Zamestnávateľ mi nechce vrátiť daňový preplatok

14. máj 2021

Dobrý večer, čo robiť v prípade, ak zamestnávateľ nechce vrátiť zamestnancovi vzniknutý daňový preplatok, ktorý už dostal a mal vyplatiť zamestnancovi spolu so mzdou? Dá sa nejak kontaktovať daňový úrad so žiadosťou o vyplatenie priamo zamestnancovi na účet? Alebo ako vyriešiť túto situáciu? Vďaka za rady.

dollyzv
14. máj 2021

To akože odmietol vyplatiť? 😳 Ako ti to odôvodnil?

autor
14. máj 2021

@dollyzv nemám tento problém ja, ale snažím sa zistiť info pre sestru. Neodvovodnil to nijako, len odkázal po manažérse ze to nevyplatí...pravdepodobne preto, že počas lockdownu musel hradiť mzdu, aj keď boli nejaký čas doma.

martinkatinka
14. máj 2021

Musi mat info kolko by mala dostat a potom ak to nema vo vyplatnej paske, kontaktovat inspektorat prace. A toto povedat aj zamestnavatelovi

autor
14. máj 2021

@martinkatinka áno, toto je jasne. Ale dá sa nejako žiadať tento preplatok priamo z daňového s tým, aby si €, ktoré zhrabol šéf vymohli oni späť? V podstate aj to zúčtovanie dane im spravil len tak, papiere nemajú, peniaze nemajú.

licc
14. máj 2021

Vsak to je danovy podvod, treba zamestnavatela normalne nahlasit. On ma o ten bonus znizene preddavky, takze ak to nevyplatí, stava sa dlznikom statu. Ono sa to urcuje predtym, ci zamestnavatel, alebo stat vyplati, nie nasledne.

janai1
14. máj 2021

Ani nám zamestnávateľ nevypláca... Robíme si všetci daňové sami ak ho chceme 🙄

autor
14. máj 2021

@licc ďakujem

autor
14. máj 2021

@janai1 bohužiaľ, oni si ani neziadali o zúčtovanie. Nejak automaticky to za nich aj podpísali. Teoreticky by mohla urobiť to, že by si dala urobiť daňové inde, pretože oficiálne nič nepodpísala, ale aj na to potrebuje papier od zamestnávateľa, ktorý by dokladovala do daňového nie? Toto je čistá psychiatria

janai1
14. máj 2021

Hej, potrebuje od zamestnávateľa potvrdenie o zdaniteľných príjmoch

zalka
14. máj 2021

Má sestra výplatné pásky? A mimochodom ak poda teraz danové, tak to bude už s pokutou.

3009
15. máj 2021

nemôžeš požiadať DÚ o znovu vyplatenie preplatku na dani už len z toho dôvodu, že DÚ vráti daňový preplatok len tomu, ten kto podal daňové priznanie, čiže v tomto prípade zamestnávateľ. Iné by bolo keby si bola sama urobila daňové priznanie, tak daňový preplatok vráti na účet daňovníka.

qetka
15. máj 2021

a keby si musela rovit sama danove, napriklad z dovodu, ze prenajima byt? vtedy ti zamestnavatel nerobi DP. Ak jento takto ako pises, tak by som sla za nim, nech to navali a ak nie, tak by som to sla nahlasit. Ale teda zmenila by som pracu, lebo asi tie vztahy uz budu naprd

monka105
15. máj 2021

Ak má všetky papiere-polícia. Je to na trestné oznámenie.

zalka
15. máj 2021

A doporučujem postupovať podľa tohto, https://www.ip.gov.sk/ako-postupovat-vo-veci-ne... sú tam aj vzory.

autor
15. máj 2021

@zalka ďakujem pekne za pomoc, toto vyzerá asi najrozumenjsia voľba.
@qetka samozrejme, to jej vravim, nech uteká kade ľahšie, pretože čím dlhšie zostáva, tym je väčšia šanca, že ju okaslu štýlom nevyplatebej mzdy, nezaplatené odvody,...

zalka
15. máj 2021

áno takto treba postupovať ... a nedať sa ... držím palec