Ahojte, obraciam sa na Vás s nádejou že sa nájde niekto kto mi pomôže, pracujem v nemenovanej firme 2 roky mám zmluvu na neurcito, keďže pracujem o súkromníka vo firme vzniklo pravidlo zákazu používania súkromného telefónu na súkromné účely počas pracovnej doby..Dnešným dnom som dostala upozornenie na porušenie pracovnej disciplíny na základe tohto pravidla, je to podľa vás stále zákonne? Nie je to obmedzovanie na slobode človeka? Môže mi zamestnávateľ zakázať používať môj telefón?
Ďalej sa v papieri píše že ak počas 6 mesiacov poruším znovu nejaké pravidlo ktorých je 49.. môže mi dať okamžitú výpoveď?
Ako to mám riešiť? Mám papier podpísať?
Ďakujem za každú radu :(
Tak počas pracovnej doby by si mala pracovať a nie vybavovať súkromné záležitosti. Ono či je to zákonné by ti vedeli povedať možno na inšpektoráte práce tam sa vieš sa opýtať aj anonymne
@nat7498 zakázať v súčasnosti používanie mobilu sa mi zdá dosť stredovekou praktikou. veď v súčasnosti má aj škola kontakt na rodiča, čo ak sa stalo niečo dieťaťu? volajú rodičovi na mobil... takže absolútne ho zakázať je dosť mimo, menila by som v tomto prípade zamestnávateľa. na druhej strane, ak na ňom prebrázdiš niekoľko desiatok minút pracovnej doby, tak chápem zamestnávateľa a som na jeho strane.
Isteže môže. Neplatí ta za plkanie na súkromnom telefóne. Pokiaľ ti volali z nemocnice alebo išlo o nudzovu situaciu, tak sa môžeš odvolať. Pokiaľ si mala neodolateľné nutkanie skontrolovať fb, insta ci maily, tak je písomne napomenutie oprávnené.
@panelacikova ale moze ich zakazovat aj z dovodu bezpecnosti prace, nie len kvoli tomu aby sa zamestnanci miesto roboty nevytesovali na ig.
@panelacikova myslím, že pokiaľ by to naozaj bolo ojedinele a vysvetlí to zamestnávateľovi volali mi zo školy, z nemocnice tak to zamestnávateľ riešiť nebude napomenutím
Ak z nejakého dôvodu potrebuješ byť zastihnutelna do kolónky mobil napíšeš napríklad recepciu firmy s poznámkou, že si zamestnanec.
@panelacikova nie je to stredoveká praktika. Keď som pracovala v Nemecku, mobilné telefóny sme mali v skrinke. Boli sme na to upozornení, ak ma niekto chcel zastihnúť so životne dôležitou informáciou, mal kontakt na pevnú linku. Zamestnávateĺ nás neplatil za ťukanie do mobilu a fajčenie na pracovisku (tak, ako by si ľudia možno predstavovali 😉) A to sa mi páčilo, disciplína, pravidlá pre všetkých rovnako. Radosť chodiť do práce.
@viestta absolútne súhlasím. Zamestnanci bežne hladkajú mobilný telefón napr. v Metre na vysokozdvižných vozíkoch, v strojárstve, dokonca som zažila aj šoféra autobusu, a nie raz.. A áno, aj som poslala sťažnosť na SAD. Úsmevný bonus= pokladníčka v Bille, ktorá pri blokovaní zdvihne hovor a normálne si ho vybaví (volal jej chlap a pýtal sa na kúpu sadeníc a planty) Ináč pokladníčky v Lidli so slúchadlom a mikrofónom sú kapitola sama o sebe. Pracovné veci ok, ale čo si varila, ako ti vyšla bublanina, ohováranie... tak to už je iná káva...
samozrejme ze je to normalne .. skola ma cislo do prace ak sa nedovolaju mne volaju tam ... sukromne veci si vybav cez prestavku alebo mimo prace ..
@nat7498 v akom zmysle vaznu situaciu? aka je povaha tvojej prace?
@mamina7070 som administratívna pracovníčka
@viestta a ešte som zabudla dopísať 😁 Mama pracovala na listovej triedičke, Sl. pošty. Stroj gigantických rozmerov, dôležité listiny, samozrejme zamestnaci mobil a slúchadlá. Absolútne neprípustné! Treba počuť zvuk stroja, ako pracuje, či netrhá, či sa nezasekol... Po upozornení personál ešte veľmi dotknutý a urazený...
ak mate v internej smernici ze za taketo porusenie je porusenie prac discipliny tak moze ale teda ma dat moznost sa k tomu pisomne vyjadrit kde mozes uviest ze akej povahy bol telefonat a kolko trval
ale teda ak nemate volat tak volat nemate treba to respektovat preco to vlastne u vas zaviedli vykecacali sa tam ludia?
@nat7498 ak nabudúce si musíš súrne vybaviť nejaký hovor, normálne chod za šéfom a oznam mu to. Sú situácie, keď si napríklad potrebujes zavolať o výsledky z vysetrenia, a pod. Neverím, že by mal s týmto problém. Ale niekto považuje za súrne odpisat frajerovi, alebo pridať komentár na MK 🙂
Takže si daj ruku na srdce a uznaj, či ti šéf vážne krivdi?
My napríklad bežné našich zamestnancov vidíme pridávať komentáre počas pracovnej doby na FB, alebo dokonca aj pridávať príspevky. Tiež sú pravidelne upozorňovani a aj tak majú čas na súkromné vybavovanie cez telefón. Potom sa budú čudovať ako ty, keď dostanú písomne upozornenie.
@nat7498 ak riešiš vážnu situáciu, mohla si ráno oznámiť: budem mať mobilný telefón pri sebe, čakám dôležitý hovor z nemocnice, školy, od právneho poradcu, notára... Myslím si, že by nevznikol žiadny problém, aj zamestnávateľ, alebo nadriadený je len človek a asi nie je padnutý z jahody...
Ďakujem za odpovede 🙂
@nat7498 tak ja verím, že človeka to zamrzí ale ak to bolo dlho tak sa mu to zrejme nezdalo. Žiaľ možno vtedy trebalo ísť za šéfom a vysvetliť situáciu
@jamimo tak nie vždy popredu vieš, že budeš mať dôležitý hovor. Ja som tiež pár mesiacov dozadu nevedela, že synovi príde v škole zle.
@nat7498 aj u nás je zákaz používania mobilu, ale máme vyhradené miesta, kde si môžeme ísť v prípade nutnosti zavolať. Celkom fajn kompromis. V tvojom prípade, ak išlo naozaj o dôležitý hovor, by som to skúsila šéfovi ešte raz vysvetliť.
@nat7498 ano, ma na to pravo, je ina doba, pracovny cas za ktory ta plati je tvoja mzda, a nie ziadne sukromie, ja som mala pravidiel na 25 stran a siahli by mi na vyplatu ak by som porusila.
@jamimo nikde nepíšem o ťukaní do mobilu a o fajčení. ale o bežnej držbe pre prípad núdze (hlavne teda, ak budú iní potrebovať nutne kontaktovať mňa).. keby si si prečítala celý môj príspevok dôkladne, nemusela by si na mňa ani reagovať.
@viestta to je už ale logický druh zákazu. to beriem a s tým treba počítať pri nástupe do zamestnania.
@panelacikova prečítala som dôkladne, napísala som svoj názor na vyjadrenie sa k stredoveku a ako príklad som uviedla pravidlá na bývalom pracovisku. Mne sa páčili a vyhovovali. Nič viac, nič menej... Pekný deň prajem.
@nat7498 my mame tiez zakazane pouzivat mobily. Mam hodinky, na ktorych vidim ci a kto mi vola. Ked je to nieco nevyhnutne, tak oznamim veducej, ze idem vybavit surny hovor. Ked potrebujem napriklad zavolat lekarovi kvoli vysledkom, alebo objednat sa, poviem veducej, ze to potrebujem vybavit a budem skusat ked nemam inu robotu. Vsetko je o komunikacii. Aj ten surny telefonat si mohla s veducim vykomunikovat, nemusela si sa dostat do problemov. Len ty vies, ci prave ten surny telefonat nebol posledna kvapka do pohara. Kvoli jednemu telefonatu sa nevypisuje hrube porusenie pracovnej disciplny.
@mamula20 ty si zjavne nikdy nerobila na vyrobnej linke. Ano, aj tam treba ist cloveku na WC, aj sa napit. Lenze ak si jeden odbehne, tak ti dalsi za nim nemaju co robit a jemu sa kopi tovar pred poziciou. Vo firmach sa to riesi striedacom, ktory pride ked je to nutne. Ale aj na vyrobnych linkach maju ludia prestavky, kedy sa mozu najest alebo vycurat. Iste je, ze nemozu odbehovat kedy chcu. Ale to vedeli skor ako tam nastupili a s tymito pravidlami suhlasili. Ja tiez nemozem odbehnut z pokladne kedy chcem. A nevidim v tom ziadne "korejsko-cinske" metody zamestnavatela. Muz robi za pasom, a aj on vie, ze musi vydrzat kym pride striedac, lebo ak by si odbehol, tak po navrate ma na pase kopu, ktora na neho caka.
Bola si poucena o tych 49. pravidlach? Bola. Pravdepodobne si aj podpisala, ze si bola poucena. Tak ich mas dodrziavat. A ano, zemestnavatel ma pravo obmedzit pouzivanie sukromnych telefonov pocas pracovnej doby, nic tym neporusuje.
Ci podpises, ci nie, dostala si pisomne upozornenie, ze si porusila pracovnu disciplinu. A ano, Zakonnik prace umoznuje ukoncit pracovny pomer pre opakovane porusenie pracovnej disciplny.