Dobrý deň,
Som zamestnaná cez agenturu vo firme, v ktorej je obrovsky hluk, vibrácie a prach.
Pred 2 tyzdnami som zistila, že som tehotna. Teraz som v 7 tyzdni tehotenstva. Bola som u gyn, ktorý mi povedal, že mám prísť už teraz za týždeň na kontrolu. Keď som sa ho opýtala, ci je v poriadku pracovať v takom prostredí tak mi odpovedal veľmi hnusne že keď chcem PN tak mu to mam na rovinu povedať.
V práci keby poviem ze som tehotná tak ma okamžite poslu preč. Okrem všetkého sú tu aj nocne dvanastky.
Vedel by mi niekto poradiť ako postupovať? Povedať niekomu niečo alebo ďalej pracovať a byt ticho?
Bojím sa aby som bábätku neublížila ale tiež sa bojím, že keď niečo poviem tak dostanem výpoveď. Nema niekto skúsenosti so zmluvou ako ja?
Som na TPP ale bojím sa agentúry. Neviem ako ďalej postupovať. Ďakujem za rady
Ako tehotná nemôžeš robiť nočné. Potvrdenie od gynekológa o tehotenstve treba zaniesť na personálne.
Zamestnavatel by mal mat v ramci dokumentacie BOZP vypracovany zoznam prac, ktore su nevhodne pre tehotne zeny. Ak mu prinesies potvrdenie o tom, ze si tehotna, moze ta preradit na inu pracu.
@11biba11 vyhodiť ťa len tak nemôžu, ty si povinná pre svoju ochranu doniesť potvrdenie o tehotenstve, lebo ak sa ti niečo stane bohužiaľ nesieš zodpovednosť za seba. Musia mať vytvorené pracovné miesta pre tehotné.
U nás tehotná nechodí do práce, ale ide jej plat, jedine príde o dochádzkový bonus.
@11biba11 dones zamestnávateľovi potvrdenie, že si tehotná, až vtedy si chránená statusom tehotnej zamestnankyne a vtedy ťa nemôžu bezdôvodne prepustiť, musia ťa preradiť na inú vhodnú prácu, ak takú nemajú budú ti až do nástupu na materskú platiť priemerom, ak sa samozrejme nedáš vypísať PN ( pri PN by si klesla príjmom, mala by si obmedzene vychádzky, tak dobre premysli).
@11biba11 ak máš prácu na TPP nemôžu ti dat len tak výpoveď, si zamestnanec ako každý iný aj ked cez agentúru. Na vypoved musia byť splnené podmienky, tehotenstvo nie je zakonny dôvod... Maximálne co mozu urobit, ze ti nepredlzia zmluvu ak si na dobu určitú.