Zamestnanie po škole

22. aug 2023

Ahojte. Rozhodla som sa zalozit tuto diskusiu, lebo tu citavam rozne mylne nazory o tom ako sa zamestnat, ake pracovne prostredie prinalezi akemu druhu vzdelania a tak dalej…
Vysoka skola. Neznamena nic, pokial nie si uplne genius.
Este nikto koho vyplula vysoka skola nezazil “uspech” na pockanie. Problem je, ze absolventi si myslia ze vsade na nich cakaju s otvorenou narucou. Nariekaju ze manazerske pozicie robia ludia co maju strednu. Preco je to tak? Lebo ten stredoskolak v tej firme maka uz 5 rokov. Presiel od vyroby/predajcu/call centra/pobocky…dosad si co chces na veduceho. Pozna firmu, pozna procesy. Musis zacat rovnako a makat na sebe. Pokial si dana pozicia vyslovene nevyzaduje VS vzdelanie (pravnik, lekar…) tak kazdemu su u prdele tvoje tri pismenka pred menom.
Pockaj! Trepes blbosti! Moja znama sa zamestnala na dooost dobru poziciu hned po skole.
a) makala pocas skoly, tj ma co dat do CV
b) niekto jej to vybavil
c) spi s riaditelom 😅 (nieee toto je mytus, nikdy nikto s nikym nespal v pracovno pravnom pomere) 🥲
Nikto, naozaj nikto sa vam neprizna ze ma job vybaveny. Ani vlastne decko. A co sa tyka “doooost dobrych miest” je to klasika. Musite mat niekoho za sebou. Akokolvek ste sikovni drahi priatelia. Ano, aj vo firme kde robim su volne riaditelske miesta. A vezmu vas 😂 opytajte sa ale, preco sa nikto interne o to miesto nezaujima? Kolko riaditelov mal dany usek za poslednych 5 rokov?
Posrate slovensko ze? Ani nie. Mam priatelov po celom svete. Casto su to rodaci danej krajiny. Vsade je to rovnake.
Sympatie. Pokial neziskate sympatie na pohovore, mozete mat neviem ake nadupane CV. Ti ludia co s vami robia pohovor vas beru ako bytost s ktorou budu musiet spolupracovat. Cize je to uplne normalne. Tiez by ste to neurobili inak. HR aj potencialny nadriadeny vas checknu aj na socialnych sietach. Staci ze mate na profilovke 3 deti a idete do outu. Och nein! To by bolo diskriminacne. Ved na to je zakon. No napriek Vášmu zaujímavému životopisu sme sa tentokrát rozhodli dať šancu iným kandidátom, ktorých skúsenosti viac sedeli na pozíciu…
S pozdravom HR. 🙃

sisa_s
22. aug 2023

No ty si mila...

lucka_ke
22. aug 2023

nechápem, nemáš VŠ tak máš potrebuje znižovať kredit vzdelaným ľuďom? či ako to mám chápať?

pribinak
22. aug 2023

????

melanta
22. aug 2023

Fúha, to chce niečo na ukľudnenie. Možno práve pre tento spôsob komunikácie máš problém získať dobrý job.

dskjhfdlkdjhl
22. aug 2023

Teda, asi je uz prilis dlho, prilis teplo a niektorym ludom to vylozene lezie na mozocek😝

melanta
22. aug 2023

Mimochodom, roky som pracovala, ľudia dostávali vysoké pozície na základe schopností, nie lebo s niekým spali či mali známosti. Ja sama som získala vysoké pozície bez toho, aby som niekoho poznala alebo musela s niekým spať. Áno, sociálne siete sledujem, ale neriešim, či žena má 4 deti alebo žiadne. Riešim na sociálnych sieťach či sa dotyčný kandidát neprejavuje ako psycho (hoaxy, fašista, apod). Sympatie na pohovore? Samozrejme, ak sa správaš takto, tak tie sympatie rozhodne nedostaneš a nikto s tebou pracovať nebude. Prečo by mal niekto prijať človeka, ktorý nezapadne do tímu? A v zahraničí? Mám podobné skúsenosti. Ako headhunter robím 90% klientov mimo SR, dohadzujem kandidátov na vysoké pozície výlučne na základe zručností a prejavu, neriešim deti, odkiaľ sú a podobne. A moja dlhoročná skúsenosť mi hovorí, že ľudia, ktorí sú frustrovaní ako ty, sú frustrovaní nie preto, že všetci ostatní sú zlí. Ale že oni sa správajú tak, že každý uprednostní radšej iného kandidáta.

h2
22. aug 2023

Prečítala som len po "VŠ neznamená nič..." Povedz to lekárovi, napríklad. 🤦🏻‍♀️

melanta
22. aug 2023

@h2 povedz to lekárovi, to ma pobavilo 😂😂😂 dotyčná by ho zrejme mala vyhľadať.

lucka_ke
22. aug 2023

VŠ je na figu - potom nechápem, prečo keď je človek v núdzi hľadá toho najlepšieho odborníka či už lekára, právnika alebo inú profesiu...

autor
22. aug 2023

Baby skuste si to precitat cele prosim. A s pochopenim. Nikoho som neodsudila a nikde som ani nenapisala ze ja sama nemam vs. Pisem ze vyluka su lekari, pravnici atd. Bavme sa o manazerskych poziaciach. Korparatnych veciach. Narovinu. Ja job mam a dost dobry. Len vam pisem ako to v realite chodi. V Realite! Ja tuto realitu damy zijem. A tiez som bola znechutena ze niekedy sefo prinesie cv ze hentu/henteho berieme. Podme urobit pohovor. Cv ktory nepresiel ani cez HR. Vazeny uchadzac, sorry.

autor
22. aug 2023

Nepisem moj nazor na svet. Opisujem svet, aky naozaj je.

liz_lemon
22. aug 2023

@melanta a ked neboli socialne siete, ako si si preverovala kadidatov? trosku sa to precenuje, nie kazdy si vycapi na na FB vsetko, drviva vacsina tych, ktorych mam na FB o sebe nic nepostuje, ani sa nezapajaju do diskusii, su len pozorovatelia, a kazdy rozumny clovek si to nastavi tak, ze mu nikto cudzi nic neuvidi

h2
22. aug 2023

Tak to si mala hneď napísať, že sa to netýka vlastne takmer žiadnych vysokých škôl, s výnimkou nejakého "manažmentu". A nie, nejde len o lekárov a právnikov. Ja som stavebná inžinierka a bez VŠ by som svoju prácu robiť nemohla. Ani učiteľ, vedec, farmaceut... nejdem všetko menovať. Snáď okrem toho tvojho manažmentu je každá VŠ opodstatnená. Snáď ešte okrem VŠ sv. Alžbety (snáď som nikoho neurazila).

melanta
22. aug 2023

@liz_lemon kto nemá sociálne siete, tam sa spoľahnem na to, na čo v minulosti. Na intuíciu. Ale ver, že je veľa ľudí, ktorí odpadli na tom, že zdieľali príspevky podporujúce rasizmus, homofóbiu, hoaxy štýlu unesie ťa ufo a podobne. A dokonca sú schopní takéto názory verejne zdieľať aj ľudia so skvelými zručnosťami a skúsenosťami. Pretože práve takíto ľudia sa radi svojimi názormi chvália verejne. Ty, ja, máme sociálne siete pred verejnosťou skryté. Takýto ľudia sa tým práve radi prezentujú.

autor
22. aug 2023

@liz_lemon ked neexistovali socialne siete, chodila som na zakladnu skolu.

@h2 vsetko co sem napisem je diskutabilne. A to neznamena ze sa hadam. Nejde len o manazment. Taka ekonomia. Priamo v rodine mam absolventku ekonomickej univerzity ktoru nasa baba co robi u nas vo firme (absolventka obchodnej akademie) strci do vrecka. Nie len ze ma skusenosti, ale rozumie tomu co robi. Dalej…neexistuje aby mi absolvent VS nevedel ani jeden cudzi jazyk. Max AJ B1-to co je? A toto je bezna vec. Beznejsia ako by ste si mysleli. To ze rozumiem minutovym reelskam na instagrame nestaci.

melanta
22. aug 2023

Podľa máš pokrivený pohľad na realitu firmou, v ktorej pracuješ. Ja som robila v korporátoch, toto čo ty píšeš som nezažila, práve naopak. V živote som s nikým pre pozíciu nespala, nikoho som nepoznala. Nikdy som na vedúcu pozíciu nedala človeka zo známosti. 6 z 10 pozícií, ktoré dnes obsadzujem ako headhunter sú členovia boardu, CEO, prípadne riaditelia menších firiem. 3 z 10 pozícií sú odborné seniorské pozície so skvelým platom a benefitmi. A nikde to takto nefunguje, ako popisuješ ty. Všade idú ľudia len a len čisto na základe zručností. Či riešim SR/ČR, alebo teda väčšinou iné krajiny. Ty máš skúsenosti z firmy, kde to funguje neštandardne, ale to nie je bežná realita.

autor
22. aug 2023

@melanta Tak to ti uprimne gralulujem. Avsak ak by moja realita bola pokrivena, nevznikali by tu diskusie typu: sef povysil kolegynu ktora si to nezasluzi atd. A pochybujem ze vsetci TI robia u “nas” Jasne, moze ist o subjektivny nazor. Mozno si to kolegyna zasluzila.

lienocka9793
22. aug 2023

Ja som sa hneď po škole dostala na vyššiu pozíciu (počas celej VŠ som brigádovala v tej firme a keď som končila školu ponúkli mi pozíciu, keďže dotyčná išla na materskú)
Osobne si však myslím, že to je aj o schopnostiach dotyčného záujemcu o miesto napr. môj muž bol na pohovore na jedno pracovne miesto a po pohovore mu ponúkli iné - pre neho omnoho lepšie miesto pretože ich zaujal a napriek tomu, že nespĺňal podmienku praxe v danom odbore.