Maminky prosím poradíte mi čo všetko musím absolvovať pri zakladaní živnosti ? Aké výhody či nevýhody mi zo živnosti vyplývajú ? Na čo si dať pozor ?
O pol roka sa vraciam do práce....chcem však ešte počas RD vyskúšať niečo nové. Vyrábam šperky z minerálov...trochu iné ako sa obyčajne predávajú v obchodoch. Vlastný obchod nechcem, len by som to rada cez nejaké predávala.
Vďaka za rady 🙂
@hradnapani Sashe pravdaže poznám. Čo ma tu odrádza je vytváranie dokonalých fotografií. A potom...aj na Sashe ak predávaš s cieľom zarobiť niečo, živnosť je potrebná.
@vanesa777 skor som to myslela, ze ci mas takto otestovane, ze bude zaujem o tvoje vyrobky (nemyslim to v zlom). Ja som mala zivnost osem rokov (ale bolo to v inej oblasti) a som stastna, ze ju uz nemusim mat. V tejto krajine za sucasnej "podpory" zhora je to odvazne rozhodnutie. Ale tak pri zakladani zivnosti treba navstivit zivnostensky urad,kde si vybavis zivnostensky list (nic specialne okrem obcianskeho a penazi na poplatok ti netreba) a tam ti uz povedia, kam dalej sa poprihlasovat, ponahlasovat (ak to neurobia oni - myslim, ze oni nahlasuju na danovy a do zdravotky, do socialky musis sama ak sa dobre pamatam).
Co sa tyka zivnosti - zober obciansky a peniaze, je to volna zivnost, tety ti povedia nazov. Kazda volna zivnost stoji 5 eur, ak neurobis podanie elektronicky. Vyziadaju tvoj vypis z registra trestov a ak bude ok, vydaju osvedcenie. Prihlasia ta na danovy, zdravotke a socialke oznamia, ze si zacala podnikat. Priprav si odpovede na otazky - ake chces obchodne meno, od kedy chces podnikat, ci budes mat prevadzkaren...podnikat mozes zacat hned v ten den ako tam prides, teda dnom ohlasenia zivnosti
Tiež som uvažovala nad živnosťou, nakoniec som založila sročku, práve kvôli odvodom atd...
@hradnapani Áno záujem je celkom pekný...až sa divím. A som zmierená s tým že ak to nepôjde...tak smola. Nevyskúšaš...nevieš. Na rodičovskej by som mala mať od odvodov pokoj...snáď na tom živnostenskom bude sedieť nejaká ochotná teta 🙂
@vanesa777 nezvazovala si to vyskusat predavat najprv cez nejaky portal typu sashe? tam zivnost myslim nepotrebujes. ja vidim problem najma v odvodovom zatazeni (hoci prvy rok su ulavy, ak sa nic nezmenilo).