Ahojte, strašne ma baví záhradná architektúra. Úprava záhrad, dizajn, údržba atď. Myslíte si, že sa v tom dá rozbehnúť podnikanie? Ako by ste začali?
Určite by som to chcel robiť na firmu a nie ako živnostník. Ak by som to mal robiť všetko sám, trvalo by mi to strašne dlho a neoplatilo by sa to podľa mňa. Takže jedine mať zamestnancov.
Okolie nášho domu, starých rodičov a kamarátov som dal dokopy takže nejaké “skúsenosti“ už mám. Nebolo to nič extra zložité, ale myslím si, že práve v jednoduchosti je krása.
Myslíte si, že sa stým dá uživiť? Potom do budúcna možno robiť a udržovať napr. aj okolie nejakých firiem? Odkiaľ by ste brali zákazníkov a ako by ste začali? A sú podľa vás ľudia za to ochotní zaplatiť?
Vopred ďakujem za každý názor. Tento nápad mám v hlave asi už 3-4 roky, no až teraz mám na to financie.
No podľa fotiek to vyzerá fajn. Do zamestnancov by som na začiatku určite nešiel- zamestnancom musíš platiť aj keď nebudeš mať zákazku, platíš im dovolenky, cez zimu sa táto práca vykonávať nedá atď. Na začiatok by som ti odporučil spoluprácu so SZČO. Založ si sro, začni pomaly s menšími projektami a hlavne budeš musieť investovať do marketingu aby sa ľudia o existencii tvojej firmy dozvedeli (Google,Facebook atď.)
Na zaciatku budes rad ak uzivis sam seba, nie to zamestnancov. Potrebujes priestory, material, techniku, zhanat dodavatelov, platit dane, odvody. Zamestnaj sa u niekoho uvidis ako ten biznis funguje, ked budes vediet, tak mozes zacat robit sam na seba. Dve, tri zahradky v konecnom dosledku nie je nic, na com by si mohol stavat svoje portfolio a propagaciu.
no - možno by som mala aj ja záujem ... odkiaľ si?
@deti95060810 Juh slovenska - Lučenec
ďaleko
Ahoj ja by som potrebovala pomoc mám uzky a dlhý pozemok a neviem co tam vysadiť.
@domanican tažko takto povedať keď ho nevidím. Ale čo tak tuje? S tým nič nepokazíš. Alebo myslíš do stredu?
No ak radíš tuje, bratm- vykafri na to.
Ja mám tuje rada, nemám ich za " cintorné" kriaky...
Ale ozaj tuje ? 🙈 však existuje aj iné.
Poslala by som ti foto pozemku ak mi pošleš mail
@maca1984 https://zahradkar.pluska.sk/okrasna-zahrada/hne...
Buď vďačná, ak škodca ešte nie je v okolí, ak uvidíš u susedov schnúť tuje, časom vyschnú aj Tvoje. Ja sa snažím moje zachrániť, aj hnojím, postrekujem, ale vidím to na jesennú likvidáciu 😒
Mas zodpovedajuce vzdelanie na vykonavanie takejto prace? Cize stredoskolske alebo vysokoskolske vzdelanie v tomto smere zahradnej architektury/vystavby? Tym by som na tvojom mieste zacala, lebo ak sa tym chces zivit, tak nestaci "bavi ma to". Musis vediet projektovat, co sa da, co sa neda, vybrat vhodne rastliny, jednak k sebe a tiez podla stanovista. Tak isto su dolezite veci ako marketing, subdodavatelia, kde to budes robit a hlavne si zhanat klientelu na zaklade odporucania. Poradit niekemu tuje, ktore su uz niekolko rokov uplne "mimo mody" v tejto oblasti je fakt amaterske, nehnevaj sa na mna.
Presne ako píše
@muchotrafka298 . Super, že záhradná architektúra je tvoja vášeň. Ale to nestačí. Jednoznačne treba štúdiu záhradnej architektúry na škole. Inak budeš stále iba amatér. Mmch radiť niekomu podľa fotky, čo si má dať do záhrady a nevedieť ani svetovú stranu, na ktorú je orientovaná, ani lokáciu v rámci Slovenska... Musíš vedieť okrem toho, čo a ako rýchlo rastie, kedy kvitne, v akej výške sú rastliny v dospelosti... Preboha a neraď nikomu tuje. Tie už roky záhradní architekti nesadia.
Vidím že sú tu samí odborníci. Ja neviem kde chcela tuto slečna vysádzať, ale pokiaľ po obvode tak tuje sú fajn, stále sa používajú. Čo iné by ste zvolili vy hmm? Pokiaľ do stredu nejaké dekoračné, tak samozrejme nie tuje...
Ja mam znamu, ktora sa tymto zivi. Studuje momentalne na VS v CR, predtym si robila dialkovo strednu v Malinove. Venuje sa kvetom dlhe roky (floristka, interierova zelen vo firmach a v domacnostiach, kvetinove aranzma zo zivych alebo stabilizovanych kvetov a pod.) a mala zaujem prave o vonkajsie vysadby bud v mestach alebo pre firmy. A vies co? Ma presne nula zakaznikov, lebo jednoducho mesto ma na to svojich ludi (kazde jedno) a nebudu platit za drahe navrhy. A to ma dostatok inych zakaznikov na interierove kvety, dodava na konferencie, kongresy ale s tymto proste nepochodila. Studium ju stoji enormne vela casu, penazi, osobny zivot. A vysledok neisty. Z jej spoluziakov to uz polovica vzdala a to je cca v polke studia. Jednoducho to nezvladaju.
U mna v praci (administrativa) bolo jeden cas velmi trendy robit si kurzy interieroveho dizajnu s vidinou odchodu a nasledneho zarobku ako interierovy dizajner. Kurz si robili postupne 4 kolegyne, kazdu to bavilo, dizajnovali podla nich od nevidim do nevidim na urovni ako v zahranicnych magazinoch o byvani. A vies ako dopadli? Ani jedna sa tomu nevenuje, lebo jedine ksefty dostali zadarmo od kamaratov. Tazke prachy vysolili (realne tisice EUR) za tie kurzy a nic z toho. Tiez ich bavil dizajn, strasne sa tomu chceli venovat.
Zabehanych architektov zahradnych je dost, maju portfolio, referencie, ty nemas nic. Mozu si k tebe dat urobit ludia navrhy a ked im to nacenis, tak kazdy druhy povie, joj to je vela, to si nemozeme dovolit. Pripadne oslovia radsej niekoho z referenciami.
Ahoj,kolko by ma vysiel takyto jednoduchy navrh ? Nieco ako si spravil foto pred a po? Na zahradnych architektov financie nemame, bola by som vdacna za takyto jednoduchy navrh od niekoho koho to bavi ,pretoze mi nejak chyba predstavivost. Kludne do spravy 🤗
@lilinka76 mám v okolí veľa tují, aj doma a žiadne niesu vyschnuté
Tak sa teš. A naštuduj niečo o skodcovi Lamprodila festiva a Phloeosinus thujae. Čo platí dnes o pekných tujách o 6 mesiacov nemusí...
@lilinka76 nemusím nič študovať. Tuje tu máme niekoľko rokov a žiadny problém s nimi nie je
Vidis a toto by prave mal clovek co ho bavi robit zahrady a chce v tom podnikat vediet a studovat aby vedel potencialnym zakaznikom poradit 🙊 .Meni sa nam klima ..je vela invazivnych druhov,nove choroby,skodcovia ...to treba stale sledovat a studovat 🤔🤔🤔 ale skoda radit "truhlikovi " co vie vsetko lebo jeho tuje to nemaju..🙊🙏
Je kopa takýchto firiem, a existujú.
Ja ti dám opačný príklad - 2 roky ! ( teraz začnem tretí) zháňam niekoho, kto by nám upravil pár metrov na chalupe.
Vysadil to, čo tam pasuje podľa orientácie a mojich možností- schopností.
" také malé plochy my nerobíme", " to sa vám neoplatí" a podobné odpovede.
Začni sám.
Hoc aj tie " malé " plochy 🙏