Zamestnávateľ ma posiela na PN

10. apr 2024

Ahojte dievcata, koncom juna nastupujem na matersku dovolenku a zamestnavatel mi nepriamo povedal, ze by bolo dobre, keby som uz isla na PN a potom na matersku, pretoze uz ma za mna nahradu. Neviem, co je vo veci, ci ten nahradnik nema pracu a caka na tuto moju alebo co, ale co by ste robili na mojom mieste? Zamestnavatel sa ma este pytal, ci planujem ostat doma cele tri roky - povedala som, ze ano. Takze ak ma nejakeho znameho, mal by to fajn, tri roky dobra praca ista. Len neviem, co teraz robit - lebo mne nie je nic vazne, aby som na tu PNku isla (aj ked gynekolog mi ju stale nuka), ale tak rada by som este zarobila nejake peniazky a mam este 3 rocneho, s ktorym chodime kade tade, na PNke by som mohla akurat tak doma sediet. A oddychovat, co tiez nie je zla predstava 😀 ale myslim, ze teraz mi viac vyhovuje chodit este do prace. Ale nechcem ani pokazit vztahy v praci so zamestnavatelom.
Co by ste robili na mojom mieste?

ms_green
10. apr 2024

Ak sa cítiš dobre nešla by som. Zamestnávateľ ti nemôže nariadiť ísť na PN. Ak si nechceš pokaziť vzťahy, normálne by som prišla za nadriadeným a spýtala sa. Prídi za ním a povedz, "Nie som si úplne istá, či sme sa dobre pochopili, nedávno si spomínal/a moju PN, no ja som sa nikdy nevyjadrila, že by som chcela ísť na PN, zdravotne sa cítim dobre, takže nemám dôvod. Chcem si to len vyjasniť aby neprišlo k nejakým nedorozumeniam". Ak ti povie narovinu, že majú náhradu, tak sa skús dohodnúť, že by si tú novú osobu zaúčala. Neviem koľko ti ešte ostáva v práci teda.

kiki68
10. apr 2024

Ako keby nemas takeho nakloneneho lekara, tak kde vybavis PN iba tak akoze? Ako povedala by som, ze PN sa neda vybavit za pekne oci

januska12323
10. apr 2024

On ťa neposiela na PN len sa mu nechce čakať či náhodou nevypadneš a nebude mať náhradu. Povedz, že sa cítiš dobre a na PN neplánuješ ísť kým sa niečo vážne nestane.

salome123
10. apr 2024

povedz mu, ze gynekolog ta nevypise na PN bezdovodne a ze ak chce (pre dobre vztahy), tak v juni si zacnes cerpat riadnu dovolenku a potom rovno nastupis na MD.

milanemila
10. apr 2024

Ak si nechces akoze pokazit vztahy, tak povedz ok a potom pridi do prace, ze lekar ta odmietol vypisat na PNku kedze nemas ziadne zdravotne problemy 🤷🏼‍♀️ akoze nech sa nehneva, ale preco by si teraz ty mala prist o prijem iba preto, ze on si uz niekoho nasiel na tvoje miesto.

lienka.7
10. apr 2024

Nepises, akú máš prácu... je logické, že môžeš teraz "vypdnut" zo dňa na deň, a tvoja práca asi musi byt vykonaná...
V každom prípade na PN ta nemá ako donútiť ísť, pokial teda nechceš.
A inak si myslím, že po RD dostaneš vypoved.

melanta
10. apr 2024

Oznám mu, že na PN tvoj lekár nemá dôvod. A informuj ho, že ak pre teba nemá prácu, zo zákona má ako zamestnávateľ možnosť nechať ťa doma s plnou mzdou. Čiže budeš doma, ale budeš dostávať normálne fixnú mzdu. Ak sa mu táto alternatíva nepáči, odídeš až odchodom na materskú.

bimbambim
10. apr 2024

Ja by som nešla na PN. Povedz šéfovi , že lekár tá nevypise len tak na PN ked ti nič nie je.

nika23t
10. apr 2024

Povedz, že Dr Ta nechce vypísať bez dôvodu.

butterflyeffect
10. apr 2024

Ja urcite sla na PN, zeny v dnesnej dobe tuzia po PN pred materskou, osobne by som to tiez preferovala, klud pokoj byt doma ako rirsit pracu… ale consa tyka zamestnavatela on o PN nerozhoduje to moze len lekar tak ak chces dalej chodit do prace zabranit ti nemoze ani nic nariadit

jaroe
10. apr 2024

Ešte je riešenie ísť na MD 8 týždňov pred pôrodom plus vyčerpať celú dovolenke /aj tu, na ktorú ti nárok ešte len vznikne-pocas materskej/

jaroe
10. apr 2024

@jaroe ale pozerám, že potrebuješ vykryť dlhšie obdobie...Nešla by som na PN, je to od neho celkom drzé.

purple_wolf
15. apr 2024

neber to tragicky je to len o peniazoch... ak uz ma za teba nahradu tak plati dve osoby namiesto jednej ... keby si sla na PN tak to plati poistovna nie on ... rob ako uznas za vhodne, nemyslim si ze si porusis vztahy, nemas s cim a ak ano je to debil a byt tebou poobzeram sa po inej robote po materskej

sinusoida
18. apr 2024

Dala by som sa na PN.

lasona
18. apr 2024

Dobre si to rozmysli, ak budeš na PN musíš dodržiavať vychadzky

kamatopo
18. apr 2024

Zas je otázne či tá doktor dá na PN. To si ako zamestnávateľ predstavuje??? Že prídeš pozmurkas a si doma?

mamina7070
18. apr 2024

ako dlho u neho pracujes mimo MD a RD kedze mas trojrocneho

ja by som nesla na PN ale na matersku 8 tyzdnov pred aj tak nemas ziadnu istotu ze po RD ta neprepusti