Založenie s.r.o.

5. jún 2023

Čo myslíte treba mať nejaké obavy zo založenia sro? Mám skúsenosti so živnosťou, no uvažujem nad sro, avšak živnosť som ukončila a teraz by som začínala podnikať prakticky od nuly, aj keď skúsenosti už mám. Je to nákladnejšie ako živnosť? Viem, že účtovníctvo je drahšie, ale tak snáď to nebude taký rozdiel.

simonah73
5. jún 2023

uctovnictvo nebude mozno az taky rozdiel, len potom ak to nevyjde je financne narocne sa sro zbavit, nie je to ani velmi jednodoche predat ci darovat.

autor
5. jún 2023

@simonah73 a ako náročné je sa sro zbavit? Prosím 🙂

simonah73
5. jún 2023

tak sro ak sa Ti ju nepodari predat ci darovat tak musis podavat kazdy rok uctovnu zavierku aj s danovym priznanim, neda sa pozastavit cinnost ako pri zivnosti. no a ked ju uz vobec nechces tak ju treba zlikvidovat, napr ja osobne likvidacie nerobim a viem ze to nie kazdy uctovnik robi a niekedy sa to taha mesiace ak nie roky.

autor
5. jún 2023

@simonah73 a ak by som mala malý príjem v tej sro, nevadí to? Teda že stále by sa to "oplatilo"? Napríklad príjem 200-300e, zostalo by mi z toho niečo? 😀 Myslím po zaplatení účtovníctva, a tých povinných platieb.

damia22
5. jún 2023

Do s.r.o by som sa absolútne nehrnula! Ceny účtovníctva si treba vopred pozrieť a treba si premyslieť náklady ( tam neexistuje 60% paušál) + ak sa chcete zamestnať očákávajte že polovica platu pôjde do 'vzduchu' ( odvediete štátu ) alebo si ich budete zdaňovať pri vyplácaní. Pri živnosti je to odosť jednoduchšie a o rušení s.r.o. ani nechcem písať.

marca12
5. jún 2023

Ak pocitas s prijmom do 300€,to si vobec s.r.o.nezakladaj

simonah73
5. jún 2023

no nezostalo by ti nic, pretoze v sro to nie su tvoje peniaze ale peniaze sro. ty si ich vies vytiahnut len ako vyplatenie zisku z ktoreho zaplatis potrebne odvody alebo ako odmenu konatela alebo mzdu kde su tiez odvody a nie male. takze zaloz znovu zivnost a nad sro vobec neuvazuj.

autor
5. jún 2023

@simonah73 hej bude to tak najlepšie

cubo2
6. jún 2023

Pozor, SRO nie je hračka. Tam je vzťah úplne iný, je to na rozdiel od živnosti ako keby iný "človek" - preto právnická osoba. SRO má vlastné peniaze, vlastný účet, vlastný majetok. Nemôžeš si z účtu SRo poslať peniaze na svoj osobný účet len tak, lebo ti nepatria.

Ako máš fakturovať 200 eur mesačne tak to sa ti absolútne neoplatí rozmýšľať nad SRo a nechoď do toho, lebo sa neuživíš. Len účtovníctvo ide tak cca za stovku mesačne.

autor
6. jún 2023

@cubo2 tak samozrejme to nie je zámer fakturovať tak málo. Aj na živnosť popri zamestnaní je to málo, ale tak ak sa mi to rozbehne na tu živnosť, prehodila by som to na sro. Zatiaľ teda využijem možnosť pracovať na živnosť.

maros313
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
6. jún 2023

@maros313 budem musieť si to naštudovať 🙂 ďakujem