Budem mať promócie až v decembri, no status študenta mi skončí zároveň so štátniciam, ktoré su v septembri. Je možné sa do decembra zamestnať na základe nejakeho dokladu o riadnom ukončení VŠ štúdia alebo si musím do obdržania diplomu platiť odvody ako dobrovoľne nezamestnaná?
Hned ako skoncis skolu dostanes potvrdenie o ukonceni skoly (do par dni po statniciach Ti na studijnom vystavia Papier) … to, ze nemas v ruke diplom neznamena, ze si neskoncila skolu … promocie su formalita pre rodinu, kto chce sa zucastni, kto nema naladu sa nezucastni a pride si pre diplom ked bude chciet. Neviem v akom obore ides hladat robotu … ale na pohovory mozes chodit od septembra, kazda normalna firma akceptuje a nema problem ak odlozis diplom neskor. V kazdom pripade chod na urad prace na druhy den ako urobis statnice, lebo tym dnom, za teba nikto neplati. Sice nic nedostanes, ale mas cas na hladanie prace … nikto Ti nepovie ako rychlo ju najdes
@lilianka28 no je to dlhá doba, ale keďže skoro celá Karlova univerzita ma promócie v jednej aule, tie termíny su dane na rok dopredu tak aby bol každý nejak spokojný. Samozrejme keby robím štátnice v riadnom termíne v júni, mám promócie hned par dni potom, ale je to tak ako to je, takže nič nenarobím.
@olimuc ja by som sa chcela ideálne zamestnať hned po štátniciach, ale ak sa to nepodarí, určite pôjdem na upsvar. Len by som sa chcela vyhnúť tomu, že by som musela chodiť na pohovory na nejaké pozície mimo môj odbor len aby som mala prácu. To si radšej tých par týždňov budem platiť odvody než chodiť z jedného zamestnania do druhého
Neboj sa, určite ťa hneď nebudú posielať na pohovory a už vôbec nie mimo odboru.
A ináč žiadosti do zamestnania môžeš posielať aj pred ukončením štúdia a tak isto ísť na pohovor.
To som rada. Ja vôbec netuším ako tieto veci fungujú a popravde by som to ani nechcela zistiť hned po škole. Hlavne ja sa chcem zamestnať v ČR a na upsvar by som musela dochádzať na Slovensko, takže cele zle. Dúfam že si tu prácu najdem skôr ako skončím školu
Pri ukončení štúdia školy pri statniciach vydávajú doklad o úspešnom ukončení štúdia. Toto potvrdenie nahrádza diplom do doby jeho vydania - malo by to byť uvedené v tom potvrdení . Aj keď od septembra do decembra je teda neštandardne dlhá doba.
Zamestnať sa samozrejme môžeš, aj keď záleží od zamestnávateľa či a do akej doby to bude akceptovať. Každopádne o Tom treba informovať na pohovore.
Ak sa nezamestnas, odporúčam potom ísť sa zaevidovať na UPSVAR a tým pádom nemusíš platiť odvody.