu na to či sa to jemu páči alebo nie ;)

selenka7
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
melanta
3. okt 2024

Výpoveď je jednostranný úkon, nie je potrebný súhlas druhej strany. Výpoveď bola doručená v septembri, keďže ti podateľňa potvrdila jeho prevzatie. Tým pádom tvoja výpoveď platí, od 1.10. ti plynie výpovedná doba a 31.10. končí tvoj pracovný pomer.

zalka
3. okt 2024

@selenka7 prosím vymaž svoj druhý príspevok, to co v nom píšeš je hlúposť.

melanta
3. okt 2024

@selenka7 ???? Akého 20.10.? To, že dala výpoveď 20.9. neznamená, že odvtedy jej ide výpovedná doba a skončí 20.10. Výpovedná doba začína vždy od prvého dňa nasledujúceho mesiaca, takže od 1.10. a pomer skončí 31.10. Takže žiadny medzičas. Čo ťa vedie radiť v niečom, v čom evidentne nemáš ani páru? 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

barbie79
3. okt 2024

Z tvojej strany je výpovedná lehota 2 mesiace …

melanta
3. okt 2024

Ešte doplním. Zamestnávateľ má právo snažiť sa ťa presvedčiť respektíve žiadny zákon mu nezakazuje snažiť sa. Ignoruj.

melanta
3. okt 2024

@barbie79 a na toto si ako prišla? Jej pracovný pomer trvá menej ako rok. Takže ak nemá v zmluve dohodnuté inak, podľa zákona jej výpovedná doba trvá JEDEN mesiac.

martul
3. okt 2024

@barbie79 1 mesiac!!!

martul
3. okt 2024

@selenka7 blbosť, výpoveď začína plynúť k prvému v mesiaci.

lucia147852
3. okt 2024

@selenka7 výpovedná doba začína plynúť 1.10 do konca októbra. Žiaden medzičas tam nemá.

sashabb
3. okt 2024

@melanta inak v tom prvom príspevku to má @selenka7 aj napísané, len si ho asi neprečítala 🙈

melanta
3. okt 2024

@barbie79 a okrem blbosti o 2 mesiacoch píšeš zle aj v tom, že spomínaš lehotu. Ide o výpovednú dobu, nie výpovednú lehotu. Doba a lehota sú rozdielne pojmy.

lucia147852
3. okt 2024

Ženy neraďte keď neviete ako to funguje. Ešte ju úplne zblbnete 🤦🏾‍♀️

zuzka3110
3. okt 2024

je to tak,ako pisu baby.vypoved podla paragrafu z tvojej strany je jednostranny ukon.ty to vlastne zamestnavatelovi oznamujes a on sa moze postavit aj na usi.Vypoved ti zacina plynut 1.10 a vypovedna doba konci 31.10.Pracujes v tejto praci menej ako rok,cize tvoja vypovedna doba je mesiac.urobila si to spravne.
takze s kludom od 1.11. mozes byt zamestnana inde

sono2
3. okt 2024

@vero_nika28 mňa jedine zarazilo, že ti vybavuje termíny u dr to ako v tvojom mene??? Ostatné neovládam.

vero_nika28
autor
3. okt 2024

@sono2 vybavuje mi termín u lekárov, pretože má zjavne všade známosti, čo je v dnešnej dobe super ale toto sa mi vôbec nepáči. Môj zdravotný stav je moja súkromná vec a vôbec nechápem prečo sa majiteľka tak do toho pustila, pretože ma nechce z tadiaľ doslova "pustiť" a presviedča ma každým dňom aby som neodchádzala, lenže ja som už pevne rozhodnutá. Tiež som ostala stáť ako soľný stĺp keď ma dnes s tým konfrontovala a spochybňuje výsledok doktorky, ktorá mi potvrdila problémy so srdcom. Majú medzi sebou spory, tak spochybňuje jej lekársky posudok. Mimochodom je to veľmi dobrá lekárka, ktorá má kopec atestácii a dlhoročné skúsenosti, nevidím dôvod aby mi chcela pani doktorka ako zdravotník zdravotníkovi uškodiť falošnými výsledkami.

vero_nika28
autor
3. okt 2024

@selenka7 nemám žiaden medzičas, budem zamestnaná až do 31.10.2024 necerpam ani dovolenku, ani paragraf a 1.11.2024 nastupujem už inde.

lonely66
3. okt 2024

@selenka7 ty tu o čom točíš?

vero_nika28
autor
3. okt 2024

@zuzka3110 ďakujem Vám všetkým za odpoveď 💜🫶🏼🙂

milanemila
3. okt 2024

@vero_nika28 ja by som na tvojom mieste ani neuvadzala do vypovede dovod zdravotny stav. Ako pises je to tvoja sukromna vec a vypoved mozes dat aj bez udania dovodu, nemusis nic vysvetlovat 🤷🏼‍♀️ sefke by som razne povedala, ze moj zdravotny stav je moja osobna vec a neprajes si, aby sa do toho nejakym sposobom starala.

vero_nika28
autor
3. okt 2024

@milanemila neuvádzala som dôvod do výpovede, iba som im to povedala medzi 4 očami, keď sa ma opýtali prečo som dala výpoveď. Každopádne už o Tom klebetí ďalších 150 ľudí ale nevadí 😉

eleanor2510
3. okt 2024

@melanta v tomto si s tebou ako slovencinarka dovolim nesuhlasit. Spravne spisovne je vypovedna lehota, skusobna lehota. To, ze sa to v pravnom ponimani zauzivalo inak, je druhá vec, lenze tieto právne terminy vznikali este v case, ked nebola jazykova prax taka ustalena, preto mame zauzivane slovo doba. Ale ak sa napise slovo lehota, nic to nemeni na význame tohto terminu, vypovedna doba aj vypovedna lehota je to iste.

selenka7
3. okt 2024

@zalka ok jasne, moja chyba, zle som si precitala ten paragraf zakonnika 🤐

selenka7
3. okt 2024

@melanta vymazala som druhy komentar, utocit hned nemusis, zle som si precitala ten paragraf v zakonniku, myslim ze moj prvy komentar je k veci.

milanemila
3. okt 2024

@vero_nika28 tak to je zo strany zamestnavatela velmi neseriozne :/ tak aspon sa ti potvrdilo, ze dobre ze ides prec.

vero_nika28
autor
3. okt 2024

@milanemila áno len sa teraz neviem brániť pred tou dotyčnou, ktorá za mňa všetko vybavuje a nechcem sa s nikým rozísť v zlom. Chcela som z tadiaľ odísť v tichosti bez toto aby to niekto riešil a už to riešia komplet všetci,ktorých sa to absolútne netýka. Môj plán bol taký, zaučiť novú kolegyňu/kolegu , povedať jej úplne základné veci čo sa týka materiálového zabezpečenia, rozlúčiť sa s najbližšími spolupracovníkmi,zobrať si svoje veci a odísť v tichosti ďalej.

melanta
3. okt 2024

@eleanor2510 lenže tu sa bavíme o práve a nie slovenčine. Z pohľadu práva je doba a lehota niečo iné a netýka sa to iba zákonníka práce. Výpovedná doba je 1 mesiac. Autorke končí 31.10. Predpokladajme, že 31.10. by bola nedeľa. Keďže ide o výpovednú dobu, tak jej pracovný pomer skončí 31.10. Hoci je nedeľa. Ak by však išlo o lehotu, jej pracovný pomer by skončil v piatok, čo by bolo 29.10., pretože by išlo o posledný pracovný deň. Takže ostali by jej tam visieť 2 víkendové dni, za ktoré by si musela sama zaplatiť odvod do zdravotnej poisťovne. Takže môžeš vidieť, že medzi dobou a lehotou je z právneho hľadiska rozdiel, pretože doba z právnej stránky končí inokedy ako lehota. V právnej otázke je potrebné radiť v rámci práva, nie slovenčiny.

melanta
3. okt 2024

@eleanor2510 lenže tu sa bavíme o práve a nie slovenčine. Z pohľadu práva je doba a lehota niečo iné a netýka sa to iba zákonníka práce. Výpovedná doba je 1 mesiac. Autorke končí 31.10. Predpokladajme, že 31.10. by bola nedeľa. Keďže ide o výpovednú dobu, tak jej pracovný pomer skončí 31.10. Hoci je nedeľa. Ak by však išlo o lehotu, jej pracovný pomer by skončil v piatok, čo by bolo 29.10., pretože by išlo o posledný pracovný deň. Takže ostali by jej tam visieť 2 víkendové dni, za ktoré by si musela sama zaplatiť odvod do zdravotnej poisťovne. Takže môžeš vidieť, že medzi dobou a lehotou je z právneho hľadiska rozdiel, pretože doba z právnej stránky končí inokedy ako lehota. V právnej otázke je potrebné radiť v rámci práva, nie slovenčiny.