Založenie živnosti

bubinam
20. nov 2023

Chcem skúsiť založiť živnosť- tepovacie a upratovacie služby pre domácnosti. Ale čo sa týka podnikania. Je to pre mňa asi taká neznáma ako nukleárna fyzika. Mám cca šajn o čo sa jedná ale detaily mi unikajú. Koľko mesačne a aké presne odvody treba odvádzať (sociálna poisťovňa, dane, ešte niečo?) Niekde som čítala o nejakých, že výška minimálneho vymeriavacieho základu na platenie odvodov v roku 2023 je 605,50 eur (50 % z 1 211 eur). Čo to presne znamená?
Účtovníctvo si môžem robiť sama? Že jednoduché? Alebo musí vyučený účtovník (podvojné)? Čo všetko môžem zadať do nákladov pri daňovom (ak účt. )? (Mám na mysli napr. Kúpenie obeda v rámci presunu na dané miesto kde budem tepovať a pod.) Ako vyčísliť sumu za tepovanie, tak aby som potom mohla z čistého zisku žiť? (Moje skromné výpočty= Nafta+náklady na servis (olej,filtre,stk)+čistič do tepovača+splátka za tepovač+cena práce+ rozratané odvody) koľko žákazok za deň od 8h do 14,30-15h) ? Môžem živnosť založiť aj popri rodičáku? Musím hneď živnosť založiť a až potom pracovať alebo začat najskôr hľadať zákazníkov (rozbehnúť/ či to vobec bude fungovať)? Musí byť tá elektrokasa ako v obchodoch, alebo stačí vypísať papier ručne? Nevie niekto poradiť, alebo ma nasmerovať na nejaké odborné články o tomto. Ďakujem.

martul
20. nov 2023

@bubinam nájdi si účtovníčku a tá ti všetko poradí, lebo úprimne nemáš o ničom ani potuchy, ale účtovníctvo si chceš robiť sama....
Vybav si občiansky preukaz s čipom, založ si živnosť, nahlás na na finančnej správe, do zdravotky sa platí hneď od začiatku podnikania cca 80 EUR, do sociálnej poisťovne je to prvý rok dobrovoľné, nasledujúci rok podľa príjmu za predchádzajúci rok,....... nájdi si niekoho aspoň na začiatok, ušetríš si kopu nervov.

nivea777
20. nov 2023

tiež odporúčam vyhľadať niekoho skúseného. Čo sa týka nákladov, ja by som išla cestou paušálnych keďže sú ,aspoň zatiaľ, v zaujímavých percentách ( až do 20 tisíc). K odvodom sa ti už vyjadrili. Za mňa netreba viesť ani jednoduché, ani podvojné účtovníctvo, stačí daňová evidencia a ja osobne komunikáciu cez OP neodporúčam,pracujem s tým a podávania daňového priznania je na slučku 😀 DP si vieš dokonca spraviť sama,uvedieš tam príjmy, výdavky,zaplatené poistné, deti ak máš a chceš daňový bonus a je to hotovo.
@bubinam

lelelienka
20. nov 2023

Tiez uvazujem o zalozeni zivnosti, len teda na nieco uplne ine. Ale to je jedno.
Podnikanie nesmies zacat bez platneho opravnenia - teda nemozes si to skusobne rozbehnut. Ak chces podnikat na zivnost, zivnost sa oznamuje na zivnostenskom urade a mozes zacat podnikat uz dnom oznamenia.
Vo vseobecnosti nemusis mat ekasu v pripade, ze nepreberas hotovostne platby, su ale urcite sluzby, pri ktorych ju mat musis, to si najdi ktore.
Uctovnictvo si mozes robit aj sama, ale treba aspon tusit ako…
Odvody zavisia od toho, ci robis aj nieco ine a aka je tvoja situacia.
Hranica pre platenie odvodov do soc poist je rocny prijemn7266€ - ak zarobis menej, neriesis.
Ak si zaroven zamestnana, alebo na md/rd, nemusis platit preddavky na zdravotne poistenie a suma odvodov sa ti vypocita nasledne po podani danoveho priznania, vyhoda je, ze pri nizkom zarobku to moze byt aj menej ako minimalne odvody.
To len tak v skratke co mi napada, detaily uz najdes na internete - danovy urad, ZP aj SP maju zvycajne pekne clanky aj s konkretnymi prikladmi, skus popozerat.

vulka
20. nov 2023

@bubinam Fúha, najskôr si naštuduje teóriu a potom vhupni do reality. Podľa toho, čo píšeš nemáš moc vysokú úroveň ekonomickej a finančnej gramotnosti.

wagea
20. nov 2023

Smer dobrá účtovníčka, ktorá ti poskytne úvodnú konzultáciu a následne ju budeš mať pre prípad potreby na telefóne/email a vypracuje ti DP. Venuj sa podnikaniu a nechaj si tieto veci vysvetliť a poradiť riadne. Zachraňovali a opravovali sme už množstvo takýchto podnikateľov, nestojí to za to.

patka06
20. nov 2023

Podnikanie je pre teba neznáme ako nukleárna fyzika a chceš si sama robiť účtovníctvo?
Odporúčam ešte pred začatím podnikania navštíviť účtovníčku, ktorá ti vysvetlí všetko, ako začať, čo môžeš dať do nákladov, aj čo sa platí.

melanta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
martul
20. nov 2023

@nivea777 ale ona musí komunikovať elektronicky keď bude živnostníčka a cez OP podá daňové priznanie.

nivea777
20. nov 2023

@martul ja nikde nepopieram elektronickú komunikáciu, o tej ani nepíšem. Ja píšem,že podávanie DP cez OP je na slučku 😉 ja som mala donedávna živnosť a cez OP som komunikovať nemusela

melanta
20. nov 2023

Ach jaj, ja rada podporím každého, kto chce podnikať. Ale niekedy človek na to proste nemá. Ale odpoviem na tvoje otázky, budem kopírovať tvoje otázky a k nim dávať odpovede.

Koľko mesačne a aké presne odvody treba odvádzať

- prvý rok sú povinné iba odvody do zdravotnej poisťovne, vo výške niečo nad 80 eur mesačne. Ak si na rodičovskej, nemusíš ich platiť, ale ak budeš mať akýkoľvek príjem, ta ďalší rok ti vyjde nedoplatok v zdravotnej poisťovni. Takže lepšie vypočítať si podľa odhadovaného príjmu výšku preddavku a platiť aspoň tie. Účtovníčka ti s tým poradí. Odvody do sociálnej poisťovne ti pošle SP po prvom daňovom.

Účtovníctvo si môžem robiť sama?

Môžeš, ale po prečítaní tvojho príspevku a toho, že nie si schopná si nič dohľadať na nete, tak odporúčam nájsť si účtovníčku a nechať to na ňu. A duplovane, ak chceš riešiť nie paušálne náklady, ale reálne. Ako SZČO ti postačí jednoduché účtovníctvo.

Čo všetko môžem zadať do nákladov pri daňovom

SZČO si pri daňovom uplatňuje buď reálne alebo tzv. paušálne náklady. Paušálne náklady sú 60%. Ak tvoje reálne náklady budú vyššie ako 60%, tak potom si uplatníš reálne. Ak budú tvoje reálne náklady nižšie ako 60% z príjmov, tak využiješ paušálne. To znamená, nič nedokladuješ, nepreukazuješ. Proste laicky povedané fiktívne 60% tvojich príjmov sa uvedie ako náklad. Takto to umožňuje zákon. Samozrejme, ak napríklad tvoje náklady budú 20% z príjmov, môžeš si uplatniť aj iba 20% náklady, nemusíš si silou mocou uplatniť paušálne. Avšak čím nižšie uplatnené náklady, tým vyššia ročná daň a tým vyššie mesačné odvody. Samozrejme, ak si uplatníš vysoké náklady, daň bude nižšia, možno aj nulová, odvody minimálne (84 ZP + cca 200 SP), ale nízke odvody potom budú v budúcnosti znamenať minimálna PN/OČR, minimálny dôchodok. Účtovníčka ti toto vysvetlí.

Ako vyčísliť sumu za tepovanie, tak aby som potom mohla z čistého zisku žiť?

Tak logicky - spočítaš si komplet všetky náklady a dáš na to svoju maržu. Toto si musíš vedieť vypočítať sama. Ty vieš, koľko ťa stoja stroje, aké prípravky budeš používať, akú máš spotrebu auta, atď. Vypočítaj si to, potom sa pozri na konkurenciu a porovnaj si to. Ak chceš, aby ľudia od konkurencie odišli k tebe, nemôžeš byť drahšia a musíš mať niečo naviac. Inak nemá firma/človek dôvod odísť k tebe.

Musím hneď živnosť založiť a až potom pracovať alebo začat najskôr hľadať zákazníkov (rozbehnúť/ či to vobec bude fungovať)?

Ako chceš začať, ak nebudeš mať živnosť? Čiže robiť na čierno? V tom ti nikto radiť nebude. Založíš živnosť, to ťa stojí 5 eur, nič viac. Samozrejme, ak chceš aby ľudia o tebe vedeli, tak musia ťa niekde vidieť. Čiže musíš sa nejako spropagovať. Dobrý profil na FB/IG, platené inzercie na FB/IG, propagácia niekde inde, oslovovať firmy, atď. Toto si vopred musíš premyslieť.

Musí byť tá elektrokasa ako v obchodoch, alebo stačí vypísať papier ručne?

Ak budeš prijímať platby online, nepotrebuješ kasu. Budeš posielať faktúru a ľudia ti zaplatia prevodom na účet. Alebo si založíš ekasu.

Nevie niekto poradiť, alebo ma nasmerovať na nejaké odborné články o tomto.

Veľmi jednoduché. Chceš vedieť niečo o založení živnosti? Dáš do google "založenie živnosti". Chceš vedieť niečo o odvodoch SZČO? Dáš do google "odvody szčo". Chceš vedieť niečo o ekase? Dáš do google "e kasa". Veľa článkov ťa bude odporúčať na stránku finančnej správy či na stránku podnikam.sk a iné. Je toho naozaj množstvo.

Ak potrebuješ radiť v tom, ako vyhľadávať na google, nie som celkom istá, či je podnikanie pre teba. V každom prípade, podľa mňa si úplne stratená a dosť mimo. Naštuduj si čo to na internete, poraď sa s účtovníčkou. A urob si podnikateľský plán. Prepočítaj si to všetko, nad cenami, zamysli sa nad konkurenciou, nad propagáciou atď. Si na rodičovskej, čiže máš čas. Podnikateľský plán ti pomôže začať uvažovať nad jednotlivými vecami a dávať si ich do súvisu. Za iných okolností by toto vôbec nebolo na poriadny podnikateľský plán, ale vzhľadom k tomu, čo a ako sa pýtaš, tak to vnímam ako ideálny nástroj na stretnutie s realitou. Ale kľudne sa pýtaj aj tu nás, čo ti napadne k tomu, čo už sme tu popísali.

simca06022011
20. nov 2023

Nemylte si účtovníkov s nejakými poradcami podnikania.
Cena za upratovanie = tvojd náklady sú síce fajn, ake cena konkurencie pre teba bude aj tak ta ku ktorej sa budeš prispôsobovať.
Ostatne je na tebe. Nik ti nepovie koľko zakazok stihneš od do, ty si musis urobit plan. A nie účtovníctvo sama nedáš, pravdepodobne na živnosť to bude stačiť daňová evidencia, možno len pausal ale aj tak.

simca06022011
20. nov 2023

A inak k zháňanie zákazníkov, áno to môžeš robiť aj predtým. Mala by si si zistiť vopred predsa ci budeš mat komu upratovať a ako často. Pracovat = zarábať, fakturovat bez živnosti nemôžeš.
A nerátam s tým ze zivnost ta od prvého.mesiaca uživí. Pravdepodobne nie.

maranco
20. nov 2023

@bubinam ak prijímaš hotovosť, stačí ti bezplatná aplikácia https://play.google.com/store/apps/details?id=s... nepotrebuješ kupovať fyzickú kasu

Prečítaj si aj
https://www.podnikajte.sk/pravne-formy/podnikan...
tam máš vysvetlené ako je to s odvodmi do zdravotnej ak podnikáš a si na rodičáku.