Ahojte,
viem, že má na to zo zákona právo. Lenže mi už máme s manželom a synom kúpenú dovolenku a všetko okolo toho vybavené. So zamestnávateľom som toto riešila už vo februári, o všetkom vedel. Lenže tento týždeň som sa dozvedela, že nie. A ja som úprimne s nervami v koncoch. Na dovolenke pri mori som nebola už 10 rokov, odkedy máme malého. Chceli sme počkať, kým bude starší, nech aj on niečo z dovolenky má do života.
Ja teraz končím na konci júla v tejto práci. Dovolenku potrebujem na posledný júlový týždeň.
Premýšľala som už aj o PN, aj keď mi to je veľmi trápne. Za svojich 17 rokov som nebola tak chorá, aby som nezvládla do práce. Čo sa kontroly týka, neviem, či by za ten týždeň vôbec prišli. Je to možné. Ale o to mi ani tak nejde, aj keby hej, nemám čo stratiť. Tých pár šupov... to neriešim. Dôvod na vyhadzov-áno. Lenže ja aj tak končím a idem pracovať ku kamarátke, ktorá teraz založila svoj vlastný podnik.
Neviem, fakt už neviem. To mám za to, že chodím 14 rokov do práce nonstop načas, beriem zmeny druhým ľuďom, všetko včas diskutujem, robím robotu aj za druhých keď to je potrebné?
Chcem z toho vzísť slušne voči zamestnávateľovi a tiež úprimne nechcem byť vyžierka. Čo by ste robili vy?
@tiarka256 prvych 10 dni plati zamestnavatel a tomu ver ze takto ta pride kontrolovat, ked vie ze mas mat dovolenku.,
z jeho strany je to nefer hlavne ked vedel to ovela skor !
To ti chce tu dovolenku ci ti oslala radšej preplatiť?? V tejto konstelacii by som sa na to vykaslala a išla. Nerobí sa to, ale on o dovolenke vedel q robí ti len napriek. Akoby ho ten týždeň vytrhne. Aj tak potrebuje za teba náhradu.
Ak ten sef ma este vyssieho sefa,tak by som sla za nim.Kazdopadne by som Šla som na dovolenku.Budes mat absenciu no a čo...do basy nepôjdeš.
O dovolenke vedel. Vo februári nenamietal? Išla by som na dovolenku- veď je to už zaplatené.
Mne tiež robil problémy, až pár dní pred odchodom mi podpísal dovolenku- tiež o tom vedel.
Neviem,, len uvažujem,,, vedel by v tomto pomôcť inšpektorát práce? Je to zo zákona. Čerpať dovolenku. Ten týždeň si on musí nájsť náhradu. Ty si zastupovala, keď bolo treba.
@tiarka256 ja by som mu oznamila, ze na dovolenku idem. Co spravi ? Vyhodi Ta? Ved odchadzas a tu dofcu Ti aj tak preplatit musi. Ak by Ta nahodou vyhodil zo dna na den za porusenie prac discipliny ked sa neukazes doplatis si ZP a mas, prip sa zaregistrujes na UP na par dni. PN by som to neriesila urcite.
Ak si mala dovolenku podpisanu,tak ho pisomne poziadaj o nahradu skody sposobenu zamietnutim dovolenky. Rychlo si to rozmysli.
Mozes ho os.....rat. Vobec nanho neber ohlad,mysli na seba a svoju rodinu. Posledny tyzden pekne chod na dovolenku. Ved koncis,uz sa tam nevratis. Nemas co stratit. Vedel o tom od februara.
@tiarka256 a celodenne osetrenie nemôžeš čerpať? Ako to mate ukotvene v pracovnom poriadku? V niektorých podnikoch to nemajú ošetrené a tým pádom platí to, čo je v zákone a to je ,že máš nárok na 7 paragrafov na seba - môže byť aj za sebou, a 7 na člena rodiny. Ak máš doložené celodenné osetrenie s dátumom od lekára, tak musia to podľa zákonníka práce akceptovat.
@vanilkovazmrzka No veď. Firma to veľmi, veľmi nerada prepláca a za ten čas, čo tam pracujem viem o 1 človeku, ktorému to čisto preplatili.
Hlavne som všetko včas riešila, o odchode vedel mesiace dopredu, o dovolenke tiež. Navrhol mi to rozkúskovane počas mesiace, lenže to mám... tam. Viem, že mám zo zákona nárok na preplatenie od zamestnávateľa, lenže to zas nemôže inokedy manžel. Čiže čakať o rok
@bublinka1426 Áno, veď toto. Lenže čo sa úprimne môže stať? Ja s tým fakt nechcem vy*****ať, ale prinajhoršom by prišla kontrola, zistili, že nie som doma a nepreplatili PN + možno nejaká pokuta. Okay, stále to vychádza ekonomicky lepšie.
@janinah ten nadriadený ma úplne nemusí. Bývalá kolegyňa, ktorá sa tam dostala istou cestou a keď sme spolu pracovali, zrovna sme sa nemuseli.
@bibina32 Veď toto...
@isis234 Okay. Len úprimne som človek, ktorý všetko plánuje dopredu, fakt že všetko. Takto byť vo vytržení do poslednej chvíle, asi by ma roztrhalo.
@lienka.7 Hmmm
@lenkakoc444 Okay, lenže čo ak mi ten hárok proste nepodpíše? Chýbajú ľudia a jemu sa proste nechce hľadať náhrada alebo to zastúpiť. Keďže zrovna keď je leto, 5 minút mimo bazéna by ho asi zabilo...
@iwesska Nemala, on žiaľ väčšinu takýto vecí rieši neskôr. Doteraz s tým nebol žiaden problém, brala som to ok. Keďže sme aj tak nijaké veľké plány nemali a bolo by mi to jedno, kedy by som dovolenku mala.
@marca12 Pokúsim sa nejak ešte zakročiť...
@ivana3111 Nikdy som to neriešila a pozisťujem
Ocr ani pn nevyhovuj,narobíš problémy sebe aj lekarovi
Toto iste som riešila tiež. Dovolenka schválená ešte vo februári, koncom júla končím. Dala som výpoveď. Dovolenky mám dostatok. Ale zrazu nie ani bohovi nedá. Tak som sa s ním pohadala. Nedá, nedá tak či tak do práce neprídem. Je mi jedno čo mi tam dá. Ak by som veľmi chcela pôjdem na OCR a basta.
Môj kolega sa nasral a odletel a má ich u prdele. Neuveríš zrazu aj dovolenku dajú 😂
Takže kľudne choď, uži si dovolenku. Môžeš ísť a očr s dieťaťom ak veľmi chceš mať papier. Ale nemusíš nič keďže končíš.
@tiarka256 skoda ze si to nemala podpisane ...to by uz mohol v ies co.
@ivana3111 určite nemôžeš čerpať za sebou 7 ci nebodaj 10-14 vymyslenych paragrafov 😳 zamestnavatel ma pravo si overiť, či si bola naozaj u lekára. Mimo to, ide o podvod, ale to ti asi nevadí, že?
@autorka sa ma riadiť ZP. Pokial mala dovolenku riadne schválenú, moze žiadať náhradu škody za dovolenku. Pokial ju nemala, moze mat problém. Podľa toho, čo robíš, moze od nej napr. žiadať aj náhradu škody.
@tiarka256 pojdes na ocr,ta sa nekontroluje a nik nebude mat problem ,ze nie si doma. Dohodnut sa s dr napr na 5.chorobu,tu ti nik ani nedokaze ze ste nemali.
@lienka.7 predstav si, že niektorí zamestnávatelia a je ich celkom dosť akceptujú aj 7 celodenných ošetrení za sebou a tiež si to kľudne môžu preveriť, ja nikdy nesťahujem potvrdenia od lekárov len tak z internetu ,cize kludne si mozu vyvolavat ,kde chcu ,aby si to preverili 🙂 takže tak.
@lienka.7 no asi že, keď nemá schválenú dovolenku od zamestnávateľa ako ju môže čerpať? Keby ju mala schválenú, tak by tu predsa nepísala ne?
Podľa všetkého sa ústne dohodli na dovolenke ale nakoniec si to zamestnávateľ rozmyslel a skutek- utek. Zažila som na vlastnej koži a teda ,pokiaľ ide o dlhodobo naplánovanú dovolenku ,tak je to dosť nefer zo strany zamestnávateľa.
@lienka.7 no ty si mi dobre prepnuta, ako môže za to autorka, keď sa dohodla na čerpaní dovolenky už vo februári? Ibaže zamestnávateľ si to na poslednú chvíľu rozmyslel...ako ďakujem pekne, teba za šéfku mat tak tam ,nie som už na druhý deň .
A ako sa podľa vás preveruje paragraf??? To nie je PN, že človek musí byť doma , nevadí, asi tu žiadna z vás nevyužíva celodenne osettenie podľa zákonníka práce, na ktorý mate nárok samozrejme.
@ivana3111 prepnuta si tak akurát ty... ešte raz, aby si pochopila, to, ze autorka v praci povedala, že na konci júla si vezme dovolenku ešte neznamená, že ju ma schválenú. Schválená dovolenka je vtedy, keď máš podpísaný dovolenkový lístok. Co autorka teda nemá. Inak Slováci sa fakt nezapru 👌 pododnici ako hrom 👎👎👎
To mi pripada len ako zakernost zo strany sefa. Bezne si ludia cerpaju pred koncom uvazku zvysnu dovolenku…