Ahojte, som v novej práci, konkrétne v škole robím ekonomku ešte s jednou kolegyňou. Ona tam robí dlho, pozná sa s ucitelkami. Ja som tam týždeň, okrem toho introvert ako vyšitý. Dnes si priniesla kolegyňa do kancelárie koláč. Ja že si priniesla z domu. O 2 hodiny vidím na chodbe skolnika s kolacom. Ja som nevyzvedala nič. Potom prišla správa, že máme prísť do zborovne na krátku poradu. Prídem tam a na stole koláče, chlebíčky. Skoro všetko pojedene. Po porade nás vedenie rozpustilo. Učiteľky sa rozprchli, mňa nikto neponúkol, tak som išla preč. Bolo mi to nepríjemné, že snáď všetci zamestnanci školy boli pozvaní. Kolegyňa ma tiež neviem prečo nezavolala. Muž mi povedal, že po porade som sa mal mala opýtať kto oslavuje a ísť zablahoželať. Ale u nás v bývalej práci sa volali všetci. A keďže ma nikto nevolal, ani neponukol, pre mňa ako introverta bolo nemysliteľné opýtať sa pred 40 ľuďmi kto oslavuje a ísť mu slávnostne zablahoželať. To by bolo trápne akoby som to robila ironicky kvôli tomu ze ma nezavolali alebo kvôli koláčom a chlebíčkom. Zachovala som sa podľa vás správne?
Opytala by som sa sukromne tej jednej najblizsej kolegyne. Ved to je normalne prejavit zaujem o dianie okolo, ale neznamena to ze sa musis pytat pred vsetkymi.
Netráp sa. Kolegyna Ta mohla informovať, Ty si sa mohla opýtať. Môžeš sa zajtra spýtať a dodatočne zablahoželať s tým, ze si včera nebola v obraze. Alebo to nechať tak. Nabudúce budeš vedieť. Alebo sa opýtaj, ako to je zaužívané v novej praci pre prípad, ze Ty budeš mať narodky. Nech vieš. Ale inak sa nič nedeje, zajtra je nový deň. Nie je to nič, z čoho by si si mala robiť ťažkú hlavu.
zajtra sa spýtaj kolegyne s koláčom kto oslavoval a dotyčnej zablahoželaj, že ty si bohužiaľ dnes nevedela…
ale inak ja tak neznášam také, robia to aj u nás, nechcem povedať že kravy, ale hej. nesie kvet v črepníku, spýtam sa jej že čo za kvet a ona len tak neurčito… a potom o 1/2 dňa vidím u sekretárky ten kvet… ale v taký čas si poviem že na nich možem vykonať veľkú potrebu…
Netlačila by som sa dodatočne blahozelať niekomu, čo ťa ani nepozval. Pusť to z hlavy, netráp sa pre to.
chceš zapadnúť do kolektívu? ak áno, tak sa spýtaj a podaj ruku. ak ti to je jedno, tak kašli na to. hlavne nerieš kto čo mal, kto čo mohol... to je teraz už zbytočné
Ber to tak, že si nová, to chce "aklimatizáciu", mne by samotnému bolo tiež divné, kebyže som niekde tri dni a mám tam ísť gratulovať nejakej fuchtle, čo ani nepoznám. Vôbec by som to neriešil a ten školník dúfam, že si aspoň ruky umyl.
Tiež som nešla hneď prvé dni gratulovať tým, čo som nepoznala:D ešte aj po mesiaci mi to bolo trápne, a čo by som dala teraz za to, keby sa to u nás obmedzí :D pomaly každý týždeň niekto niečo oslavuje, a to nás je len 16, čo si chodíme gratulovať :D
Podla mna si sa zachovala spravne, alebo teda ja by som to presne tak isto urobila. Tiez som introvert a tiez by ma trapilo ze ma neinformovali. Raz si sucast kolektivu a tak ta mali brat.
Ale po 20 rokoch v pracovnom kolektive musim povedat ze su mi taketo veci ovela viac ukradnute ako ked som bola mlada. Poznam svoju hodnotu a cenu a ked by ma nechceli mat radi, kaslem na nich. Ich smola.
Pises, ze si tam tyzden, mohlo sa stat, ze na Teba zabudli. Alebo zvysok predpokladal, ze kolegyna s ktorou pracujes ta informuje a ona je spolocensky tlk alebo egocentrik a ani ju to nenapadlo. Zazila som obe situacie, ano zamrzi, ale viac som neriesila. Ak chces do kolektivu zapadnut trochu iniciativy by nezaskodilo.
A to, ze je pre Teba ako introverta nemyslitelne sa proaktivne opytat je blbost. S tym maju problem asociali alebo ludia so socialnou fobiou.
Stacilo povedat, prepacte, oslavuje niekto? Nevedela som.
Podam ruku, zablahozelam a hotovo.
Troska sa treba aj prekonat. Netreba to zvalovat na povahu. Si sucastou kolektivu.
@mk1111111111 si introvert?
Opýtaj sa kolegyne čo sa oslavovalo a popros ju aby ti nabudúce povedala. Lebo jediný tlk je tu ona. Ty si nemala odkiaľ vedieť čo sa deje.
@mk1111111111 Áno, stačilo povedať. Ale autorke oslávenkyňa, nie naopak.
Zachovala si sa spravne, prdiet na nich. Nikto ti nedal vediet, nikto ta nepozval. Neries.
@biba_18 trocha aj áno, ale žijem v tomto svete, tak sa treba trošku aj prispôsobiť, niekedy treba vyjsť aj z komfortnej zóny, nežijem na pustom ostrove
@h2 tak, aj sa mohla opýtať a jej kolegyňa by sa aspoň možno troška zarazila, že ju neinformovala.
@mk1111111111 Jasné, že sa mohla, ale vždy sa mi zdá vhodnejšie, že o oslave bude informovať a pozývať oslávenec. Lebo pre všetkých zúčastnených je určite trápne, keď sa na to pýta tá, ktorú ako jedinú nepozvali.
A kolegyňa, ktorá bola na oslavu pozvaná, nemá právo pozývať iných ľudí, keďže sa nejedná o jej oslavu.
A istotne to bola oslava? Nemohlo sa stat, ze na poradu niekto doniesol co mu ostalo z rodinnej oslavy co mal cez vikend?
@mk1111111111 čo znamená trochu introvert? to je ako trochu tehotná 🙂
@biba_18 netrep, prosím Ťa
@h2 pozvať nemala, ale oznámiť, ako to tam chodí, mohla.
@mk1111111111 jasneže trepem ... keď je niekto introvert, zvlášť v novom kolektíve, určite nevyjde zo svojej komfortnej zóny aby sa spýtal kto má narodeniny, keď mu zjavne nikto nič nepovedal - toto by introvert nikdy neurobil ...
@janababana Porada bola až potom. A bolo to v tej istej miestnosti, tak tam zostali zvyšky z oslavy.
@mk1111111111 A čo jej mala oznámiť? "Ja idem teraz na oslavu, čau!" ?
A samozrejme som smutná, že ma tak odignorovali