Zamestnanie u živnostníka

5. jún 2023

Dá sa u živnostníka zamestnať tak, že by mi vyplácal iba zisk, ktorý by nemusel zdaniť? Teda zdanený by bol, ale iba raz. Napríklad, ak ja mám zamestnanie ale môj priatel by mal živnosť, v ktorej by som pracovala, a mala nárok na odmenu. Alebo môžem byť zamestnancom ale platiť odvody iba raz, z jedného zamestnania? Myslím zdravotné odvody, nie sociálne. Aby sa mi to rátalo do dôchodku...

madmazel123
5. jún 2023

Ak sa zamestnate u priateľa, ktorý ma živnosť, bude vám vyplácať mzdu a ta sa zdaniť musí. Rovnako aj on, ako živnostnik svoj zisk z podnikateľskej činnosti.

autor
5. jún 2023

@madmazel123 zdaniť ano, ale nechcela som platiť za seba odvody 2x. Aspoň teda tie zdravotné.

madmazel123
5. jún 2023

Obávam sa, ze zdravotnym odvodom sa nevyhnete. Priateľ vás môže zamestnat pripadne na kratší úväzok, resp. dohodu, aby neboli veľmi vysoké.

autor
5. jún 2023

@madmazel123 hej tá dohoda by bola fajn, je tam potom výška odmeny limitovaná?

autor
5. jún 2023

@madmazel123 ide mi o to, že to podnikanie by bolo moje, ale ja to asi štátny zamestnanec nemôžem na seba napísať 😔

madmazel123
5. jún 2023

Dohoda by sa mala využivat pri príležitostných činnostiach, resp. nie pravidelne sa opakujúcich. Skôr by som teda šla do osminoveho úväzku, cize hodinu denne.. Musí byť dodržaná minimálna mzda podľa stupňa náročnosti práce.

madmazel123
5. jún 2023

Neviem vám povedať, ako to je so štátnymi zamestnancami.. Nemám skúsenost

simca06022011
5. jún 2023

Pri zivnosti nic take nie je, v zivnosti ale je vyhoda, ze vsetky peniaze su podnikatelove, co s nimi spravite, ci si ich vezmes ty alebo on je jedno, v podstate to je "osobna spotreba" a potom az po "danovom" sa zisk zdani, odvody odvedu. Ale samozrjeme do dochodku nepojdu tebe. Iba szco=priatel bude platit odvody za seba, za teba nie. Otazne je tiez, ze ako sa budes vediet na neho spolahnut, kedze je to len priatel, aby ta o tvoje podnikanie neobral.
Alebo je tam moznost aj ina, napr. s.ro. a vyplacat odmenu. Neviem ci ako statny zamestnanec mozes byt spolocnik.
Neviem ci mozes mat aj druhy pracovny uvazok oficialny...

autor
5. jún 2023

@madmazel123 čiže maximálna nie je limitovaná? Že keď budem mať z toho príjem 1000e za hodinu denne? 😀

karinka223
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
5. jún 2023

@simca06022011 v sro ako štátny zamestnanec môžem byť spoločník, nemôžem mať aktívny príjem z podnikania, ale môžem mať pasívny príjem ako spoločník vo firme.
Tak isto ďalší príjem mať môžem, ale nie z podnikania. Iba ako zamestnanec.

autor
5. jún 2023

@karinka223 tak to podnikanie treba najskôr rozbehnúť, aby som mohla dať výpoveď. Zákon o štátnej službe som čítala, ale hľadám spôsoby ako by sa to dalo, že by som podnikat mohla.

damia22
5. jún 2023

Tak si založte spoločne sro a vyplácajte si len zisk z sro a priateľ nech podniká tiež cez sro a nie cez živnosť. Otázne je aké má príjmy. Ak nad 30 000€ ročne tak sa oplatí aj mať tú sro a riešiť náklady tam.

autor
5. jún 2023

@damia22 on nepodniká, len mi nechcel dovoliť si tu živnosť napísať na neho. Mne príde výhodnejšia sro, ale to je ešte otázne, či mi to pôjde, alebo nam...

damia22
5. jún 2023

Neviem o akú činnosť sa jedná ale len pre info... sro nie je len tak otvoriť a zatvoriť hocikedy ako živnosť. Tam je veľmi dlhý niekoľko mesačný proces pri zatváraní. Pri živnosti otvoríš / zatvoríš hocikedy. Nezabudni že tam máš 15% daň z príjmu a vieš si tam odpísať paušálne náklady do výšky 60% z príjmu ( pri sro NIE! ). Na začiatok odporúčam každému si skúsiť živnosť kde sa dá pekne regulovať príjem aj daň a potom v budúcnosti zvažovať s.r.o. kde sú väčšie finančné aj energické náklady na účtovníctvo a legislatívu. Držím ti každopádne palce pri rozmýšlaní.

karinka223
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
5. jún 2023

@damia22 hej určite by som šla do živnosti keby som mohla, no takto zvažujem, keď to musím dať na priatela... Ale tak snáď to nejako pôjde vyriešiť k mojej spokojnosti. 🙂

damia22
5. jún 2023

keď chceš napíš mi do správy konkrétne ak nechceš byť anoným a skúsim ti poradiť

karinka223
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simca06022011
5. jún 2023

@karinka223 zadarmo pomáhať vie aj priateľovi, predpokladám ze ako zamestnanec bude aj tak niečo robiť z domu, po práci atď. Oficiálne to bude robiť on. Aj zamestnanie takto "rodinou" by bolo ôk, ako si nasla. Ale nerieši to vyplácanie odmeny ešte. Sro je v tomto osemetna, že robiť bude ale k financiám sa veľmi nedostane.

Autorka je to dosť zamotana veci,v každom prípade ny to chcelo dat na papier plán, možno konkrétne aké príjmy tam budu, pripadne výdavky. A aj si to s účtovníkov, poradcom prerastá aká forma by bola vhodná a ako by sa k tebe tie financie dostali. Pripadne koľko by ta vyšlo zamestnanie sa. V oboch prípadoch. Napr zamestnanec sro byť mozes. Konateľ môže byť rodina/partner, príjem môžu mat minimálne. Ak vobec. Možno aj iné možnosti ešte sú.

autor
6. jún 2023

@damia22
@karinka223
@simca06022011 baby ďakujem, som rada, že sa tu našiel niekto, kto to neodsudzuje 🙂 Sro mi príde teraz veľké riziko zakladať, keďže ešte nič nemám rozbehnuté. Jedina možnosť mi príde, že by si priateľ založil na seba živnosť. On hovorí, že tie peniaze by mi z toho dal, keďže by som si ich zarobila ja. Len rozmýšľam potom, ze mne by sa z toho nerátali odvody do dôchodku, neviem či to je teraz relevantné riešiť 😀 alebo to by bola suma bezpredmetná. Sro potom jedine založiť, už keď by sme to mali dobre rozbehnuté. Zase z právneho hľadiska mi príde menej rizikové, tá sro, lebo tam by som bola spoločníkom aj ja, v tej živnosti je to čisto len o tom, že mu musím veriť...

vulka
6. jún 2023

Ja len tak pomimo, že ak Ti to podnikanie na priateľovu živnosť nepôjde a narobia sa dlhy, tak do prúserov sa dostane on. Ručí totiž celým svojim majetkom. Na jeho mieste by som do toho nešla.

autor
6. jún 2023

@vulka nebude to rizikové podnikanie, že by vznikli dlhy, všetky náklady alebo investície budem znášať ja. A on žiadny majetok nevlastní, takže s týmto je v pohode, nemá čo stratiť 😀

vulka
6. jún 2023

Tvrdiť v dnešnej dobe, že jeho podnikania nie je rizikové je skutočne odvážne. Ale keď myslíš.