Ahojte
Poprosím reálne skúsenosti...
Je možné pracovať popri poberaní materskej (sociálna poisťovňa) nie Rodičovského príspevku a neprísť o materskú ?
Už mám z toho guláš, dakto vraví že kľudne aj na TPP samozrejme u nového zamestnávateľa a druhý zas že ani na dohodu viac ako 3-4hodiny denne a aj to prešetrujú ... Viem že tak väčšinou otcov kontrolujú ale matky ? ...
Mam možnosť pracovať na dohodu ale 5,5h smeny len čo som čítala že sociálna zvykne prirátať aj cestu do práce, nemôžem si dovoliť prísť o materskú ...
Ďakujem
@dmochnakova akýkoľvek uvazok vieš pracovať počas RD (rodičak ti bude chodit až do 3r veku dieťaťa).
Práca počas MD je prísne sledovaná, nesmieš presiahnuť dovolený počet hodín, resp určitú sumu.. Inak ti hrozí odobratie materskeho, a ťahanie po konaniach na sociálnych úradoch...to nechceš..
Mňa ale velmi zaujíma toto:
- co také ta núti ísť do práce už počas MD?
- kto sa bude starat o tvoje dieťa? Lebo to je veľmi maličké babo, potrebuje mamu.. Budeš pracovať ešte XY rokov, prečo utekás od tak maličkého bábätka?
A chlapa máš kde ?( Bez urážky) ... Je to jeho práca sa o vás postarať
@drago12587 Ďakujem na odpoveď na moju otázku :D
aké máte počasie u vás ?
@zoja1234 toto viem že počas RD len počas MD je v tom chaos ... Aj som si myslela že to tak nejak bude ... Takže radšej počkať kým prejdem na RD, ďakujem za odpoveď
Nič ma nenúti, len mám možnosť a šla by som len od 17:30-22:30 9€/hod ,drobec sa v tom čase budí iba 1x takže by to tatik zvládol a aj to Max 2 do týždňa ...
Každý sme iný ja mám 3 malé deti a venujem sa im jak môžem krúžky, ihriská aktivity plus domácnosť varenie atď ... Ale zbláznila by som psychicky z tohto kolotoča keby som sem tam nebola medzi inými dospelímy a mala iné povinnosti úlohy ...a bola bez mamičiek ktoré riešia len váhu prikrmy stolicu očkovania choroby riešim to aj ja ale s manželom a lekármi nepotrebujem o tom rozprávať 4 hodiny denne ...porovnávajú si deti a moje už vedeli v tom veku toto a toto 🤯🤯 tých máme až dosť na ihriskách a hernách ...
Keď niekto chce byť do 6rokov dieťaťa doma a nedať ani do škôlky lebo ho to náplna , nech je doma jeho život jeho potreba osobnosti nechaj žiť 🙂
@draik počas RP ak pracuje žena matka nestará sa rovnako o dieťa a domácnosť ?
@dmochnakova
Podstatné je, že štát kompenzuje počas MD plnú čistú mzdu. Preto vyžaduje starostlivosť. To, že Vám sa ešte aj táto štedrosť máli, je vedľajšie.
Môžeš pracovať popri materskej dávke. Pracovný uvazok musí byt výrazne znížený, výkon prac by mal byt v čase neaktívne časti dňa dieťaťa a musí byt zachovaná podmienka adekvátneho poklesu príjmu.
Konkrétne hranice počtu hodín, platu, určené nie sú. (Vyjadrenie SP)
V tom čase a na toľko hodín týždenne ako píšeš podľa mna pracovať môžeš.
@draik možno sa jej tato štedrosť nemali, ma iné dôvody. Ty predpokladam, že tvoje vlastne nazory sú univerzálne. Hodnotíš situáciu neobjektívne na základe osobných predsudkov. Pokial štát nechce alebo si mysli, že matka na MD nemá pracovať, ma možnosť to zakázať. Ona však stále existuje a sú určené podmienky a pravidla za akých je to umožnené.
Nie, pretože v prvom rade máte zabezpečiť starostlivosť o dieťa, za čo dostávate materské vo výške +- čistej mzdy. Akonáhle sa zamestnáte, kolíziu vidno.