Ahojte mamičky a ostatne žienky ,našla som si prácu predavačky ,avšak práca by má bavila neni to zle ale samozrejme menej platené,problém nastal však keď som potrebovala navštíviť lekára a vedúca mi povedala ,že naši zamestnavatelia(manželia) neakceptujú papier od lekára ,že ak chcem ísť musím si nato zobrať dovolenku ,lenže ako to poznáte dovolenky malo a obcas mi treba ísť aj s deťmi a nehovoriac teraz keď mám zdravotne problemi a hodne musím chodiť lekárovi,tak sa Vás chcem opýtať lebo niekedy sa tu objavia aj múdre hlavičky čo sa s tým dá robiť? Nedá sa niekde zamestnávateľ aj nahlásiť pretože zo zákona mame nárok na plateného lekára a nie na vycerpanie dovolenky dakujem za odpovede
Samozrejme, ze ho vies nahlasit. Ale k veducej si mohla byt asertivnejsia, zo zakona mas na to narok.
To je pekné, že to neakceptujú, ale takúto možnosť zákonník práce neponúka.
Musia ti to akceptovať.
Lekár je na nevyhnutne potrebný čas, ak nie je možné jeho vykonanie mimo pracovného času. Ak robíš na zmeny, nemusia ti niektoré návštevy uznať. Resp. môžu ti uznať len pár hodín na daný deň
netreba s a nechat zastrasovat, kludne im cituj zakonnik prace a povedz, je to pismo svaté pre nich
Baby je to obuv kde je 6 zamestnancov a akosi doteraz to kazda akceptovala aj keď sa otom bavíme každej to vadí ale nikto s tým nič nechce robiť ,dnes som bola u lekarky mám sarlach tak som si zobrala dobolenku ale čo do pondelka keď som mala ísť do prace ešte štvrtok piatok a sobota? Mám si zobrať Pn? Keď si nechcem minút dovolenku? Prosím poraďte
@ropucha6 a kde sa to prosím nahlasuje
sarlach? to este je v dnesnej dobe? no tak to tak skoro nevyliecis, plus je to extremne nakazlive, ser na nich a hned PN
@zobaka no Ano šarlach a že je toho veľa u deti a ja dospela baba doma skapíňam v posteli a moc si pri dvoch deťoch nemôžem dovoliť byt doma žijem sama tam som najskôr myslela že vyčerpam dovolenku ale ani tej dovolenky moc nemám a pn je asi slabšie platená či? Lebo ja som ešte nemaródovala
šarlach za deň ani dva nevyležíš. Mala si sa dať hneď od dnes vypísať na PN a poriadne sa vyliečiť. Samozrejme, že PN je slabšie platená ako dovolenka, ale keď je nutná, tak je nutná.
Zamestnávateľ sa nemôže rozhodnúť, že nebude akceptovať niečo, čo ti zaručuje zákonník práce. Môžeš podať podnet na inšpektorát práce.
@pietra dakujem zienky za radu,zajtra sa dám na pn
dovolenku si neminat, co potom budes mat na oddych, si realne chora, nevymyslas si, tak PN je slabsie platena, neviem ci mate kolektivnu zmluvu, tam zvyknu byt vyssie PN, ale to asi nehrozi pri podnikatelovi, tam bude klasika 25% prve tri dni a potom 55% tusim
@zobaka dakujem veru sa nebudem ponahlat dakujem moc
skore udravenie prajem
Nič v zlom, ale uvedomuješ si ako si narušíš vzťahy so zamestnávateľom, keď naňho pošleš kontrolu a btw. musíš svoje tvrdenie aj preukázať, na to nezabúdaj. Nemyslíš, že len vedúca vymýšľa? Čo tak citovať jej tvoje práva a dať ju do obrazu! Máš nárok na návštevu lekára, tak ako tu bolo spomenuté. Určite choď na PN, aby si nenakazila kolegyne a nerob neuvážené kroky, hlavne ak si v skúšobnej dobe.
mala si ist na Pnku, PN je menej platena, ale neberie ti ani navstevy, ani dovolenku a je platea aj pocas vikendov... neber si ty ziadnu dovolenku, dovolenkove listky nevypisuj. Normalne dones priepustku od lekara orazenu, ak si chora PNku.. neakceptuju? to je ich problem, nech si precitaju zakonnik prace. Odrataju ti miesto priepustky dovolenku, stazujj sa u nich/upozorni ich/, lebo na to narok nemaju.. nepochodis = vtedy kontrola. Bolo by fajn, keby to zacali praktizovat aj vsetky kolegyne/kolegovia.
@teegreen nie len som sa pýtala aké sú možné riešenie ja idem od zajtra na pn a kazda kolegyňa ma upozornila že u nich lekar proste neplatí len dovolenka samozrejme pred riešením a nahlásením by som im povedala že pokial mi neakceptujú napríklad navstevu s chorou dcérou v tom prípade to budem riešiť nahlásením a prace je dosť tiež sa človek nemôže nechať zdierať
Ahoj, nahlas to na inspektorat prace, kedze neovladaju zakonnik. Nech teda zaplatia pokutu...
Doteraz tam mali asi šťastie na zamestnankyne typu “kde ma položíš, tam budem”. Normálne jej oznam, že ides k lekárovi a ak ti to neuznajú, môže sa o tom s nimi pobaviť inšpektorát prace. Stačí to povedať, väčšinou si potom uvedomia, že z tebou nemôžu zametať nezákonnými praktikami a keď ani to nepomôže, tak to na ten inšpektorát aj pošli, ideálne keby ste sa kolegyne dohodli a poslali podnet tiež. Všetkým vám výpoveď nedajú.
Oni veľmi dobre vedia, že je to protizákonne.
Najvacsi problem je, ze toto si ludia nechaju a kto si nenecha, je persona non grata a vacsinou je prepusteny.
Nevedia sa spojit proti zdieracom.
Nabuduce, ked ti to veduca bude hovorit povedz jej, ci ti to moze do mailu alebo v liste napisat :D inak by som tiez bez milosti poslala kontrolu
ale veď idem k lekárovi, donesiem pečiatku na priepustke (ktorú kúpiš aj v ševte), a normálne by som povedala, na základe toho a toho paragrafu zákonník práce som bola na vyšetrení u lekára.
a uľahčím ti to: na základe zákonníka práce (311/2001 Z. z.) paragrafu 141 ods 2. písm. a) bod 1
Žienky by ste sa čudovali, ale veľa zamestnávateľov paragrafy neakceptuje, teda akceptuje ale majú na to rôzne finty,ako ho nezaplatit 🤦🏼♀️😁Napríklad u nás je to tzv.dochadzkový bonus ktorý je každý mesiac 110eur. Jeden deň si zoberiem paragraf a prídem o tie peniaze, a je jedno či by som išla k dr. na konci mesiaca alebo na začiatku, teda že by som mala v podstate celý fond odrobený okrem toho jedného dňa. Ja stále netuším, aký problém majú firmy s týmto, že nechcú akceptovať paragraf. Vie mi to niekto vysvetliť?
kiež by fungoval nejaký "dochádzky bonus" ako placebo efekt na to, aby človek ostal zdravý 🙄
Pýtaj si to písomne.
samozejme chod na Pn ked si chora, toto musia akceptovat.
Ani u mojho manzela P neakceptuju, resp.nepreplacaju, ma to ako neplatene volno, kedze oni su plateni od vykonu kolko vyrobia. Dovolenku kvoli tomu brat nastastie nemusi.
A ak mas chore aj dieta do 10r, mozes ist na OCR, to sa viac oplati ako Pn.
Nie si bohužiaľ jediná. Súkromníci Pečka platiť nechcú. Najradšej by boli, kebyže ani dovolenku neberieš. To však málokto pochopí,kto nezažil. Môj otec s tým tiež často operoval, ako je možné,že ti nechcú preplatiť a to musia a podobné reči. .... až kým firmu,kde pracoval neprebral magor a bolo po Pečkach. Aby bolo všetko na poriadku,tak zamestnávateľ akože uznal, na ďalšej výplate mu to dal pocítiť.
@isis234 toto je také vysvetlenie no😉toto ja veľmi dobre viem....v podstate zamestnávatelia oficiálne nie že neakceptujú, naoko akceptujú keďže ofiko to nemôžu zakázať, ale dajú to pocítiť na výplate. Preplatia ten paragraf, ale stiahnu prémie napríklad 🤷 A povedať, že firmy potrebujú zdravých ľudí, ako nehnevaj sa to je taká výhovorka. A teda keď už potrebujú zdravých ľudí, práve preto to treba umožniť bez nejakého finančného vydierania. Každý človek potrebuje občas navštíviť lekára, či už preventívne alebo akútne. Mňa by skôr zaujímalo o čo firma príde, tým že preplatí paragraf.Ak je tu nejaká personalistka, účtovníčka rada by som čítala jej názor.
Inšpektorát práce, máš nárok na 7 lekárov na seba a 7 ako doprovod.