Založenie živnosti - predaj handmade výrobkov

princesrock
14. jún 2023

Ahojte, najde sa tu niekto kto si v poslednej dobe zalozil zivnost a poradi mi?
Chcem si zalozit zivnost na predaj handmade vyrobkov. Viem co treba na prvotnu byrokraciu, odvody, zdravotka, socialna poist. Ale čo ďalšie?
Potrebujem robiť faktúry - robite si sami, alebo cez nejaky program?
Ako si vediete jednoduché účtovníctvo? Stačí excel?
Kde máte založený účet pre podnikanie?
Čo ešte je potrebné?
Ďakujem za každú radu

maranco
14. jún 2023

@princesrock si zamestnaná a toto budeš mať popri práci, alebo nemáš žiadne zamestnanie?

princesrock
autor
14. jún 2023

@maranco aha to som zabudla napisat. Som na rodičovskej dovolenke, a este par rokov budem.

melanta
14. jún 2023

Keď som si založila živnosť (teraz som už niekoľko rokov s.r.o.), tak účet som nemala podnikateľský, nakoľko nie je povinnosťou, čože normálne som využívala klasický bežný účet (teraz mám podnikateľský v TB). Faktúry som si robila sama, urobila som si v exceli formát. Ale môžeš využiť weby nástroje ako kros.sk či faktury-online.com. Účtovníctvo som si inak nijak neviedla, na začiatku roka som všetky faktúry dala účtovníčke a tá mi urobila daňové. Inak potrebné nie je v podstate nič, mimo odvodov, ale v tých máš jasno ako píšeš. Už jedine potom nejaké PR, čiže nejaké stránky na FB a IG, občas si zaplatiť reklamu na týchto portáloch, teda ak nemáš vlastnú klientelu, že novú nepotrebuješ. .

maranco
14. jún 2023

@maranco tak v prvom rade si pozri svoj OP, ak je vydaný pred 7/2021 tak si ho bezplatne vymeň za novší a pri preberaní OP si vypýtaj USB čítačku OP.
Tak budeš môcť vybavovať úrady z domu bez zbytočného behania, aj založenie živnosti urobíš bezplatne z domu.

Sociálnu poisťovňu prvý rok nemusíš platiť, povinná je druhý rok len ak dosiahneš príjem/obrad nad 7 266€.

Zdravotnú platí za teba štát, môžeš si dať preddavky 0€ a potom len ročne zaplatíš 14% z čistého zisku.

Faktúry si môžeš robiť sama, alebo sú weby kde to máš bezplatne do pár faktúr na mesiac. Predávať asi budeš cez nejaké trhovisko a tam by malo byť všetko čo k tomu potrebuješ.

Ak je predpoklad, žeby si mala príjem aj v hotovosti (mimo účtu) zriaď si bezplatnú https://www.financnasprava.sk/sk/podnikatelia/d... a nastav prenosnú pokladnicu. Napríklad bude akcia/trhy budeš mať tam predajný stánok. Zriadiť si to môžeš aj keď nebudeš používať, nikdy nevieš kedy sa ti zíde.

Účtovníctvo stačí Excel, a po roku uvidíš či pôjdeš na skutočné náklady, alebo na paušálne 60%.

Účet na podnikanie, finančnej správe je absolútne jedno kde a aký máš účet, ale pre lepší prehľad je dobré mať samostatný pre podnikanie. Bezplatný podnikateľský ponúka FIO banka.

princesrock
autor
14. jún 2023

@maranco dakujem 🤗
no uz som zistila OP si musim vymenit 🫤
A ta virtualna pokladna ako funguje? Ako dam potom fyzicky doklad o zaplateni? Mozno casom by som aj trhy chcela ist, ale zatial mam male babo takze to ma cas.
A co si mam vlastne znacit do uctovnictva? Kazdy heden vydaj aj prijem? Len tak jednoducho?

princesrock
autor
14. jún 2023

@melanta dakujem. Takze si si nepisala prijmy a vydaje?

maranco
14. jún 2023

@princesrock funguje to ako web aplikácia cez PC a prehliadač, alebo aplikácia do mobilu. Pre finančnú správu je dôležité, že zaeviduješ prijatie platby a nie či dáš bloček zákazníkovi.
"bloček" môžeš poslať cez email, SMS, alebo vytlačiť z PC, prípadne kúpiš prenosnú BT tlačiareň pre mobil.
Do tabuľky "účtovníctva" zapíšeš každý príjem a výdaj, aby si vedela keď budeš robiť daňové priznanie koľko bol príjem, koľko si mala náklady.
Ešte sa myslím robí príloha k daňovému aj stav skladových zásob, v akej hodnote máš materiál/tovar určený na predaj.

jankap55
14. jún 2023

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať skúsených, aký je rozdiel v živnosti, keď by som si založila popro zamestnaní? Mam trvalý pracovný pomer, a uvažujem nad zriadením aj živnosti. Ďakujem

melanta
14. jún 2023

@princesrock nie, ja som si príjmy a výdaje nikam neznačila. Faktúry, ktoré som dávala klientom som mala v šanóne, rôzne doklady a bloky k nákladov som si odkladala do jedného obalu v šanóne. A potom som to celé dala účtovníčke. Len teda ja som vtedy využívala možnosť paušálnych výdavkov, keďže reálne náklady som mala výrazne pod 60%. Takže doklady k nákladom som reálne aj tak nikdy nevyužila a účtovníčka ich neúčtovala. Neviem, aký handmade ideš robiť, aký bude pomer tvojich nákladov voči príjmom.

maranco
14. jún 2023

@jankap55 popri zamestnaní, platí za teba odvody zamestnávateľ, ak budeš mať ročný príjem zo živnosti menej ako 7 266€ tak neplatíš sociálne a zdravotnú 14% zaplatíš z čistého zisku.
Takže keď nebudeš mať celý mesiac žiaden zárobok zo živnosti tak vlastne nič neplatíš. Preddavky na zdravotné si daj 0€.

melanta
14. jún 2023

@jankap55 v prvom rade sa pozri do pracovnej zmluvy a do pracovného poriadku zamestnávateľa, že nemáte zakázané popri zamestnaní mať živnosť. Zároveň ak by si si chcela otvoriť živnosť v oblasti, ktorá bude tvojej práci a zamestnávateľovi konkurenčná (čiže budeš robiť to, čo v práci resp. v oblasti, v akej pôsobí zamestnávateľ), potrebuješ písomný súhlas zamestnávateľa, že podnikanie môžeš realizovať popri práci (tak hovorí zákonník práce). Ak chceš robiť niečo úplne iné a živnosť všeobecne zakázanú popri práci nemáte v pracovnom poriadku, tak nemusíš nič riešiť. Platiť nebudeš na úvod nič, ak ale budeš mať príjem zo živnosti, doplatíš potom zdravotku za ten príjem za celý rok. Ako píše maranco 14%, čiže dáš si nulové preddavky na ZP, ale odkladaj potom na ročné doplatenie ZP.

maranco
14. jún 2023

@princesrock pri žiadosti o nový OP si vopred rezervuj termín https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/... aby si tam zbytočne dlho nečakala, a doma ak chceš robiť s čipom na OP potrebuješ mať PC/notebook, mobil/tablet nestačí.

danieladeley
14. jún 2023

Faktury robim sama cez stranku flowii, ucet mam podnikatelsky v tatra banke, ale len preto, ze tam mam aj bezny, je to tak prehladnejsie a je zlava za vedenie bezneho. Plus este zriadeny ucet na financnej sprave pre elektornicku komunikaciu, kde posielam suhrne vykazy a danove priznanie. Uctovnictvo len odkladam faktury a blocky nie, kedze uplatnujem pausalne vydavky.

jankap55
14. jún 2023

@melanta ďakujem veľmi pekne. Zakázané to nemám, robila by som niečo iné. A platila by som teda len ZP a sociálnu nie, keďže za mňa platí zamestnávateľ?

maranco
14. jún 2023

@princesrock ešte si daj pozor, prvý list poštou po založení živnosti dostaneš od podvodníkov, budú sa tváriť ako úrad (používajú okrúhlu pečiatku a štátny znak) a chcieť desiatky € za zapísanie do registra živností. Takých ignorovať a list vyhodiť.

princesrock
autor
15. jún 2023

@melanta aha jasnem. Ja tiez pojdem na pausalne, lebo naklady mam celkom nizke, ale casu to zaberie vela. Takze to mi odpada starost so zaznamrnavanim 👍

princesrock
autor
15. jún 2023

@maranco skladove zasoby su aj material z ktoreho vyrabam? Lebo inak nebudem robit vyrobky na sklad, su na mieru podla poziadaviek zakaznika.

maranco
15. jún 2023

@princesrock toto presne neviem, ale asi som si to pomýlil s "Výkaz o príjmoch a výdavkoch" https://pfseform.financnasprava.sk/Formulare/eF... kde máš položku "Zásoby". Ale to sa podáva len keď nedávaš paušálne náklady, až tak sa do toho nevyznám.

chiara_elle
15. jún 2023

Baby, takze ak mam rocny prijem zo zivnosti do 7 266 Eur a aj TPP - po 1.roku si mozem uplatnit 60% pausal a tym padom budem platit za zdravotku 14% * 7 266 * 0,4 ? T.j. len cca tych 400 Eur/ cely rok?