ahojte baby...chcem sa opytat.... ako je to s PN? ide mi o to ze napr by som od 1.septembra nastupila do prace s dost vyskoym platom a cca 15.spetembra by som sla na dlhodobu PN.... prvych 10dni mi pn plati zamestnavatel a potom socialna poistovna to viem....ale nesomrali by (socialka) ze som odrobila len tak kratko? nieje tam nahodou nejaka podmienka dajme tomu ze musim mat niekolko dni mesiacom odrobene aby som mohla ostat PN? dakujem 🙂
Socialke to môže byť tak jedno. Šomrať by šomrala akurát tá firma kam nastupuješ. Je úplne super ak ti príde nový zamestnanec, zaúčaš ho a potom sa drbne na PN. A inak budeš pravdepodobne v skúšobnej dobe,a môžu ti dať výpoved. A pochybujem ,že ťa po takejto skúsenosti s tebou zoberú späť,ja by som o takého zamestnanca nestála.
@margotka112 ano ano jasne ze ma mozu vyhodit, ale... 🙂 .... ja len ci socialka nebude mat nejaky problem 🙂 .....
velmi pekne dakujem 🙂
ak obdobie nemocenského poistenia zamestnanca, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie, pred vznikom dočasnej pracovnej neschopnosti bolo kratšie ako 90 dní od vzniku tohto nemocenského poistenia, rozhodujúce obdobie na zistenie DVZ je kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom vznikla dočasná pracovná neschopnosť, ak obdobie nemocenského poistenia zamestnanca, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie, v predchádzajúcom kalendárnom roku bolo najmenej 90 dní, okrem obdobia nemocenského poistenia dosiahnutého u zamestnávateľa, u ktorého vznikla dočasná pracovná neschopnosť (t. j. na vymeriavací základ u toho istého zamestnávateľa sa neprihliada)... .
takze aj tak by sa ti PNka pocitala z minuleho roka..
aha...takze je uplne jedno kolko mi vlastne daju plat...?.... minuly rok mam odrobeny cely.... a tento rok mam zmluvu na praconu cinnost (brigada) ale nebola som ani jedne den takze mi vykazuju len nulu...to sa mi nebude pocitat teda
@dadka0110
nemajú ti z čoho vyrátať PN ked si neodrobila mesiac,lebo odvody sa zrejem odvádzajú spätne..(toto ti lepšie povie účtovníčka) možno tak z dávky z úradu práce za predošlých 90 dní...alebo kolko...
čiže ak ti je jedno ohladne sumy za Pn tak ok,
ak ti je jedno že si odrobila 15 dní v novej dobre platenej práci tiež ok,
ak ti je jedno že ťa vyhodia v skúšobnej donbe tiež ok...
aký problém? žiadny..
myslim, ze by sa ti to malo ratat podla vymeriavacieho zakladu v min. roku tj. 2015 lebo tu sa neda uplatnit pravdepodobný denny vymeriavaci zaklad a ani ten z noveho pracovneho pomeru kedze nesplnis podmienku 90 dni.
Pravdepodobny by sa uplatnil iba ak by platilo toto:
ak zamestnanec, ktorý v aktuálnom nemocenskom poistení pred vznikom dôvodu na poskytnutie nemocenskej dávky nedosiahol 90 dní platenia poistného na nemocenské poistenie, ani v rozhodujúcom období, ktorým je kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky, nedosiahol 90 dní platenia poistného na nemocenské poistenie u iných zamestnávateľov
tak by malo byt jedno aky je prijem v tejto novej praci ... samozrejme skusobna doba ta nechrani v tomto pripade pre ukoncenim PP aj pocas PN.
@loginexistuje a ked nieje v roku 2015 ziadny prijem? 🙂
@majusqa77 ona pisala, ze mala prijem .. ale necitala som to detailne tie prispevky
ak nie tak ja si myslim ze by sa potom slo cez PDVZ čo je suma zodpovedajúca jednej tridsatine minimálneho VZ (od 1. 1. do 31. 12. 2016 = 14,3000 EUR) a nasledne percentualne podla dna trvania PN ..
ale to je len moj nazor asi by som napisala aj na socialnu poistovnu presne s popisom doby poisteni a vysky ale teda myslim, ze takto je to .. lebo narok je v tomto pripade ..
@loginexistuje jasne, ja sa skor uz len teoreticky pytam. ale tiz si myslim, ze by sa slo z minimalneho VZ
takze kedze budem zamestanana menej ako 90dni v tetjo novej robote, tak sa mi bude teda ratat PN z roku 2015 ano? 🙂
dadka011 som na tom podobne🙂 ak budes v aktualnej praci zamestnana menej ako 90 dni, PN sa ti vypocita z predoslej prace z minuleho roku (ak si v tej odrobila 90 dni, co si odrobila). bude to 55% z hrubej mzdy - informovala som sa o tom na socialke pred dvoma tyzdnami osobne, takze informacie mam overene, nakolko ja uz na PN som🙂
tiez som odrobila dva tyzdne a skoncila na PN. nic lepsie sa mi nemohlo stat, nakolko akonahle zistili, ze som tehotna, chceli sa ma zbavit a ponukali mi okamzite rozviazanie pomeru s tym, ze mi daju aj peniaze bokom,len nech odidem. NESUHLAS S TYM! podla platnej legislativy nemozu dat vypoved tehotnej na PN, aj ked je v skusobnej dobe, to by sa musela dopustit trestneho cinu alebo vyzradit firemne tajomstvo, cim by firme velmi poskodila a pod. takze nijakou cestou!
pokojne chod na PN, davky budes dostavat. opakujem - vyhodit tehotnu na PN nemozu! iba nezabudni dorucit od lekara potvrdenie o tehotenstve a dorucit od neho aj papiere PN. zamestnavatel ich ma povinnost do 10 dni posunut socialke. pre istotu po tejto dobe socialke zavolaj a over si, ze tak naozaj urobil, lebo ludia su vselijaki:/
ja som sa docitala, ze plati🙂 inak by som uz nebola zamestnana 😉
t. j. myslim, ze sa to menilo v zakone pred par rokmi (resp. viem, ze napr. v 2009 ochrana neplatila, dnes uz, nastastie, ano)
presne tak🙂
samozrejme, treba pocitat s tym, ze skusobna doba sa predlzuje o prekazky v praci - cize ked skonci pn, resp. materska a zena sa vrati po tomto do prace, okamzite leti:/
a co bolo pred nastupom do prace? lebo aj ked nastupis s vysokym platom, aby sa ti z neho pocitali nemocenske davky, musis mat minimalne 90dni bez pn a ocr