Zamestnávateľ nám nedáva výplatné pásky, máme podozrenie že nás odpočúva, výplatu nám dáva celú do ruky na účet dostávame iba cca 100€ z firmy, keďže mame dve zmluvy s ním ako s majiteľom a z firmy máme druhu zmluvu na bare. Dala som výpoveď výplatu zrejme už ani neuvidím ale chcem sa spýtať či by toto vedela nejaká kontrola preveriť a či by bol nejaký úsudok
Aj socialna poistovna, tam ako zamestnavatel musi riadne vykazovat zamestnancov
vedela len si treba uvedomit ze na tento podvod su treba dve strany a obe budu mat problem
@mamina7070 aký problém by mala druhá strana?
@beautybe a to ti nevadilo, že doteraz si takto pracovala? A neviem co za zmluvu si mala, keď ti dal len 100e na páske, ved to ani polovičný úväzok nie je. Hlavne sa choď informovať na zdravotnú a do sociálnej. Aby si ešte aj toto neplatila sama a peknú čiastku.
Ihned chod na inspektorat prace. Je mozne, ze vobec nikde nefigurujes ako zamestnanec a neodchadzali za teba ziadne odvody.
Fú tu to smrdi neplatenimy odvodmy... a samozrejme inspektorat prace, tiez som ich kvoli byvalemu zamestnavatelovy kontaktovala, len nebud anonim musis uvies tvoje meno priezvysko... ale, ma to vyznam naozaj ma
@markusrasford https://www.ip.gov.sk/faq/peniaze-na-ruku/
ak zamestnanec dostava cast mzdy na cierno tak kona v rozpore so zakonom, neodvedenie dani a odvodov atd atd
@mamina7070 vieš kde je problém? IP preverí podnet nakoniec rozhodne ale trestať nikoho nebude. A tak bude rozhodnutie ktoré nič nevyrieši. A keď dotyčná sa bude chcieť domoct svojich práv bude sa musieť obrátiť na políciu. A keď sa policajtom podarí dokázať tvrdenie dotyčnej tak rozhodne súd. Je to na dlho. Rada pre dotyčnú treba sa zbaliť a ísť skade ľahšie
@markusrasford ale samozrejme ja som jej len napisala ze na tento podvod voci statu treba dvoch aj zamestnanca aj zamestnavatela a obaja maju svoj podiel viny aj trestnopravny ak sa to teda preukaze
Vies co sa deje....Poprihlasoval vas na najmenší možný úväzok, asi si nebola na pn, lebo by ťa prekvapilo kolko by ti vypocitali denne. Si vyplacana na čierno, takže ak nejdeš hneď do inej práce, tak aj podpora ťa neprijemne prekvapí. Zo skusenosti - urcite nema v poriadku personalistiku, urcite ma sklzy v odvodovych povinnostiach (pre istotu skus zavolat do zdravotky), gdpr dam ruku do ohna, ze nema vypracovanu dokumentaciu a xy iných vecí.Uplne typicka slovenska restauracna prevadzka. Ty sa nezmieruj s tým, že výplatu nedostaneš, ved trochu za seba bojuj, nemáš sa čoho báť. Inšpektorát tam bude mať žatvu.
@mamina7070 za moju prax ani raz nebol postihnuty zamestnanec, kazdemu je jasne, ze v tomto proti tymto pseudomafianskym prackam peňazí ťahá za kratší koniec. Zmluvu ma, pasku nedostava, netusi ako bola prihlásená ani co on realne za nu odvadza.
@markusrasford trestat sa zamestnavatel nebude, lebo tu mame nahovno zakony. Hlavne, ze je uradnikov milion, kontrolovat a sankcionovat to nema kto. Ked autorku zrazi auto, este si bude cvakat hospitalizaciu a Pn nedostane ziadnu.
@oktobermimi och ty môj bože, dám ti jednu radu, keď nevieš aké "i/y" sa píše v slove, daj všade mäkké, menej to bije do očí, ako keď strieľaš. 😅
@kavasmliekom disgrafia ...
No na to by som sa pozrela,aby mi vyplatu nedali za odpracovany mesiac. Pockaj do vyplatneho terminu a ked ti vyplatu neda,tak mu povedz,ze ides to teda poriesit cez inspektorat prace. Ti garantujem,ze ti tu vyplatu da. Ale rataj so 100e,co mas na papieri,lebo tie ostatne na ruku ti dat nemusi. Prepac,ale nechapem,ako moze byt niekto tak hlupy,ze sa v dnesnej dobe necha zamestnavat na zmluvu za 100e 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@kavasmliekom och ty moj boze, tiez ti dam radu... zdrz sa komentara ak nevies☺️😚
@oktobermimi čo neviem? Gramatiku?
@kavasmliekom nie, kritika a gramatika ti ide... ale nevies pochopit ze niekto ma z niecim problem a hned poucas☺️ mozno mi nejde gramatika ale idu mi ine veci ine jazyky ktore tebe nemusia ist a tiez ti nebudem pisat ze mas strielat I Y, lebo viem ze to co ide mne nemusi ist druhym cize nepoucam
@beautybe áno vedela
https://www.ip.gov.sk/chcem-sa-poradit/
https://www.ip.gov.sk/podat-podnet-na-vykonanie...