Zamestnávateľ a jeho iné prevádzky

15. mar 2023

Ahojte, mám takú otázku... môže ma zamestnávateľ poslať pracovať na jeho iné prevádzky?... zmluvu mám len s jednou jeho prevádzkou...a žiadne iné sa v zmluve neudávajú. Ďakujem

mima1608
15. mar 2023

Pokiaľ v zmluve nemáš klauzulu o tom, že ťa môže poslať na iné prevádzky, tak nie. Napríklad, ja som mala v predchádzajúcom zamestnaní ako miesto výkonu práce uvedené "nitriansky/trnavský" kraj, takže v tom prípade mohol. Ak tam máš však konkrétne mesto, tak to je iné. Samozrejme, ak tá iná prevádzka nie je v tom meste. A samozrejme, pokiaľ ťa niekam pošle, mal by ti zabezpečiť dopravu, poprípade preplatiť cestu (lístok na vlak/bus alebo benzín).

alenah31
15. mar 2023

v pracovnej zmluve by si mala mať ako jeden z povinných bodov uvedené miesto výkonu práce. Zároveň ale môže zamestnávateľ do zmluvy zapracovať bod, že v prípade potreby ťa môže preradiť - z prevádzkových dôvodov - na iné pracovisko (náklady s tým spojené ti v plnej miere musí uhradiť). Ak to tam nemáš - tak nemôže - pri všetkom potrebuje súhlas zamestnanca. Niekde je táto vec ukotvená v kolektívnej zmluve, s ktorou ťa ale majú povinnosť oboznámiť prd podpisom - podpisom prac. zmluvy totiž súhlasíš s podmienkami uvedenými aj v KZ.