Mam jednu otazku. Zamestnali by ste romku na dobru pracovnu poziciu? Iba sa pytam na nazor.
Nie je romka ako romka. Podľa mňa vidíš už na prvom stretnutí o akého človeka sa jedná, aké má vystupovanie, ako sa vyjadruje a podobne.
Pytam sa iba preto lebo v jednej nemenovanej materskej skolke som mala pohovor. Pani mi volala 3krat ze nech pridem na 100% pretoze som pracovala 5 rokov ako asistenka v ms v zahranici a ze potrebuje niekoho kto vie aj vyborne po anglicky. Prisla som tam a pani asi zamrzol usmev na tvary. Spytala sa ma ci som romka ( a to som biela ako sneh) ja som.jej povedala ano ona my povedala ze iba sa pyta pretoze si nie je ista. Pohovor prebehol normalne a povedala ze sa mi ozve. Ale neozvala. Mala som uz 15 pohovorov za posledny rok a stale nemam pracu. Chceli ma zobrat do fabriky ale tam sa pracuje aj nocne a ja pracovat v noci nemozem kedze mam male deti. Nikdy som tento problem nemala az teraz.
@rlenka1 Pravdou je, že v mentalite väčšiny Slovákov sú bohužiaľ zakorenené etnické predsudky - a nielen voči Rómom, ale aj voči iným ľuďom odlišného pôvodu. Rovnako aj predsudky voči ľuďom iného vierovyznania, sexuálnej orientácie, atď. Podľa mňa je to spôsobené tým, že sme ako národ boli najskôr dlhé desaťročia izolovaní od ostatného sveta a boli nám vštepované nezmyselne vyselektované "morálne hodnoty" (v duchu "čo je západné, je zlé - čo je iné než nalinkované, je tiež zlé"). Zmýšľanie ľudí sa síce odvtedy kúsok pozitívne posunulo, no keďže Slovensko nie je zrovna nejaká top turistická ani ekonomická destinácia, výskyt cudzincov je tu oproti iným európskym krajinám stále mizivý. Slováci nepoznajú iné národy a mentality, a potom sa žiaľ stáva, že moslim = terorista, černoch = utečenec, róm = problémový človek, a pod. Ty si to ale vôbec nepripúšťaj a nevzdávaj to. Napokon - kde je napísané, že si na tých 15-tich pohovoroch neuspela pre svoj pôvod? Možno to boli úplne iné kritériá, ktoré Ťa posunuli pod čiaru. A mimochodom - otázky na pracovných pohovoroch týkajúce sa národnosti, etniky, pohlavia, sexuálnej orientácie a vierovyznania sú zakázané. Keby som ja osobne narazila na firmu, v ktorej by mi niektorú z takýchto otázok položili, otočila by som sa na opätku a ukázala milej pani personalistke môj vystretý... chrbát. 😁🤨
@janne318 ano vo vsetkom mas uplnu pravdu. Dlhe roky som zila v Anglicku kde som aj v podstate dospela kedze som tam bola od 14 rokov. Tam sa taketo veci nedeju vsetci su si tam rovny. Viem.ze nie na vsetkych pohovoroch som nepresla preto lebo som romka niekomu vadilo ze som este nepracovala na SK alebo ze nemam skusenosti na taku a taku pracu kedze som si nehladala zamestnanie iba v skolstve. Jednej pani vadilo ze mam ukoncene vzdelianie v zahranici. V.lidli som nepresla pretoze som bola dost nervozna na pohovore bol to moj prvy pohovor. Ale tato skôlka ma.dostala a som stoho dost smutna😔 Od malicka som to nevnimala lebo som takto.nevyrastla ze ty si taky a ja som taky nikdy som to nepocitovala aj ked som zila na Slovensku a chodila do skoly ale ludia sa menia a meni sa aj.mentalita ludi. Dufam.ze si najdem.pracu hoci nie v skolstve inac budem.nutena odist spät
No....trosku reality.
Bohuzial,ci chceme,ci nie,Romovia si nerobia dobre meno-nie tym,ze su Romovia,ale tym,ze vela veci a skutocnych priblemov "uhravaju" na rasizmus.
Ked sa kdekolvek,v akejkolvek oblasti vyskytne problem....ludia sa k tomu postavia nejako=bud sa stala chyba,musi prist naprava.
Lenze,bohuzial,mnoho Romov sa zacne ohanat rasimzmom. A tak si kazdy rozmysli,ci chce mat natahovacky.
Takze,mnohi Romovia doplacaju na prace toto. A celkom objektivny je tento strach zanestnavatelov.
Zijem od malicka v prostredi s Romami,chodila som s nimi aj do skoly,aj v praci som prichadzala do styku s nimi. Sestricka v nemocnici,kde chodievam je Romka. Ucitela mal na ZUSke syn Roma,atd,atd.
Zboznujem take vylevy ludi,kt.vidia Romov,ci Ciganov v telke a idu nadavat ako sa im ublizuje nepravom. Ten strach tu je.
Ano,casto neopravneny. Ale je.
Ja ludi nedelim na takych a takych-podla vzhladu,ci prislusnosti k nejakej narodnosti,ci comukolvek.
Ale napisem konkretny pripad.
U kamarata v servise museli dat vypoved pocas korony 3ludom,z nich jeden Rom.
Vsetci sikovni,no bohuzial,zamestnavatel nebol schopny ziskat peniaze na vyplatu.
Dohodli sa,ze ked to cele skonci,zoberie ich spat.
Rom rodinu nemal...zvysni dvaja male deti. Ti dvaja sice tazko,ale brali vypoved ako realitu. Rom sa uz 4mesiac natajuje s majitelom servisu,lebo ho vraj vyhodil kvoli rasizmu.
Takze....
Nehadzme ludi do jedneho vreca.
Ale trosku sa treba zamysliet,ci naozaj vzdy je tom,ze im.kazdy chce ublizit.
A dovolim si napisat,ze poznam celkom slusne realitu existencie s Romami. Nie iba o nich citam a bojujem za ich prava,no realne vidim a aj od nich pocujem mnoho aj ich nazorov.
A cudovali by ste sa,ze prave Romovia,ti,co v zivote nieco chcu dokazat,su nahnevani na takych ludi ako ten mlady muz zo servisu.
To odvolavanie sa na rasizmus je velmi nebezpecny a velmi nestastny precedens sucasnosti.
Viem, že asistentku v škôlke v UK môže robiť hic kto bez ďalšieho vzdelania... No u nás na Slovensku ti nestačí kurz..na všetko treba papier, takže väčšina chce hotovú učiteľku, keď sa ináč nedá zoberú takú, čo ešte študuje... Ale brať niekoho bez školy je risk... Pretože u nás je jedna učiteľka sama na všetky deti v triede, kým nepríde kolegyňa na druhú zmenu... A tá vedie edukačné aktivity, potrebuje ovládať ŠVP, metodiky
@rlenka1 no dotycna spravila preslap ze sa ta vobec spytala co nesmie...ale skus sa nevzdat, neviem sice ake mas priezvisko ale kedze si vyrastala v zahranici asi ti neostane nic ine ako okorenit si zivot na pohovoroch o drobne klamstvo kedze si zila v zahranici mala by si skusit vsunut medzi rec na pohovore nieco ako zila si tam lebo otca mas albanca ci turka proste nieco taketo ze odstahovali ste sa z sk kvoli jeho praci tam ...lebo zial s pravdou na sk tazko niekam polezies to je taka realita...alebo potom uz len nakoniec odchod odtialto
@rlenka1 Je mi veľmi ľúto čo sa ti stalo. Toto zaváňa priamou diskrimináciou podľa antidiskriminačného zákona, ak by si mala dôkazy a tom ako prebehol pohovor a ako padla otázka o tvojej etnicite, bolo by to snáď až na žalobu... predpokladám že dôkazy nemáš a bolo by to len tvrdenie proti tvrdeniu...
Ak máš naozaj kvalifikačné predpoklady na danú pozíciu a bolo s tebou zaobchádzane inak ako s niekým kto má podobné predpoklady len z dôvodu tvojej etnicity je to zle... Veľmi zle... Ak máš dôkazy ozvi sa mi, viem ta navigovať kto sa zaoberá diskrimináciou.
@rlenka1 ja by som isla rovno za riaditeľom, s tým, že si bola diskriminovaná, kvôli tvojej národnosti, pracovnícka sa ta priamo spytala na etnikum, na toto nema pravo nikto. Okamzite by som to riešila, ja hned aj na mieste ... čo je komu do toho, či som rómka, vietnamka, eskimáčka . Normalne mi stupol tlak :D nenechaj to tak, a rieš to.
ak spĺňa požiadavky a má patričné vzdelanie tak prečo nie...však na prvý pohľad vidíš či je prispôsobilá, alebo ....
@snazilka_bio_mamka a čo vyrieši? NIČ.... 😉
@deti95060810 ja by som sa sťažovala.. tiež som toto zažila, bola som na výberku na kuratelu a tam ma odpinkli, ze aj nemam dieta, nemozem tam robiť. To čo je za spravanie?
@snazilka_bio_mamka jedna vec je sa sťažovať a druhá či ťa po tejto sťažnosti aj reálne zobrali... 😉
@deti95060810 to je pravda, ale napr. ja konkrétne by som nechcela pracovať v takomto kolektíve ani za 1000 eur v čistom.
mozem sa spytat preco chces pracovat na sk? v zahranici mas jednak vyssiu uroven, a jednak im nebude vadit ze si romka....ked vies anglicky mozes predsa skusit aj ine krajiny - finsko, holandsko, irsko...s anglictinou sa da aj ked mozno nie priamo v skolstve ale ak ti nevadia ine prace preco Slovensko????
@rlenka1 ake mas vzdelanie?
@bu1bu
@snazilka_bio_mamka radite jej presne to, kvoli comu nechcu romov zamestnavat. Takze je to viac na skodu. Myslim, ze kto chce pracovat, pracu si najde. Asistentka v skolke ma mat tiez nejake vzdelanie a vzhladom na jej gramatiku.... A ano,tiez som mala v praci roma a bol to jeden slusny a pracovity clovek a dobre sa nam s nim pracovalo.
@stanulienkat tiez sa priklanam k tvojmu nazoru.
Otazka je....ake vzdelanie ma.
Nehkadat za tym hned otazku farby pleti.
A druha vec,na Slovensku,v mnohych okresoch je prace malo,aj ked ludia na ten,kt.odbor vzdelanie maju.
Napr.nam jednu zakazku doma robil Rom...a,to sne si ho vybrali z kopy inych ponuk-hovorila za neho praca a NAJMA jeho pristup,jednanie. Jeden slusny a ochotny clivek.
Cize opat otazka.
Ake vzdelanie ma autorka temy?
Mala som pod sebou 2 kolegov romov. Nemala som s tým absolútne problém. Jedna kolegyňa to bohužiaľ vzdala a odrazu prestala chodít do prace. Neviem kde nastal problém. Kolega tam pracuje ešte aj teraz. Strašne záleží aj v ktorej časti sr si. V ba sa to v našej firme vôbec neriešilo
@stanulienkat myslím si, že nenechať sa ponižovať a šľapať po sebe, nie je črtou žiadnej národnosti, ale sebaúcty.
@snazilka_bio_mamka nezachytila som tam ziadne ponizovanie. To by sme sa vsetci na vsetko stazovali. Ked som bola bezdetna, na pohovore sa ma pytali,kedy planujem deti. Ked som dieta mala, pytali sa ma na jeho vek. A teraz co??? Budem chodit po instituciach a stazovat sa na diskriminaciu? Keby si bola zamestnavatel, tie, by si si vyberala co najperspektivnejsieho zamestnanca. Ak ma clovek co ponuknut, zamestnaju ho.
@rlenka1 A prečo nie? Dôležité je aký je to človek a aké má vzdelanie, čo vie a nie akú farbu pleti má.