Zamestnávateľ mi nepovolil ísť k lekárovi

6. nov 2021

Ahojte žienky, potrebujem poradiť ... Moja kožná lekárka mi našla viacero rakovinových znamienok, ktoré je potrebné čo najskôr odstrániť, objednala ma na čo najskorší termín. Môj zamestnávateľ mi však na ten deň nechce povoliť voľno,lebo vraj ma nemá kto zastúpiť v práci, môžem sa voči tomu nejako brániť? .... Zdravie je pre mňa oveľa dôležitejšie ako robota a mám už podanú výpoveď, zmluvu mám do konca roka.... Vďaka za každú radu 😊

marci77
6. nov 2021

ist na PN?

zuvelyn
6. nov 2021

Zamestnávateľ je povinný poskytnúť ti voľno na nevyhnutne potrebný čas na cestu k/od lekára a čas strávený vyšetrením. To nie je otázka povolí/nepovolí. Nech si naštudujte ZP.

zmrzlinka2021
6. nov 2021

neviem ake mas povolanie, ale skus s nim komunikovat. Niekedy moze byt problem, ak si soferka autobusu a mas ist ku lekarovi o dva dni a niet cloveka na zastup, ale velmi vela veci sa da riesit. Chapem teba, ale chapem aj zamestnavatela - on musi vykryt smeny, pracu, neviem aky charakter prace mate, a je to velmi narocne.
Ty mas narok na lekara ale v prvom rade ak je to mozne, mimo svojej pracovnej doby, resp. ak nie je to mozne, tak na nevyhnutny cas vysetrenim.

Komunikuj s nim - vztah zamestnanec a azmestnavatel je velmi dolezity, pretoze obaja sa potrebuju a mali by hladat riesenia.

autor
6. nov 2021

@zmrzlinka2021 skúšala som,vždy mu vo všetkom vychádzam v ústrety, .... povedal mi,že bez šance, aby mi dal voľno,strašne šetrí,sme poddimenzovaní personálne, .... Robím v službách...

pribinak
6. nov 2021

Smola. Oznámim, že zajtra mam termin zákroku a neprídem. Ako si to zariadi, je už jeho problém. Ty budeš mat razítko od lekára.

autor
6. nov 2021

@zmrzlinka2021 k lekárovi by som šla aj inokedy, žiaľ nemôžem si vybrať kedy to mne vyhovuje, som rada, že má môže lekárka zobrať čím skôr...

janka1011
6. nov 2021

Dovolenku Ti dať nemusí, ale keď donesieš potvrdené tlačivo od lekára, to ti akceptovať musí či chce alebo nie. Vlastne sa ho nemusíš ani pýtať, choď ráno k lekárovi a nie do práce a vybavené.

nafka0483
6. nov 2021

Tebe zamestnavatel ziadne volno povolit nemusi. Ty totiz nepotrebujes povolenie. Ty iba oznamis ze budes na lekarskom vysetreni.
Takze to oznam este raz - pisomne, nech mas dokaz. Nasledne donesies potvrdenie od lekara (urob si kopiu pre istotu). Nemas co riesit, to je problem zamestnavatela ako pokryje tvoju absenciu. Ziadna dovolenka, ziadne nadrabanie.

janinah
6. nov 2021

Na lístku od dr.nech je napísané.ze ošetrenie celý deň ak nepôjdeš vôbec do práce.co sa so zasitymi rankami dá dosť ťažko

zmrzlinka2021
6. nov 2021

@pribinak toto "oznamim" urcite nie je komunikacia, treba komunikovat, na oboch stranach. Ak zamestnavatel vnima serioznost zamestnanca, vazi si to a snazi sa vyjst v ustrety cloveku.
Vezmi si, ze ty mas firmu a len tak ti pride niekto oznamit, ze nepride, ako by si reagovala? Nebolo by pre teba ako majitelku a sefku prijatelnejsie, keby ti vysvetlil tu situaciu a slusne ta poziadal, ze situacia je vazna ale sa mu podaril termin uz na zajtra? Ja verim, ze sikovny a dobry sef by hladal riesenia.

sasa1310
6. nov 2021

ja sa ani nedivím, že sú aj takí zamestnávatelia, keď existujú ešte zamestnanci, ktorí absolútne netušia čo je to zákonník práce a v živote ho nečítali a nevedia ani svoje povinnosti ani svoje práva. Nechápem ako niekto môže vôbec pracovať a nevedieť základné veci

zmrzlinka2021
6. nov 2021

autorka, a vysvetlila si mu svoju situaciu? Zial ak sa inak neda, a lekarka ti nevie dat termin o dalsie 3-4 dni, tak chod...
Kazdopadne chapem aj jeho. Ak napr. by si bola kucharka, no zamestnavatel maloktory,ktory realne potrebuje 1 kuchara si dovoli zamestnavate aj 2 pre pripad "vypadnutia"... podnikanie je VELMI tazky chlebicek, extremna zodpovendost...
preto je velmi dolezite, aby zamestanvatel a zamestnanci spolu komunikovali a nefungovali na principe "ale ja mam narok", lebo ak skonci zamstnavatel, mnohi zamestnnaci si v danom regione tazko najdu pracu..

veronice
6. nov 2021

@zmrzlinka2021 tak autorka sa to uz ocividne snazila slusne odkomunikovat. Prepac ale kwby to bolo rutinne vysetrenie, ano, snazim sa najst ine riesenie ak ma o to zamestnavatel poziada ale v tomto pripade kde moze ist casom doslova o zivot by ma slusnost presla hned ako by mi zamestnavatel povedal to co jej. Robila som na personalnom, denne sme riesili zamestnancov s priepustkami a podobne a toto by nam nikdy nenapadlo takto odpisat zamestnanca v tejto situacii ze hm, smola. Kde je vola tam je cesta a keby sa ku mne zamestnavatel takto zachoval, vytiahnem nanho zakonnik prace a ze proste idem lekarovi a dovi. Jemu ide o biznis, mne o zivot. Koniec debaty. Raz mam na to pravo a snazila som sa to vykomunikovat vopred...

veronice
6. nov 2021

@zmrzlinka2021 este mi napadlo ako si spomenula toho kuchara 🙂 moja mama je cely zivot kucharka. Raz jej ochorel kolega a nemala si s kym menit smeny. Moja mama, v tim case 53r a problem s kolenami, pracovala 16 dni po sebe 16 hodinove sluzby. 16 dni po sebe 16ky (v BA boli akurat majstovstva sveta v hokeji takze roboty az az) ! Po 10 dnoch sefovi povedala ze uz fakt nevladze. A on jej na to ze nema stale nahradu (bol to jeden s prepacenim arogantny debil ktoreho zaujimal len biznis a nic ine) a proste musi makat. Na 16.den sa mama uz nepostavila z postele a volala mu ze ide na PN. Dva dni bola restauracia zavreta a potom sa zrazu aj nahradny kuchar nasiel. Takze ano, je to o komunikacii velmi ale na niwktorych ludi (sefov) mozes byt akokolvek mila a stale sa na teba budu pozerat ako na cislo, vykonnu silu a nie ako na cloveka... Zial...

zmrzlinka2021
6. nov 2021

@veronice preto hovorim, ze ta komunikacia musi byt obojstranna. Pretoze sa navzajom potrebuju. Zamestnavatel ma vdaka zamestnancovi biznis a zamestnanec ma stabilnu pracu a plat.
To ci znamenko je "zle" vie realne posudit iba histologia. Tiez som to takto mala, objednali ma na Klenovej, termin som mala o dva tyzdne.
Nemam rada to ohananie sa, na co vsetko mam narok a pravo... mozno by si mnoho ludi malo zalozit vlastny chlebicek a prevziat zodpovednost za to, ci zarobia, kolko zarobia, atd...

autor
6. nov 2021

@zmrzlinka2021 napísala som mu,že idem na zákrok, o mojej zdravotnej situácii vie, s tými znamienkami sa to už so mnou ťahá posledné mesiace,jedno mi už vyberali,ostala mi jazva na tvári...

zmrzlinka2021
6. nov 2021

@veronice uplne suhlasim, vzajomna komunikacia a hladanie riesenia. Proste sukromna firma si nemoze dovolit zamestnavat ludi "keby dakto vypadol". Na Slovensku velmi chybaju flexibilne uvazky, ze dajme tomu mam dvoch stabilnych kucharov na plny uvazok a kuchara na tretinovy uvazok... zial, vysoke odvody a extremna zatazenost to neraz nedovoluje

autor
6. nov 2021

@veronice žiaľ, u nás to presne tak funguje, jedine čo ich zaujíma sú obraty ☹️

veronice
6. nov 2021

@zmrzlinka2021 mama robila v statnom podniku 😉

zmrzlinka2021
6. nov 2021

najlepsie je komunikovat ustne
chapem, ze ich zaujimaju obraty, ono ked tie obraty nebudu, nebude zisk, bude sa preustat a este viac setrit
aj teba predsa zaujima hlavne vyplata

loginexistuje
6. nov 2021

ci su rakovinove ukaze az histologia mas termin na vysetrenie oznam mu preukazatelne ze mas termin mail sms a proste chod k lekarovi a on nech sa zariadi kto ta zastupi je na nom klidne to moze byt aj on
potom pridi dones potvrdenie a hotovo

veronice
6. nov 2021

Pozri, ak si sa to snazila slusne odkomunikovat a aj tak nedovolil (a aj tak si uz vo vypovednej lehote) tak sa proste zober a chod. Este ti tu zeny dobre poradili ze oznamit to pisomne nech mas aj dokaz... Drzim palce hlavne nech je vsetko vporiadku 🍀💪
PS: ten mamin sef jej potom nechcel preplatit ani tie nadcasy co robila tuch 16 dni a este pred tym... Tiez nanho zabralo len to ze som jej vytlacila zakonnik prace kde sa o tom pise a zrazu aj peniaze nasiel (skoro 1500e to bolo...) proste magor... A pritom statny podnik, ziadny sukromnik...

ivca82
6. nov 2021

Co ti akoze moze? Vyhodi ta? Ved ti plynie vypovedna lehota. Naco si vyrabas problem, ked ziadny nie je? Potrebujes ist k lekarovi tak ides, splnis si svoje povinnosti ako zamestnanec oznamenim a potvrdenim od lekara a vyriesene.

pribinak
6. nov 2021

@zmrzlinka2021 veď ona to už urobila, tiadne ho o volno požiadal, nevyhovel……tak nechápem tvojmu rozhorčeniu. On zo odmietol. Takze tak. Slušnosť a úcta chyba jemu ako zamestnávateľovi. Ona nejde na esteticky zákrok, ale na zákrok ktorý má vážne chrániť jej zdravie, ak toto zamestnávateľ nechápe, tak je to naozaj smutne
Zdravie má prednosť, nenahraditeľných sú plne cintoríny.

elizabet173
6. nov 2021

zamestnávateľovi si to oznámila, vie o tom, môže sa zariadiť. Máš termín, ďalší za súčasnej situácie môžeš dostať o pár mesiacov, čo už môže byť neskoro. Ešte raz mu povedz, že vtedy a vtedy na ten zákrok ideš a jednoducho pôjdeš. Si vo výpovednej lehote, tak o čo ti ide?

mlska19
6. nov 2021

@zmrzlinka2021 A co bráni zamestnávateľovi zamestnať zamestnanca na tretinový úväzok?Podla všetkého je zaujemcov a skrátené uvazky dosť,ale vola chyba na druhej strane.A k tomu: "Aj teba predsa zaujíma hlavne výplata..." - ver tomu,že vacsinu zaujíma aj zdravie a respektujuce pracovné prostredie.Ja rozumiem,ze zamestnávateľ má veľa povinnosti a ze nesie podnikateľské riziko.Je to ale vopred plánovaný zákrok,o ktorom ho informovala.Ked si dnes nedajbože zlomí nohu a pôjde na PN,tak spravi zamestnávateľ co?Zákaze jej PN?Takéto situácie ma mat zamestnávateľ pokryté,inak asi nemá svoje podnikanie dobre zorganizované.

zmrzlinka2021
6. nov 2021

@mlska19 system v tomto state nie je pro biznis, prave preto vela ludi odchadza z podnikania, lebo sa neuzivia. Enormna zatazenost odvodmi, danami, nezmyselnymi pravidlami, neflexibilny zakonik práce, ktorý zabranuje vytvarat pracovne miesta, atd sposobuje neflexibilitu na trhu prace a celkovo v biznise. POdnikatelia maju neprimerane vela a neunosnych prekazok, preco nemozu mnohe veci realizovat, a to aj napriek tomu, ze vytvaraju pracovne miesta a davaju ludom pracu.

Predstav si situaciu, ze teraz zrusime zakonik prace a celkovo zamestnavanie na zmluvu a vsetci budeme robit bud formou zivnosti, alebo na vlastnu firmu, napr. s.r.o., ved by tu polovica ludi pokapala... prave preto by stat mal robit maximum pre podporu podnikatelskeho sektora a nie hadzat kolena pod nohy.
Si povies, "nech to riesi zamestnavatel", no ale ak nebude riesenie, tak aj on skonci, a tym padom aj ty...

janulik2008
6. nov 2021

Ja robím vo výrobe a raz sa mi stalo že som mala ísť k dr. Bola som za vedúcim ( u nás Shiftlider), vysvetlila mu že idem k dr na druhý deň. Povedal že dovolenku mi nedá na čo som mu slušne povedala že aj tak nemôžem prísť. Išla som k dr doniesla "Péčko" podávala som mu ho a mi hovorí že nechaj si to napísal som Ti dovolenku 😀 raz sa stalo, že som šla ťahať zub a tiež som na poobednú prišla s tým že rátali s tým že keď ma bude huba bolieť vypýtam sa. Našťastie to bolo ok a odrobila som smenu. V predchádzajúcej robote zasa sme robili napr sobotu za náhradné voľno kt keď som pýtala sa nedalo, pritom kolegyniam dovolenku stále dala 😒

mlska19
6. nov 2021

@zmrzlinka2021 Prepáč,ale autorka tu rieši konkrétnu situáciu,kedy jej vopred oznámený chirurgický zakrok (na ktorý sa nedá dostať termín hocikedy) nechce zamestnávateľ "uznat",hoci jej ani nemá co uznavat.Tu je jednoznačne poddimenzovany personálny stav zamestnávateľa.Toto je organizačno-personalna otázka,to nie je o nejakých byrokratickych zbytocnych povinnostiach podnikatela,hoci samozrejme aj tých je neúrekom.Nieco o tom viem,keďže pracujem vo firme so 150 zamestnancami a úzko spolupracujem s HR oddelením aj ohladom pracovnoprávnych otázok.Takze držme sa témy,pokiaľ autorka nie je skutočne úzko špecializovaný zamestnanec,za ktorého nevie zamestnavatel dlhodobo nájsť náhradu,tak nech neprska siru,že nemá za ňu zaskok,keď ide na operaciu.Okrem toho je vo výpovednej dobe,takze je asi najvyšší čas,aby si zamestnávateľ zháňal a zaucal náhradu,nemyslíš?Ty pises o rušení zakonnika práce,no ale predstav si,že niekde majú ešte aj kolektívnu zmluvu...

jankapepe
8. nov 2021

Oznam že ideš k lekárovi. Od lekára potvrdenie donesieš. Pripadne sa daj vypísať na PN ak je to na viac dní.
Povolenie zamestnávateľa na to nepotrebuješ!!!!